Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

SM-liigan tyhjennysmyynnit voivat mullistaa elämän hetkessä – TPS-hankinta nappasi mukaansa vain matkalaukun, kun seura luovutti ja alkoi kaupitella pelaajiaan

Pitkä sopimus ja tuleva perheenlisäys saivat Aleksi Salosen mietteliääksi, kun Jukurit antoi pelaajilleen luvan lähteä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Aleksi Salonen, TPS.
Aleksi Salonen.AOP

TURKU. Pari menestyksekästä kautta Tampereella, yhdessä Suomen parhaista seuroista. Sitten muutto toiselle puolelle Suomea Mikkeliin, sarjataulukon häntäpään Jukureihin. Puoli vuotta myöhemmin pudotuspeliviiva on karannut ja on jälleen muuton aika - jälleen maan toiselle puolelle, nyt Turkuun.

Tällaista on ollut Aleksi Salosen lähimenneisyys jääkiekkoammattilaisena.

– Sitten kun palataan vielä kauemmas, lähdin aikanaan JYPistäkin Tapparaan juuri ennen siirtorajaa, Salonen muistuttaa Yle Urheilulle.

– Suomessa nämä tapaukset ovat harvinaisempia, mutta suljetun sarjan seurauksena joukkueet valitettavasti pystyvät tyhjennysmyynteihin.

Salonen on yksi pelaajista, jotka päätyivät etsimään uuden kodin kesken kauden. Hän teki viime vuonna Jukureiden kanssa kevääseen 2020 ulottuvan sopimuksen, joka jäi kuitenkin pahasti kesken.

Pudotuspelipaikat alkoivat karata Jukureilta ja SM-liigan siirtorajan lähestyessä se oli valmis luopumaan pelaajistaan säästääkseen rahaa.

26-vuotiaalle puolustajalle se tarkoitti kolmatta seuranvaihdosta yhtä moneen vuoteen.

– Kun lähdin Jyväskylästä Tampereelle, se tuntui jopa jännittävältä. Se oli ensimmäinen kerta ja lähdin vähän innollakin kohti tuntematonta. Ura oli alkuvaiheessa ja oli hirveästi halua päästä pelaamaan hienoon seuraan, hän muistelee.

– Tänä vuonna piti miettiä jo paljon enemmän. On tyttöystävä, esikoinen syntymässä maaliskuussa. On muutakin mietittävää kuin lätkä. Kotona on kuitenkin hyväksytty, että sen ehdoilla tässä mennään.

"Jos haluaa lähteä, saa lähteä"

Surkean kauden pelannut Ässät nosti kädet pystyyn jo ennen vuodenvaihdetta. Se ennätti kaupata kourallisen pelaajiaan ennen kuin siirtoikkuna sulkeutui 15. helmikuuta.

Jukurit teki saman ratkaisun tammikuun lopussa. Silloin tärkein hyökkääjä Mika Partanen siirtyi vuokrasopimuksella Sveitsiin. Myöhemmin lainattiin puolustaja Teemu Suhonen Tapparaan. Kokenut Janne Tavi siirtyi tunti ennen siirtoikkunan sulkeutumista HPK:hon, Salonen puolestaan vaihtoi jo tammikuun lopussa TPS:ään - vastoin omia suunnitelmiaan.

– En ollut mitenkään valmistautunut vaihtamaan joukkuetta. Mikkelissä kaikki oli sinänsä hyvin. En ehkä päässyt pelillisesti ihan sille tasolle, jolle halusin. Siihen vaikuttaa tietysti joukkuekin - kemiat eivät ihan täysin kohtaa ja tuntuu, että on vähän eri sivulla, Salonen kertaa.

– Tämä koko asia tuli todella yhtäkkiä. Mikkelissä luovutettiin ja todettiin pudotuspelien karkaavan. Samalla siellä oltiin isojen muutosten edessä, vaikka en silloin tiennytkään niistä mitään. Nythän on käynyt selväksi, että siellä oli tiedossa esimerkiksi uusi urheilutoimenjohtaja.

Jukurit tarvitsi uusiin suunnitelmiinsa rahaa. Salosen kahden vuoden sopimuksesta ei ollut kulunut vielä puoltakaan, joten hän tiesi tilanteensa.

Aleksi Salonen, TPS:
Tomi Hänninen

Ottajia olisi varmasti. Jossain muualla olisi myös mahdollisuus menestyä jo tänä vuonna.

– Partasen lähdön jälkeen aloin miettiä omaa kohtaloani. Olin aistivinani sellaista henkeä, että taloudellisesti mentiin aika tiukoilla. Pienellä talousalueella pienikin säästö voi olla merkittävä. Tuollaisissa paikoissa väistämättä joudutaan miettimään näitä asioita ja se on pelaajankin hyväksyttävä. Ja rehellisesti sanottuna minun sopimukseni siellä oli varsin hyvä.

– Ihan avoimesti sanottiin, että tilanne on nyt sellainen, että jos haluaa lähteä, saa lähteä. Ehto oli kuitenkin se, että silloin puretaan myös ensi kauden sopimus, eli vain kevääksi en voisi lähteä. Parissa vuorokaudessa olin jo Turussa. Olisihan minulla ollut oikeus jäädä sinne, mutta en nähnyt mitään tarvetta alkaa hiekoittaa heidän suunnitelmiaan. Seura tarvitsi palkkani käyttöönsä.

Nyt Salonen edustaa TPS:ää ja asuu huoneistohotellissa seuran piikkiin. Omaisuus on yhä Mikkelissä, Turussa mukana on vain matkalaukku. Debyyttiottelussa käsissä olivat vielä mikkeliläisten hanskatkin, tunnistettavat logot vain oli peitetty pikavauhtiin.

Uusi lähtölaukaus

Niin sanotut tyhjennysmyynnit ovat olleet SM-liigan viime vuosien vakituinen ilmiö. Kun pudotuspeliviiva alkaa karata, seurat alkavat ynnäillä talouslukemiaan. Muutaman pelaajan useiden kuukausien palkan säästäminen voi helpottaa tilannetta.

Kääntöpuolena urheilullisuus ja kiinnostavuus kärsivät. Yleisön uskollisuutta koetellaan, kun seurakin näyttää julkisesti luovuttavan kauden suhteen.

Pelaajille viime hetken siirrot ovat vaikeita tapauksia. Yhtäältä uusi seura on yleensä edellistä paremmassa asemassa, kuten jopa mestaruudesta kamppaileva TPS. Toisaalta elämän siirtäminen paikkakunnalta - tai jopa maasta - toiseen on rankka mullistus.

– Viime vuosina tämä on lisääntynyt. Jossain muualla tämä on arkipäivää ja seura saattaa vaihtua parissa tunnissa. Meillä on sentään pieni oikeus vaikuttaa omiin asioihin, eikä pelaajia voi vain suoraan myydä. Päätös on loppukädessä oma, Salonen pohtii.

– Tällainen siirto on aina uusi lähtölaukaus. Vähän kuin alkaisi uusi kausi kesken kaiken. Sen myötä keskittyy kaikkiin pikkujuttuihin vieläkin tarkemmin, koska haluaa saada hyvän alun ja näyttää arvonsa. He kokevat tarvitsevansa vahvistuksen, joten minun on näytettävä, miksi olen vahvistus.

Salosen tapauksessa se tarkoitti heti merkittävää roolia turkulaisjoukkueen puolustuksessa. Viidessä ensimmäisessä ottelussaan hän ehtikin jo tekemään kaksi maalia, saman verran kuin koko alkukaudella Mikkelissä.

Kaksinkertaisena Suomen-mestarina ja kolminkertaisena SM-finalistina hän saattaa myös tuntea olonsa kotoisammaksi kärkipään joukkueessa - vaikka onkin ilman varsinaista kotia.

– Olen kovasti katsellut kämppiä, jos löydettäisiin sellainen jossa voisi asua ensi kaudenkin. Voi olla, että pitää ensin hommata joku varasto ja laittaa tavarat sinne. Kesällä voidaan sitten katsoa, minne ne sohvat ja pöydät viedään.

Lue myös:

Jukka Jalonen latasi täyslaidallisen kiusallisesta ongelmasta – Leijonien ja SM-liigan päällekkäisyys asettaa pelaajat eriarvoiseen asemaan ja vääristää kilpailua: "Minua ei hirveästi naurata"

Laidalta keskelle siirtynyt Sebastian Aho on maailman eliittiä sentterinäkin: ”Hän voisi pelata vaikka puolustajana”

Kommentti: Ensin taantui Rantasen ketju, sitten romahti koko palapeli – Colorado on vajoamassa pohjaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat