1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Viljanmaa tekee Seefeldissä hiihdon MM-kisahistoriaa

Ex-arvokisahiihtäjä on ensimmäinen nainen MM-hiihtojen teknisenä delegaattina.

Annmari Viljanmaa on ensimmäinen nainen MM-kisojen maastohiihdon teknisenä delegaattina. Kuva: Lehtikuva

Keväällä 2006 hiihtouransa lopettanut Annmari Viljanmaa tekee keskiviikkona alkavissa Seefeldin kisoissa maastohiihdon MM-historiaa. Viljanmaa on ensimmäinen nainen MM-kisojen maastohiihdon teknisenä delegaattina (Td).

Viljanmaa ei tee sukupuolestaan suurta numeroa, mutta näytöt kertovat onnistumisesta uudella uralla. Hän on työskennellyt Td:nä maailmancupeissa vuodesta 2011, ja jo 2014 Viljanmaa oli Sotshin olympialaisissa tuomarineuvoston jäsenenä. Silloin hänen vastuullaan olivat kisaladut.

Sunnuntaina Seefeldiin matkustanut Viljanmaa on valmistautunut tehtäväänsä huolella. Yleensä Td käy kisapaikalla vain kerran ennen arvokisoja, mutta Viljanmaa vieraili Seefeldissä viime talven maailmancupissa, kesällä keskustelemassa kisajärjestäjien kanssa ja vielä uudelleen tammikuussa, jolloin hän oli pitkän matkan Kaiser Maximilianlauf -hiihdon Td.

– Seefeld on uusi kisapaikka, Viljanmaa perustelee.

Itävaltalaiskylä oli vuosia paitsiossa, mutta palasi maailmancup-isännäksi vuosi sitten.

Tiedon pitää kulkea

Teknisen delegaatin ja tuomarineuvoston tärkein tehtävä on tarjota urheilijoille tasapuoliset olot ja valvoa, että kisat toteutetaan sääntöjen mukaan. Viljanmaa johtaa ja koordinoi Seefeldissä maastohiihdon kisojen ja virallisten harjoitusten sujumista sekä valvoo kisaorganisaatiota.

– Aikataulutuksen lisäksi olen suunnitellut työnjakoa tuomarineuvoston jäsenten kesken. Jaamme vastuualueet, jotta kaikki asiat tulisivat katettua, kaikilla olisi järkevä työnkuva ja ihmiset tietävät, keneen ottaa yhteyttä, jos on kysyttävää, Viljanmaa kertoo.

Kuva: Lehtikuva

– Yksi voi ottaa vastuulleen pohjoisen ladut, toinen etelän ladut. Lisäksi vastuuta on stadionilla, jonka maastohiihto jakaa yhdistetyn kanssa.

Lahden 2017 MM-kisoissa Viljanmaa ei suomalaisena voinut kuulua juryyn, mutta oli ratamestarin assistenttina. Hän kiittää kokemusta.

– Lahdessa minulle kirkastui, miten hyvin informaation pitää kulkea. Radoista vastaavan rataryhmän pitää pystyä valmistautumaan ajoissa työhönsä. Esimerkiksi yhdistetyssä hiihdetään vain vapaalla, jolloin perinteisen hiihtotavan ladut ajetaan reiteiltä pois.

– Meidän pitää pystyä takaamaan verryttely- ja hiihtomahdollisuudet kilpailijoille ja niille, jotka eivät sinä päivänä kilpaile. Latuja Seefeldissä riittää, mutta monet haluavat esimerkiksi testata suksensa juuri kisaladuilla, Viljanmaa kertoo.

Mäntyranta aikansa supertähti

Seefeld on suomalaishiihdossa etenkin Eero Mäntyrannan paikkakunta. Viljanmaa tuntee historian: Mäntyranta lykki 1964 Innsbruckin olympialaisissa Seefeldin laduilla kansallissankariksi kolmella mitalillaan.

Eero Mäntyranta. Kuva: AOP

– Olen lukenut hänestä paljon. Hän oli sen ajan supertähti, kuten Iivo Niskanen tai Krista Pärmäkoski nykyään, 1970-luvulla syntynyt Viljanmaa sanoo.

Seefeldin edellisten, vuoden 1985 MM-kisojen aikaan hiihtotavat alkoivat eriytyä perinteiseen ja vapaaseen. Viljanmaan mukaan ympyrä on sulkeutumassa, sillä lajin piirissä keskustellaan paljon perinteisen hiihtotavan tulevaisuudesta.

– Itse tykkään perinteisestä. Toivon, että se säilyy, kaksissa MM-kisoissa ja 2002 olympialaisissa hiihtänyt Viljanmaa sanoo.

Seefeldissä ei kärsitä lumipulasta, lunta on jopa liikaa

Lumipula on ollut hiihtokisojen yleinen ongelma, mutta Seefeldin MM-hiihdoissa kaikki on toisin. Lunta on jopa liikaa, sanoo kisojen tekninen delegaatti Annmari Viljanmaa.

– Tammikuussa Seefeldiin satoi reippaasti yli metri lunta. Esimerkiksi kamerapaikat ja yleisöalueet oli suunniteltu vähäisemmän lumimäärän mukaan, Viljanmaa kuvaa.

Lisätöitä lumimäärä on teettänyt myös maastossa, sillä nykyhiihto kaipaa kovaa latupohjaa.

– Uusi lumi on pehmeää, ja sitä on jouduttu työntämään pois latupohjilta.

Viljanmaa kuvaa itävaltalaislatuja vaihteleviksi, ja laduilla on vaativuudeltaan erilaisia mäkiä.

– Varsinkin pidemmillä matkoilla urheilijat pääsevät hyödyntämään eri ominaisuuksiaan. Erityyppisillä urheilijoilla on mahdollisuus menestyä, Viljanmaa ennakoi.

Osalle laduista aurinko paistaa voimakkaasti, mikä tuottaa huoltoryhmille töitä. Esimerkiksi yhdistelmäkilpailuissa perinteisen hiihtotavan osuus on auringossa, mutta vapaan hiihtotavan osuus varjossa.

– Myös miesten 15 kilometrin latu on haasteellinen voitelun osalta, kun osa ladusta on varjon ja osa auringon puolella. Voi joutua tekemään kompromisseja.

Perinteisen hiihtotavan kisoissa keli ratkaisee, merkitäänkö MM-laduille erilliset vuorohiihtoalueet, jotta kisat eivät muutu pelkäksi tasatyönnöksi. Hiihtotapaa valvotaan kisajärjestäjän kameravalvontaryhmän ihmissilmin ja tv-kameroiden avulla. Tv-kamerat eivät yllä joka paikkaan tai seuraavat vain kärkijoukkoa tai tiettyä väliaikapistettä.

– Valvontaa tarvitaan, koska samojen sääntöjen pitää koskea kaikkia, Viljanmaa sanoo.

Lue myös:

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

37 vuoden tappioputki Iivo Niskasen paraatimatkalla lannisti norjalaiset? Päävalmentaja miettii jo muita MM-matkoja: ”Viime vuonna Iivo tuhosi meidät”

Salamavalojen räiskettä, menestystä, menetyksiä ja dopingskandaali – Mr. Seefeld – Jäljet lumessa -dokumentti tarjoaa Eero Mäntyrannan elämänmakuisen tarinan

Hiihtolegenda Eero Mäntyrannan elämään mahtui suurvoittoja, mutta maine sai suuren tahran 1972 – "Kyllä sen kanssa itkettiin varmasti ihan kylliksi"