Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mäkihyppääjiltä on liian aikaista toivoa MM-mitalia, mutta Mico Ahonen saattaa yllättää ja napata kisapaikan

Suomen MM-kisajoukkueessa Seefeldissä on monen tason mäkihyppääjiä. Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen pitää mahdollisena, että Mico Ahonen nähdään tositoimissa jo näissä kisoissa.

urheilu
Mico Ahonen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

SEEFELD. Suomen mäkimaajoukkueessa on vain yksi hyppääjä, jolla on mahdollisuus menestyä: Antti Aalto. Kauden aikana valoa suomalaiseen mäkihyppyyn tuonut Aalto on Yle Urheilun asiantuntijan Tommi Nikusen mukaan pitkästä aikaa sellainen nuori lupaus, joka on mennyt reiluilla harppauksilla eteenpäin joka vuosi.

Aallolla on vielä omat rajoitteensa fyysisellä puolella, eikä ne Nikusen mielestä rajoitu pelkästään ponnistusvoimaan. Aalto onkin tällä kaudella pystynyt jo sellaisiin suorituksiin, jotka ovat olleet hänelle kilpailutilanteessa tämän hetken maksimi.

Mäkihypyn taso on tällä hetkellä sen verran laaja, ettei kärkikamppailuun ilmestytä yllättäen. Nikunen laskeekin, että Seefeldin MM-kisoissa on peräti 40 hyppääjää, jotka pystyvät pääsemään parhaimmillaan 10 joukkoon tai lähelle sitä. Sitten on 30 hyppääjää, jotka pystyvät hyppäämään 10 joukkoon ja 15, jotka pystyvät saavuttamaan palkintosijoja.

– Antti alkaa pikkuhiljaa kuulua tuohon jälkimmäiseen joukkoon. Hän tarvitsee vielä siihen olosuhteiden apua sekä täydellisen onnistumisen, Nikunen sanoi.

– Hän ei ole vielä näissä kisoissa mitaliehdokas, mutta on pettymys, jos hän ei ole 30 joukossa henkilökohtaisissa kisoissa. Ja kyllä minä odotan, että hän on jommassa kummassa kisassa 15 joukossa.

Nousiainen joutunut vaikeaan tilanteeseen

Andreas Alamommo ja Eetu Nousiainen kuuluvat Antti Aallon jälkeen seuraavaan kategoriaan, sillä Nikunen odottaa heiltä maksimissaan sijoituksia 25–30 parhaan joukkoon.

– Valitettavasti karsinta on täälläkin se pääkilpailu. Toinen kierros on mahdollinen, jos kaikki onnistuu hyvin, mutta ei ole realistista odottaa yhtään enempää.

Alamommo on Nikusen mielestä hyvällä harjoittelukurilla varustettu urheilija, joka on tottunut tekemään paljon töitä. Hänen kehityksensä ei ole ollut salamannopeaa, mutta hän on kuitenkin mennyt tasaisesti eteenpäin vuosi vuodelta.

Vielä ennen kauden alkua Nikunen oli vakuuttunut, että Nousiainen olisi selkeästi Suomen joukkueen kakkoshyppääjä ja vakiinnuttaisi tasonsa maailmancupin toiselle kierrokselle. Nousiaisella on kuitenkin ollut vaikeuksia saada siirrettyä hyviä harjoitushyppyjä kisoihin.

– Meidän tasomme on valitettavan heikko, joten Nousiaisen tapainen kaveri on saanut yllättävän mahdollisuuden olla kantava voima joukkueessa. Aikaisemmin se ei olisi ollut mahdollista, ja se tuo mukanaan myös tiettyjä paineita.

Mico Ahonen haastaa Jarkko Määtän

Jarkko Määtän kausi on ollut iso pettymys, sillä vielä alkukaudesta näytti siltä, että hänellä olisi hyvätkin mahdollisuudet olla pisteillä useamminkin. Nikusen mielestä Määtän kehitys on kuitenkin mennyt takapakkia.

– Vuodenvaihteen aikaan Jarkko oli henkisesti niin lyöty, että kilpaileminen siinä tilanteessa ei ollut paras vaihtoehto.

Aallon hyvät suoritukset kasvattivat Suomen maailmancupin urheilijakiintiötä, joten Nikusen mielestä olikin harmi, ettei Suomella ollut tarpeeksi hyviä hyppääjiä kisoihin, vaan Määttä joutui kilpailemaan.

– Tietenkin jokainen kisaviikonloppu on mahdollisuus, mutta ensimmäisistä harjoituksista lähtien näki, ettei hommasta tule mitään. Silloin se on urheilijalle todella raskasta henkisesti.

Nikunen uskookin, että vaikka Mico Ahonen on joukkueessa varajäsenenä, hänellä on mahdollisuus syrjäyttää Jarkko Määttä. Vielä ennen kauden alkua Nikunen ei kuitenkaan uskonut, että Ahonen olisi mukana MM-joukkueessa.

– Mico on vasta parin viime vuoden aikana itse sisäistänyt, että hän haluaa mäkihyppääjäksi. Siihen nähden hänen kehityksensä on ollut hyvää. Hänen geeninsä ovat kohdallaan ja hänellä on kaikki edellytykset tulla maailmanluokan hyppääjäksi, Nikunen sanoi.

– Etukäteen Micolle on sanottu, että hän on täällä ensimmäisen viikon ja lähtee sen jälkeen kotiin, mutta katsotaan sitten, kuka sinne kotiin lähtee. Minulla on sellainen tunne, että Mico hyppää vielä jossakin kisassa.

Kykkäsellä heikko MM-kenraali

Naisten puolella Julia Kykkänen on kantanut vastuun tuloksista jo useiden vuosien ajan. Kykkänen loukkasi kätensä pahoin ennen kauden alkua ja se on vaikuttanut hänen tekemiseensä ja tuloksiin.

Kykkänen on ollut Suomen ainoa vaihtoehto, joka on pystynyt kiertämään säännöllisesti maailmancupin kisoissa, joten hän on joutunut etenemään kisasta toiseen. Nikusen mukaan tammikuun puolivälissä käydyssä Japanin maailmancupin viikonlopussa oli nähtävissä kehitystä tekniikassa ja hyppäämisessä. Jos sama tahti olisi jatkunut, olisi hänellä ollut mahdollisuuksia nousta kamppailemaan tuloksista 15 parhaan joukkoon.

– Valitettavasti viimeiset viikot eivät ole näyttäneet kauhean rohkaisevilta. Varsinkin viime viikonloppuna isossa mäessä tasoero tuli selväksi.

Nikusen mielestä Kykkäsen tekniikan korjaaminen ei onnistu nopeasti, vaan koko suorituksen ajattelua pitää muuttaa. Koska Kykkäsen kenraali oli heikko, ei odotukset MM-kisoistakaan ole suuret.

– Naisissa taso ei ole yhtä leveä kuin miehissä. Naisissa kymmenen urheilijaa on kohtuullisen hyvällä tasolla ja viisi urheilijaa hyvällä tasolla. Periaatteessa kaikki sijat kymmeneen asti voisi olla mahdollista, mutta tällä hetkellä ei oikein näytä siltäkään.

Naisten toinen edustaja Susanna Forsström on kiertänyt joissakin maailmancupin kisoissa, mutta ei ole aina päässyt kisaan asti. Nikusen mielestä MM-kisat ovatkin hänelle enemmänkin kokemuksen hakua.

– Toivotaan, että tämä palvelee häntä tällaisena reissuna. Hänen tasonsa on kuitenkin tällä hetkellä enemmän Continental- tai FIS-cupissa.

Lue myös:

Janne Ahosta ahdistavat Mico-poikaansa kohdistuvat järjettömät odotukset: "Poika hyppää paremmin kuin isänsä, mutta tuleeko pärjäämään paremmin?"

Suomi ei lähetä Seefeldin MM-kisojen uutuuslajiin joukkuetta – asiantuntija ihmettelee, miksi naisille ei annettu mahdollisuutta: ”Joku tässä mättää pahasti”

Otsikot suomalaisen mäkihypyn ankeudesta eivät hetkauta Andreas Alamommoa, joka haluaa tuulettaa neljän vuoden kuluttua olympiamitalia – "Jos haluaa maailman huipulle, niin silloin sinne myös mennään"

Ujo mäkikotka kuvittelee kisoissa olevansa vain harjoituksissa – Suomen mäkimaineen pelastajaksi noussut Antti Aalto nauttii enemmän hyppäämisestä kuin menestyksestä

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat