Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Onko Ristomatti Hakola valmis "isoksi pyssyksi"? Joukkuekaveri odottaa häneltä jopa kahta mitalia MM-Seefeldistä

Ristomatti Hakola on kertonut haluavansa maastohiihdon isoksi pyssyksi. Hänellä on mahdollisuus saavuttaa titteli jo Seefeldin MM-kisoissa.

Hiihdon MM 2019
Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola.Lehtikuva / Vesa Moilanen

SEEFELD. Ristomatti Hakola on jo useana vuotena julistanut haluavansa "isoksi pyssyksi" eli hiihtäjäksi, joka pärjää kaikilla matkoilla. Se tarkoittaisi sekä sprintissä että normaalimatkoilla kymmenen parhaan joukkoon sijoittumista. Vaihtoehtoisesti myös se, että on maailman paras jollain matkalla, ansaitsee Hakolan sanakirjan mukaan ison pyssyn määritelmän.

Tuleeko Hakolasta iso pyssy jo Seefeldin MM-kisoissa? Tulee, jos uskoo Yle Urheilun asiantuntijoita Jussi Piiraista, Kalle Lassilaa ja Sami Jauhojärveä, maajoukkueen valmentajaa Mikko Virtasta sekä Hakolan maajoukkuekaveria Anssi Pentsistä.

Heitä ei hämännyt edes se, että Hakola yritti sprinttihiihtäjien mediatapaamisessa keskiviikkona kertoa, ettei ole yhtä luottavainen kuin oli esimerkiksi vuosi sitten Pyeongchangin sprintissä.

– Tässä on ollut ihan perusnormaalia viime hetken "Riseä", kun kuulemma ei kulje yhtään, ei kulje yhtään, ei kulje yhtään! Ja sitten hän hiihtää tosi lujaa, Pentsinen naurahti.

– En ole yhtään huolissani. Hyvältä vaikuttaa. Uskon, että näistä kisoista tulee Riselle uran kannalta merkittävät kisat. Kävi miten kävi.

Mahdollisuus murtautua kansainväliseen eliittiin

Seefeldin MM-kisoissa Hakola on ensimmäistä kertaa numerolappu rinnassa torstaina vapaan hiihtotavan sprintissä, ja se on Jauhojärven mielestä hyvä mahdollisuus murtautua kansainväliseen huippueliittiin ja hiihtää finaaliin.

– Finaali on jo kova tulos Seefeldin radalla, jossa kaikki kulminoituu takasuorasta eteenpäin. Ristomatti on hyvä ilman sauvoja luistelussa, häneltä löytyy loppukiriä ja vaikka hiihdettäisiin lujaa, niin hän jaksaa, Jauhojärvi vakuutti.

Hakola pystyi hiihtämään jo viime vuonna tasaisesti sprintin finaalitasoa ja tänä vuonna hän on kehittynyt erityisesti normaalimatkoilla. Lassilan mukaan on loogista, että sen takia Hakolan sprinttivauhti on hieman laskenut ja menosta on välillä puuttunut terävyyttä.

– Kun perustaso on niin korkealla, että puhutaan finaalitasolla hiihtämisestä, niin silloin pienikin nopeusreservin lasku vaikuttaa, Lassila muistutti.

Seefeldin sprinttiradalla ratkaisut tehdään todella kovassa vauhdissa, joten urheilijoilla täytyy olla kovaa vauhtireserviä ja maksimivauhtia. Lassila mukaan miesten sprinttiin tuo mielenkiintoa alun iso nousu ja sen jälkeinen pitkä työjakso, joka kysyy kestävyysominaisuuksia.

– Alun työpätkä ei saa syödä vauhtikapasiteettia lopusta, joten kestävyyspuolen pitää olla riittävän hyvä siihen alkuun, hän sanoi.

Iivo Niskanen (vas.) ja Ristomatti Hakola olivat toisia Salpausselän pariviestissä.
Iivo Niskanen (vas.) ja Ristomatti Hakola olivat toisia Salpausselän pariviestissä.Lehtikuva / Markku Ulander

Taktinen silmä auttaa

Mikko Virtanen latasi mediatapaamisessa menestyspaineet Hakolalle, mutta totesi samaan syssyyn, että tämä on valmis kantamaan paineet.

Aikaisemmin Hakolan taktinen puoli ei ole aina toiminut, sillä hän on halunnut olla erissään keulassa. Jos paikka onkin ollut ryhmän perällä, on hänellä ollut haasteita siinä vaiheessa, kun sukset ja sauvat ovat alkaneet kolista muiden kanssa.

– Ristomatilla on hyvä taktinen silmä, joten siitä menestyksen ei pitäisi jäädä kiinni. Toivottavasti he ovat katsoneet viime vuoden kisan ja miettivät oikeasti niitä taktiikoita, etenkin jos on suomalaisia samassa erässä, Jauhojärvi totesi.

Lassilan mukaan Hakola on tällä hetkellä ominaisuuksillaan niin tasainen, ettei mikään rata ole hänelle erityisen huono tai hyvä, ainakaan arvokisaradoilla. Todella lyhyt ja nopea rata olisi Hakolalle kaikkein huonoin.

– Erityisesti pariviestiä ajatellen tämä rata sopii hänelle oikein hyvin. Siellä on hyviä työpätkiä ja se suosii kovakuntoisia hiihtäjiä. Sprinttiradalla olisi ollut vielä parempi, jos siinä olisi ollut enemmän wassuttelua, Piirainen pohti.

Pentsinen lataa kovat odotukset

Miksi Hakola on nyt niin hyvässä kunnossa? Pentsinen ja Virtanen korostavat sen johtuvan Hakolan vahvuuksien kautta tapahtuneesta harjoittelusta. Hakola on oman valmentajansa Antti Hagqvistin kanssa halunnut painottaa harjoitteluaan siihen suuntaan, että hänestä tulee yleishiihtäjä.

– Hän treenaa määrällisesti kovaa, mutta myös tehollisesti rohkeasti. Hän ei pelkää määrän keräilyä ja uskaltaa tehdä kovia tehoharjoituksia ja ominaisuuksia kehittäviä harjoituksia, Pentsinen arvioi ja latasi joukkuekaverilleen isot odotukset:

– Odotan Riseltä kahta mitalia näissä kisoissa. Parhaat saumat siihen on pariviestissä ja viestissä.

Pentsisen lisäksi myös asiantuntijat ja Virtanen uskovat Hakolan mitalimahdollisuuksiin pariviestissä Iivo Niskasen kanssa. Tuolla matkalla Hakola pääsee käyttämään paremmin niitä ominaisuuksiaan, joissa on huippukunnossa.

15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisoissa Hakolalta odotetaan Otepään maailmancupin tapaista tykkihiihtoa, joka riittää kymmenen parhaan joukkoon.

Jos Hakola on tällä matkalla jopa kuuden parhaan joukossa, on hän silloin onnistunut kunnon ajoituksessaan ja myös Suomen huolto saanut “kapulat” toimimaan.

Sprintin kohdalla mitalikahveja ei kuitenkaan kannata laittaa tulille, vaikka Salpausselällä Hakola pystyikin haastamaan pariviestissä hyvin jopa Johannes Hösflot Kläboa. Välieräpaikan saavuttaminen on realistisempaa, mutta finaalipaikka on tavoitteena.

– Finaalipaikkaan on hyvät saumat, mutta mitaleille tarvitaan ehdottomasti kauden parasta hiihtoa, Piirainen sanoi.

– Ristomatti on kovemmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin, mutta sprintissä se on usein tolppa sisään tai tolppa ulos. Kun on ajamassa toisen päälle, niin ratkaisu siitä, että hyppääkö vasemmalle vai oikealle, voi ratkaista koko kisan, Virtanen muistutti.

Lue myös:

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Suomen sprinttitykki katsoo jo viikonlopun mitalitaisteluun Seefeldin MM-ladulla – "Toivottavasti sunnuntaina on ruuti kuivaa"

Katso hauska yllätys Iivo Niskaselle! Sami Jauhojärvi hämmästytti vuosipäivälahjallaan: "Ajattelin yllättää rakkaani"

Iivo Niskanen on paininut "jopa turhia" kropan tuntemuksia vastaan: "En tiedä kaikista, mutta toivon itse olevani kunnossa"

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat