Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Voittaako Therese Johaug neljä MM-kultaa, kuka nousee mitalirohmuksi miesten matkoilla? Yle Urheilun asiantuntijat summaavat kisojen ennakkosuosikit

Asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että Therese Johaugia on vaikea yllättää Seefeldin MM-kisoissa. Miesten hiihtomatkoille löytyy sen sijaan useita mitalisuosikkeja.

Hiihdon MM 2019
Therese Johaug Otepäässä
AOP

SEEFELD. Therese Johaug on ollut tällä kaudella ylivoimainen normaalimatkojen kisoissa, eikä norjalaiselle näytä löytyvän kunnon vastusta torstaina alkavissa Seefeldin MM-kisoissa.

– Pidän yllätyksenä, jos hän häviää yhdelläkään matkalla. Jos on voittanut kaikki maailmancupin normaalimatkat tänä vuonna, niin ei tunnu, että kukaan pystyisi häntä uhkaamaan, totesi Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen.

Samaa mieltä ovat myös Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila, mutta molemmat raottavat pientä takaovea tappiolle.

– Hän on selkeästi suosikki 10 ja 30 kilometrin matkoilla, mutta yhdistelmäkilpailussa on niin paljon muuttuvia tekijöitä, ettei sitä välttämättä voiteta pelkällä kunnolla, Lassila totesi.

– Viesti ei ole täysin taputeltu Norjan osalta, sillä jos Ruotsin Ebba Andersson lähtee paukuttamaan samalla toisella osuudella, niin silloin Norja ja Johaug eivät välttämättä pysty karkaamaan. Ja sitä Norjan voitto vaatisi, Jauhojärvi muistutti.

Muut ovat pystyneet kuromaan Johaugin eroa kiinni siitä, kun kauden ensimmäiset maailmancupin kisat hiihdettiin Rukalla, mutta silti asiantuntijat odottavat häneltä ylivoimaisia voittoja.

Therese Johaug.
Therese Johaug.EPA

Mikä Johaugista tekee sitten ylivoimaisen ja ennen kaikkea tasaisen vahvan suorittajan? Asiantuntijoiden mukaan syy löytyy yksinkertaisesti norjalaisen maksimaalisesta hapenottokyvystä. Siinä Johaug on tämän hetken naishiihtäjistä ylivoimainen.

Jos Johaugia vertaa esimerkiksi Marit Björgeniin, on kaksikko saavuttanut menestystä täysin erilaisilla vahvuuksilla.

– Björgen oli omana aikanaan isolihaksinen hiihtäjä, joka oli nopea, voimakas ja vahva. Silloin kun suoritusta tehdään lihaksiston puolella, päivien välinen vaihtelu on suurempaa, Lassila selvitti.

– Björgenin kohdalla oli aina mahdollisuus, että hänelle sattuu huono päivä. Johaug on kevyt hiihtäjä, joka tekee tulosta hapenottokyvyn klassisilla kestävyysominaisuuksilla. Silloin vaihteluväli on pientä, se on enemmän vakio. Siksi on epätodennäköistä, että hänelle tulee huonoa päivää. Kysymys on enemmänkin siitä, missä kunnossa hän on näissä kisoissa.

Lassilan mukaan niillä hiihtäjillä, jotka tekevät tulosta suorituskykyisyydellä, on kuitenkin mahdollisuus onnistua lyömään Johaugin kaltainen hiihtäjä, jos heidän valmistautumisensa on mennyt nappiin. Silloin kunnon ja suorituskyvyn nousu voi olla merkittävääkin.

– Johaug on koko ajan samanlaisessa kunnossa, joten tuo antaa mahdollisuuden ja tuo mielenkiintoa.

Johaugin hiihtotyyli on varsin “tikkaavaa”, ja se on ollut sitä Jauhojärven mukaan jo yli vuosikymmenen ajan.

– Hän pääsee tällä frekvenssihiihdolla nopeasti hapenotolle. Hän ei kuluta niin paljon energiaa kuin jos hän painaisi pitkään lihaksilla. Sitä ominaisuutta moni voi yrittää matkia, mutta siihen tarvitaan pientä ruumiinrakennetta ja sopivia raajojen mittoja.

Ebba Andersson.
Ebba Andersson.AOP

Kuka sitten pystyy haastamaan Johaugin? Ainakin Ruotsin Andersson ja Charlotte Kalla ovat olleet tähän mennessä suurimpia uhkia, Jauhojärvi heittää mukaan myös norjalaiset Heidi Wengin ja Ingvild Flugstad Östbergin sekä Suomen Krista Pärmäkosken.

Kallalla on ollut ongelmia harjoittelun kuormituksen ja suorituskyvyn tasapainon kanssa ja on alkukauden jälkeen ollut varsin ailahtelevainen. Hän onkin menettänyt Ruotsin joukkueen ykköshiihtäjän paikan nuorelle Anderssonille. Tämä on Lassilan mukaan saattanut syödä Kallan itseluottamusta entisestään.

– Kallalla on potentiaalia hiihtää kovaa, mutta hän ei ole saanut varmuuttaan takaisin. En pidä Kallaa mitalisuosikkina, mutta kandidaattina kyllä. Sen sijaan Ebba on mitalisuosikki, Lassila totesi.

Jos Kallan tilannetta verrataan esimerkiksi Pärmäkoskeen, on kaksikon tilanne täysin päinvastainen. Pärmäkoskella on ollut tasapainoinen kausi ja se on nuotitettu hyvin kohti päätavoitetta eli MM-kisoja.

– Kallan suoritusten ailahtelu luo sen mielenkiinnon, mihin suuntaan se heilahtaa Seefeldissä. Pärmäkoskea auttaisi, jos ruotsalainen ei löytäisi huippukuntoa, Lassila totesi.

Emil Iversen (vas.) ja Iivo Niskanen.
Emil Iversen (vas.) ja Iivo Niskanen.EPA

Miesten hiihdossa suomalaisten mielenkiinto kohdistuu ensi keskiviikkona hiihdettävään 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun. Siihen Yle Urheilun asiantuntijat löytävät selvät ennakkosuosikit: Iivo Niskasen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin.

Kaksikko on käynyt viime aikoina tiukkaa vääntöä perinteisen kisoissa. Viime vuonna Pyeongchangin olympialaisissa Niskanen jätti Bolshunovin kakkoseksi 50 kilometrillä, mutta viime sunnuntaina Bolshunov oli Niskasta selvästi parempi Cognen maailmancupin 15 kilometrillä.

– Cogne antoi viitteitä, että Bolshunov on ennakkosuosikki, mutta silti pitäisin Niskasta ennakkosuosikkina, Lassila sanoi ja samaa mieltä oli Jauhojärvikin, jonka mielestä Bolshunov “haastaa vähän” suomalaista.

– Kumman huolto onnistuu paremmin, niin hän vie kullan.

Emil Iversen ei ole näitä kavereita vastaan hiihtänyt perinteisen väliaikalähdössä vähään aikaan, mutta hän on yllättävän vaarallinen mies ja valmis sotkemaan kuvioita, Piirainen muistutti.

Normaalimatkojen kisat ovat olleet viime vuosina aika lailla norjalaisten ja venäläisten hallintaa, mutta Lassila heitti kisan mustaksi hevoseksi Kazakstanin kokeneen perinteisen taitajan.

Aleksei Poltoranin voisi olla sellainen, joka voisi tulla uutena mukaan kärkikamppailuun.

Federico Pellgrino (vas.) ja Johannes Hösflot Kläbo.
Federico Pellgrino (vas.) ja Johannes Hösflot Kläbo.EPA

Jos 15 kilometrin kilpailussa on kaksi selvää ennakkosuosikkia, niin selvät sävelet on myös miesten vapaan hiihtotavan sprintissä. Voittajaehdokkaita on vain yksi: Norjan Johannes Hösflot Kläbo.

– Jotain pitää tapahtua, ettei hän voittaisi, Lassila sanoi.

Jauhojärven mielestä ainoastaan se, että finaalissa on mukana Venäjän Sergei Ustjugov, joka pitäisi vauhtia finaalin alusta asti, voisi pudottaa Kläbon kultakannasta.

– Se on hänen ainoa mahdollisuutensa kultaan tai edes hopeaan, mutta se saattaa panna muilta pakan sekaisin. Siinä ei välttämättä kakkossuosikin, Italian Federico Pellegrinon kyyti riitä siinä vaiheessa.

Muita suosikkeja mitaleille on Kläbon ja Pellegrinon lisäksi ovat Ranskan Lucas Chanavat ja Richard Jouve.

Sergei Ustjugov kärjessä.
Sergei Ustjugov kärjessä.AOP

Yhdistelmäkilpailussa ja 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa norjalaisten joukosta löytyy useampikin suosikki, mutta ketkä edes pääsevät matkalle kisaamaan, selviää vasta myöhemmin.

Norjan mestaruuskisoissa loistaneen Iversenin nimi nousee kuitenkin varmimmin esille yhdistelmäkilpailussa.

– Iversen on ollut tosi vakuuttava, mutta kulkeeko vapaa? Myös Norjan Martin Johnsrud Sundby kannattaa ottaa huomioon mitalitaistossa, mutta en usko hänen voittoonsa, Piirainen sanoi.

– Tämä on Iversenille oikeastaan ainoa kultamitalimahdollisuus. Hänellä on pieni mahdollisuus siihen myös sprintissä, mutta kyllä sen pitäisi Kläbon heiniä olla, Jauhojärvi totesi.

Yhdistelmäkilpailu on myös Sergei Ustjugoville paras mahdollisuus menestyä ja hänellä on Iversenin sekä Aleksandr Bolshunovin kanssa vahvuutena hyvä loppukiri.

– Jos Bolshunov ja Iivo Niskanen osallistuvat yhdistelmäkisaan on mielenkiintoista nähdä, miten he pystyvät rikkomaan ryhmää perinteisellä, Piirainen pohti.

Muista ennakkosuosikeista asiantuntijat nostavat esille muun muassa Ranskan Maurice Manificat'n, Norjan Sjur Röthen ja ehkä jopa Salpausselällä onnistuneen Ruotsin Calle Halfvarssonin sekä Kanadan Alex Harveyn.

– Sveitsin Dario Cologna ei ole tällä kaudella ollut sellaisessa kunnossa kuin aiemmin, mutta en ihmettelisi vaikka hän tulisi mukaan mitalikamppailuun, Piirainen sanoi ja samaa mieltä oli Lassilakin:

– Hän on ollut kauden aikana pimennossa, mutta viime aikoina hänellä on ollut parempaa menoa. Hän voi hyvinkin olla yllättäjä.

Alex Harvey.
Alex Harvey.EPA

MM-kisojen päätösmatka 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailu on arvoitus, sillä tällä kaudella ei ole hiihdetty pitkää vapaan matkaa. Hyviä vapaan hiihtäjiä löytyy kuitenkin mitalitaistoon.

– Harvey pukkasi jo Cognessa hyvin tasatyöntöä ja on nousukuntoinen. Harvey voi yllättää näissä kisoissa, Jauhojärvi sanoi kahden vuoden takaisesta Lahden MM-kisojen 50 kilometrin kisan yllätysvoittajasta.

Manificat'n nimi nousee esille myös tällä matkalla, sillä ranskalainen tunnetaan hyvänä vapaan hiihtäjänä. Kuka hiihtää norjalaisista? Nousevatko voittotaistoon esimerkiksi Sundby, Röthe tai Didrik Tönseth?

– Kaikki norjalaiset, jotka osallistuvat, ovat vaarallisia, Piirainen sanoi.

Lassila nostaa sen sijaan kokeneen Colognan ennakkosuosikiksi ja valitsee kisan yllättäjäksi Venäjän Denis Spitsovin. Piirainen taas haluaisi mielellään nähdä päätösmatkalla myös kahden vuoden takaista suomalaistaistelua.

– Toivotaan, että Matti Heikkiselle sattuisi se hyvä päivä, vaikka hän ei ole ollut yhtä hyvässä kunnossa kuin Lahdessa. Iivollakin vapaa on parantunut, mutta kyllä se olisi yllätys, jos suomalainen mies ottaisi tuolta matkalta mitalin, Piirainen myönsi.

Lue myös:

Iivo Niskanen on paininut "jopa turhia" kropan tuntemuksia vastaan: "En tiedä kaikista, mutta toivon itse olevani kunnossa"

Katso hauska yllätys Iivo Niskaselle! Sami Jauhojärvi hämmästytti vuosipäivälahjallaan: "Ajattelin yllättää rakkaani"

Suomen sprinttitykki katsoo jo viikonlopun mitalitaisteluun Seefeldin MM-ladulla – "Toivottavasti sunnuntaina on ruuti kuivaa"

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat