Itänaapurin dopingvyyhti pitää Antti Pihlakosken kiireisenä: "Toivon, että Venäjällä on otettu lusikka kauniiseen käteen"

IAAF:n antidopingneuvosto on tänä vuonna hyväksynyt 63 venäläisyleisurheilijan kilpailulupahakemuksen.

yleisurheilu
Daria Klishina
Venäläinen pituushyppääjä Daria Klishina Lontoon MM-kisoissa 2017.AOP

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on myöntänyt 21 venäläiselle yleisurheilijalle oikeuden kilpailla kansainvälisissä kisoissa. Yleisurheilijat voivat osallistua arvokisoihin niin sanottuina neutraaleina urheilijoina, eivät Venäjän edustajina.

Venäjä on ollut kilpailukiellossa maan systemaattisen dopingtoiminnan takia vuodesta 2015 lähtien.

Torstaina julkaistu 21 nimen lista on täydennystä tammikuussa kilpailuoikeuden saaneille 42 venäläisurheilijalle. Kansainvälisiin kilpailuihin mielivät venäläisyleisurheilijat joutuvat toistaiseksi hakemaan uutta kilpailulupaa joka vuosi uudelleen.

Neutraalina urheilijana kilpaileminen edellyttää, että urheilija on ollut vuoden ajan säännöllisen dopingtestauksen piirissä puhtain näytöin. Urheilijalla ei saa olla yhteyksiä toimitsijakiellossa oleviin valmentajiin.

IAAF:n kolmihenkisessä antidopingneuvostossa IAAF:n hallitusta edustaa Antti Pihlakoski. Hän kertoo, että venäläisten kilpailulupahakemukset käsitellään kiireellisyysjärjestyksessä.

– EM-halleihin haluavien urheilijoiden kannalta päätöksenteko meni aika kalkkiviivoille, kun julkaisimme päätöksen vasta kisojen viimeisenä ilmoittautumispäivänä, Pihlakoski kertoo Yle Urheilulle.

"Toivon, että Venäjällä on otettu lusikka kauniiseen käteen"

Venäjän dopingtilanne on ollut erityisen hankala, sillä maan valtionjohto on tukenut ja peitellyt järjestelmällistä dopingin käyttöä vuosien ajan.

Edellisessä IAAF:n hallituksen kokouksessa joulukuussa Venäjän kilpailukieltoa päätettiin jatkaa toistaiseksi.

Maa vapautuu dopingpannasta, kun kaksi ehtoa täyttyvät. Tammikuussa ensimmäinen kriteeri täyttyi, kun maailman antidopingtoimisto WADA pääsi käsiksi Moskovan laboratoriossa vuosina 2011-2015 käsiteltyjen dopingtestien tietoihin. Toinen kriteeri on, että Venäjä korvaa tutkimusryhmän työskentelystä aiheutuneet kustannukset.

Pihlakosken mukaan Venäjän edistystä antidopingtyössään tarkastellaan seuraavan kerran maaliskuussa, kun IAAF saa käsiinsä ulkopuolisen tutkimusryhmän raportin kriteerien täyttymisestä Venäjällä. Mikäli tavoitteet on saavutettu, Venäjä voidaan jo maaliskuussa vapauttaa kansainvälisille yleisurheilukentille.

Pihlakoski toivoo pysyvyyttä Venäjän antidopingtoimintaan. Yksi kriteeri saattaa täyttyä hetkellisesti ja vuotaa taas muutaman kuukauden päästä. Se tekee Venäjän paluusta kilpakentille epävarmaa.

– Toivon, että Venäjällä on otettu lusikka kauniiseen käteen ja käyttäydytty kriteerien mukaisesti, Pihlakoski kertoo.

Moskovan laboratoriotietojen analysoiminen on kuukausien prosessi. Tutkimukset voivat viedä Venäjän joko lähemmäs valoa tunnelin päässä tai syvemmälle synkkyyteen.

– Kysymys kuuluu, voiko Moskovan laboratoriotietoihin luottaa, Pihlakoski sanoo.

Antti Pihlakoski
Antti Pihlakoski toimi Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana vuosina 2006-2012.AOP

Venäjän kilpailukielto on tehokas pelote muille maille

Venäjä ei ole ainut maa, jossa on järjestelmällistä dopingtoimintaa. Valko-Venäjä, Ukraina, Marokko, Etiopia ja Kenia ovat edelleen IAAF:n erityistarkkailun alla. Kehitys on ollut Pihlakosken mukaan melko hyvää.

– Virstanpylväitä pitää täyttää tiukasti, jotta näiden maiden kohtalo ei ole sama kuin Venäjällä. Pelote on auttanut tilannetta, Pihlakoski kertoo.

Valko-Venäjän poliittinen järjestelmä on hyvin samanlainen kuin Venäjällä. Maan presidentillä Aleksandr Lukashenkolla on Pihlakosken mukaan tiukka ote dopingin vastaisessa toiminnasta, ja tilanne on siistiytynyt.

– Itänaapurimme poliitikoilla olisi voinut olla samanlainen ote kuin Lukashenkolla.

Venäjän kaltaisia dopingpommeja tuskin tulee, sillä testaus on aiempaa järjestelmällisempää. IAAF:lla on yksikkö, jossa työskentelee päätoimisesti Interpol- ja Europol-taustaisia henkilöitä.

– IAAF:n yksikkö yrittää katsoa, onko testauksen takana joku "mastermind", joka pyörittää epäeettistä urheilutoimintaa. Managereita, lääkäreitä ja valmentajia nypitään pois. Urheilu puhdistuu, kun ne sylttytehtaat saadaan pois pelistä, Pihlakoski toteaa.

Pihlakosken mukaan dopingtuomioissa rangaistiin aiemmin pääosin vain urheilijaa. Pääjuonijat olivat edelleen mukana pelissä.

– Urheilijat ovat joskus vain uhreja näissä asioissa, Pihlakoski toteaa.

Lue myös:

12 venäläiselle yleisurheilijalle kilpailukielto – mukana olympiavoittaja ja maailmanmestari

Toivottu askel eteenpäin – Venäjä ja Wada pääsivät sopimukseen Moskovan dopinglaboratorion testitietojen luovuttamisesta

Tutkija oivalsi, miten dopinghuijarit saadaan kiinni – Suomessa jalostetaan nyt keinoa, jonka avulla on jo käräytetty kenialaisia juoksijoita

BBC: Venäjä yrittää kumota yleisurheilijoidensa kilpailukiellon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat