Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

Yhdistetyn suomalaistähdet eivät hermostu vaisuista hypyistään, ja toivovat rankkaa keliä hiihtoladulle

Yhdistetyn suomalaistähtien mäkikunto huolettaa päävalmentaja Petter Kukkosta, mutta Seefeldiin ennakoitu sade voi tuoda suomalaisille edun hiihtoladulle.

Hiihdon MM 2019
Ilkka Herola, Eero Hirvonen
Ilkka Herola ja Eero Hirvonen lähtevät hakemaan onnistumista mäessä, jotta ero kärkeen olisi vielä siedettävä hiihto-osuudelle lähdettäessä.EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Seefeldin MM-kisoissa jaetaan perjantaina ensimmäiset yhdistetyn mitalit, kun Innsbruckissa hypätään päivällä HS130-mäestä ja iltapäivällä painellaan 10 kilometrin hiihto.

Päävalmentaja Petter Kukkonen oli torstaina huolissaan joukkueen mäkivireestä, joka tuntuu kadonneen hyvin sujuneiden Klingenthalin ja Lahden maailmancup-viikonloppujen jälkeen.

– Tosi huonolta näyttää, en tiedä mitä on tapahtunut. En tiedä miten huomenna menee, paljon on kysymysmerkkejä, Kukkonen tuskaili.

Suomen joukkueessa katseet kääntyvät tuttuun tapaan Ilkka Herolaan ja Eero Hirvoseen, jotka palauttivat sinivalkoiset värit korkeimmalle korokkeelle Salpausselän maailmancupissa parisprintissä.

Hirvonen jätti torstain harjoitukset väliin, jotta kesällä ja alkusyksystä ongelmia aiheuttanut polvi saisi olla vielä rauhassa. 23-vuotias Jyväskylän Hiihtoseuran edustaja ei kuitenkaan ole huolissaan polvestaan, vaan ennemminkin teknisistä asioista.

– Fysiikka riittää kyllä mäkiosuudella vaikka voittoonkin, ja ponnistusvoima on parhaassa kunnossa, mitä se on tällä kaudella ollut. Enemmän kyse on teknisistä asioista ja siitä, miten saa palikat kohdalleen keulalla.

Mäkiviikollakin käytössä oleva legendaarinen Bergiselin mäki poikkeaa kaksikon mukaan nykyaikaisista hyppyreistä.

– Siinä on selkeä kaarteenpaine ylämäessä, ja jos siihen on tottunut, siinä on helpompi rytmittää ponnistusta. Mäki tarjoaa selkeästi tunteen siitä, mitä tapahtuu ja mitä ei tapahdu. Ihan hienoahan siellä on vedellä, Herola sanoo.

– Suorituksissa toki on parannettavaa, kuten aina, eikä se hyppy ikinä valmis ole. Jokaisessa tilanteessa on joku juttu, mitä kehitetään, kulki tai ei.

Herolalla on käytössä uusi, edellistä löysempi suksipari. Sillä haetaan lisää painetta loppulentoon.

– Edellinen suksi oli vähän passiivinen, ja se vaati hyvän hypyn toimiakseen. Tämän pitäisi antaa vähän enemmän pelivaraa, mutta nämä ovat hyvin pieniä muutoksia.

Ilkka Herola Lahdessa helmikuussa 2019.
Ilkka Herola on tehnyt muutoksia suksiinsa.Markku Ulander/Lehtikuva

Mäessä ei ole varaa antaa tasoitusta

Seefeldin latuprofiili on melko helppo ja olosuhteet ovat olleet nopeat, joten mäessä ei olisi vara antaa tasoitusta. 10 kilometriä on lyhyt matka kiriä isoja eroja kiinni.

– Se tietysti riippuu siitä, keitä siellä (edellä) on. Jos on kovempia hiihtäjiä, ei eroa saisi olla ollenkaan. Huollolla ja voitelulla voi olla mahdollista erottua, ja suksivalinnat ovat aika haastavia, kun ladun varrella voi olla monenlaista lunta, Herola pohtii.

Hirvosenkaan mukaan peliä ei ratkaista aivan täysin vielä mäessä, mutta onnistua täytyy.

– Totta kai sillä tavalla ratkaistaan, että jos hyppy ei lennä, peli on menetetty huippusijojen osalta. Nykyään pitää pystyä myös hiihtämään aika kovaa, ja mäkitaso on myös tosi korkea.

Suomalaisille sopisi mainiosti, että hiihto-olosuhteet olisivat rankat.

– Tässä on nyt paljon loivia pätkiä, ja meidän puolestahan kisa voisi olla vaikka tuossa viereisessä laskettelurinteessä ylämäessä, Herola sanoo.

– Kivaahan se olisi auringonpaisteessa hiihdellä, mutta meille sopisi varmasti paremmin lumisade ja pehmeä latu, Hirvonen komppaa.

Myös päävalmentaja Kukkonen ennakoi, että Seefeldissä nähdään ensisijaisesti hyppääjien kisat.

– Lähtökohtaisesti ladut ovat aika helppoja, ja siinä on yksi isompi ylämäki molemmille reiteille, kun kahta eri 2,5 kilometrin latua hiihdetään. Lumi on liukas täällä, ja jos kelit ovat sellaiset, kuten täällä perinteisesti on, mäessä pitäisi onnistua.

– Jos tulisi räntää, vesikeli tai pehmeää, se muuttaa painopistettä hiihdon puolelle. Sitä me toivomme, että olisi rankempaa olosuhdetta ja hitaampaa baanaa, jotta eroja pystyisi hiihtämään kiinni.

Hirvosen ja Herolan lisäksi suomalaisista ovat kisassa mukana Arttu Mäkiaho sekä Leevi Mutru. Yhdistetyn avauskilpailun mäkiosuus alkaa TV2:ssa ja Yle Puheessa klo 11.30 ja hiihto-osuus on vuorossa kello 17.15.

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lue myös:

Yhdistetyn miehillä hyppykunto hukassa MM-avauksen aattona — päävalmentaja Petter Kukkonen ihmeissään: "Tosi huonolta näyttää, en tiedä mitä on tapahtunut"

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat