Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Mitä hiihdon MM-kisojen kohukolarissa oikeasti tapahtui? Asiantuntija selittää, kuka on syyllinen ja tuomitsee jälkipelin jyrkästi: "On suuri ero, että kajoaa toiseen ja käyttäytyy väkivaltaisesti"

Kalle Lassila purkaa Sergei Ustjugovin ja Johannes Høsflot Klæbon yhteentörmäyksen atomeiksi.

Hiihdon MM 2019
Kläbo
Katso video Sergei Ustjugovin ja Johannes Høsflot Klæbon yhteenotosta

Venäjän Sergei Ustjugovin kukkoilu Norjan Johannes Høsflot Klæbolle nostatti kohun hiihdon MM-kisojen sprintissä. Ustjugov ja Klæbo kolaroivat välierähiihdossa, minkä jälkeen Ustjugov töni Klæboa maalialueella.

Ustjugovin reaktio maalialueella oli epäurheilijamainen, mutta tavallaan odotettu. Venäläistähti tunnetaan tulisieluisena hiihtäjänä, ja häntä varmasti sapetti, kun mahdollisuudet finaalipaikkaan menivät kolarointiin Klæbon kanssa.

Mikään ei silti oikeuta Ustjugovin toimintaa maalialueella, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

– Odotinkin, että mitähän nyt tapahtuu maaliviivan jälkeen. Tuo ei kuulu lajiin, eikä se saa kuulua, Lassila toteaa.

– On paljon urheilijoita, joilla käy suu, heiluu kädet ja jotka näyttävät tunteita, mutta siinä on todella suuri ero, että kajoaa toiseen ja käyttäytyy väkivaltaisesti.

Kyseenalaiseen käytökseen syyllistynyt Ustjugov hylättiin kilpailun jälkeen. Hän sai kaksi varoitusta: ensimmäisen törmäyksestään Klæboon ja toisen tönimisestään maalialueella.

Menikö tuomio oikein?

Ustjugovin epäurheilijamaista käytöstä on turha puolustella, mutta mitä oikeastaan tapahtui tilanteessa, josta venäläinen suuttui?

Tämän jutun pääkuvana olevalta videolta näkee, kuinka Ustjugov lähtee ohittamaan Klæboa radan sisäreunan puolelta, kun norjalainen kääntää yhtäkkiä venäläishiihtäjän eteen. Näyttää siltä, että Klæbo sulkee tien Ustjugovilta, mutta Lassilan mukaan norjalaistähti toimi tilanteessa oikein.

Lassila yrittää purkaa tilanteen atomeiksi.

– Klæbo on tilanteessa edellä ja silloin hän saa ottaa oman luonnollisen parhaan linjansa kohti mutkaa, mikä tarkoittaa, että hän kaventaa sisäkurvia kohti, Lassila aloitaa.

– Samalla kun Klæbo kaventaa, Ustjugov lähtee tekemään ohitusta sinne sisälle, jolloin tilanteessa tapahtuu kontakti. Ustjugov ei olisi saanut lähteä sinne sisälle tekemään ohitusta, koska hän tiesi, että Klæbo menee mutkaan kohti sisäkurvia.

Klæbo käänsi tilanteessa sisäkurviin hieman aiemmin kuin hän olisi luonnollisen linjansa mukaan mennyt, mutta silti virheen tilanteessa teki Ustjugov, jonka saama varoitus tilanteesta meni Lassilan mukaan oikein.

– Klæbo olisi voinut välttää tilanteen väistymällä vasemmalle, mutta sitten hän olisi päästänyt kaverin edelle ja pilannut omia mahdollisuuksiaan.

Norjan hiihdon tuorein supertähti Klæbo voitti lopulta sprintin maailmanmestaruuden Seefeldissä torstaina.

Lue myös:

Skandaalinkäryinen välikohtaus hiihdon MM-kisoissa – venäläistähti kävi käsiksi Norjan hiihdon kultapoikaan

Kyseenalaiseen temppuun syyllistynyt Ustjugov hylättiin MM-sprintissä

Venäläistähti Ustjugov selitti uhkaavaa ja aggressiivista käytöstään maalialueella omituisesti: "Taputin vain häntä poskelle ja toivotin onnea finaaliin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat