Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Janne Ahosen puuttuminen yhdistetyn huoltojoukoista ihmetyttää: "Janne olisi pitänyt saada ehdottomasti tänne"

Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki on huolissaan suomalaisten heikosta mäkivireestä yhdistetyn avauskilpailun alla.

Hiihdon MM 2019
Janne Ahonen.
Janne Ahonen.AOP

Klingenthalin ja Salpausselän erinomaisesti sujuneiden maailmancup-viikonloppujen jälkeen suomalaistoiveet yhdistetyn menestyksestä myös Seefeldin MM-kisoissa nousivat pilviin. Harjoitukset Bergiselin mäessä Innsbruckissa eivät ole kuitenkaan lupailleet liikoja, ja suomalaisten vire on ollut huolestuttavan heikko.

– Tänne lähdettiin positiivisesti, mutta kukaan ei ole päässyt kertaakaan edes yli K-pisteen (120 metriä). Kausi on ollut vaikea ja hyppy on ailahdellut, mutta kelkka saatiin kääntymään viime viikkoina. Vaikeudet mäessä olivat varmasti pääkopasta kiinni, koska odotukset olivat nousseet ja mäessä yliyritettiin, Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki tuumii.

– Ainahan se hyppyvire voi hävitä, mutta nyt se on hävinnyt joka jätkältä. Jotain siellä taustalla on, ja jos joku tähän viisasten kiven keksii, on varmasti viisas mies.

Tärkeintä Vähäsöyringin mukaan olisi vain pyrkiä hakemaan mahdollisimman tavallisia hyppyjä.

– Pitäisi vain lähteä tekemään normisuorituksia ilman, että yrittää liikaa. Sieltä “Salppurilta” voi hakea positiivisia fiiliksiä.

– Mäki on tosi herkkä, ja jos ei ole sitä kauden tuomaa varmuutta takana, ailahtelu kumpuaa sieltä. Silloin kun mäessä on vaikeaa, on todella vaikeaa ja silloin kun taas helppoa, se on tosi helppoa. Nyt vain pitäisi rauhoittaa poikien tekeminen ja lähteä hyvillä mielin kisaamaan.

Innsbruckin mäessä ei hypätä maailmancup-kiertueella, vaan käytössä on Seefeldin oma mäki noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Itävaltalaisille Bergisel on tuttu paikka, ja se on näkynyt myös harjoituksissa.

– Itävaltalaiset ovat hirmuiskussa, joten vähintään se 125 metriä pitäisi hypätä. Nyt kukaan suomalaisista ei ole tosiaan päässyt edes K-pisteen yli. Yli minuuttia ei saisi jäädä ladulla, sillä liian kaukaa ei enää hyviä sijoja tavoitella.

Eero Hirvonen.
Eero Hirvonen.Markku Ulander / Lehtikuva

Ahoselle olisi käyttöä

Yksi rauhoittavista elementeistä olisi Vähäsöyringin mukaan voinut olla mäkilegenda Janne Ahonen, joka on huolehtinut tällä kaudella hyppypukujen ompelusta ja ollut mukana myös välinekehityksessä. Ahonen ei ole mukana Seefeldissä, vaikka hänelle olisikin voinut Vähäsöyringin näkemyksen mukaan olla käyttöä. Päävalmentaja Petter Kukkonen sanoi torstaina, ettei kyse ole rahasta ja Ahosen tilanne oli sovittu jo aiemmin.

– Janne olisi pitänyt saada ehdottomasti tänne rauhoittamaan joukkuetta, ja hänen kaltaisensa mäkipukuteknikko on arvokas pala joukkueelle. Hänet olisi pitänyt kiinnittää kisoihin ja sitä kautta tuoda pojille varmuutta siitä, että puvut ovat loistokunnossa, niitä ei tarvitse miettiä ja pojat voivat lähteä tekemään vain omaa suoritusta mäkeen.

Vähäsöyrinki arvioi, että Ahonen olisi halunnut tulla joukkueen mukaan.

– Janne nauttii tästä yhdistetyn tiimistä ja työskentelystä. Hän varmasti vähän olettikin, että tänne tullaan. Budjetti on tietysti tiukka ja sitä on varmasti viilattu, ja hän haluaa olla 100-prosenttisesti mukana.

– Kyllähän hän varmasti toisi teknisiäkin asioita hyppäämiseen, ja mäkivalmentaja Jarkko Saapungin kautta hän onkin antanut palautetta. Kun pojat saisivat kunnon konkarilta suoraa palautetta, se voisi auttaa tekemistä hyppyrimäessä.

Yhdistetyn avauskilpailun mäkiosuus alkaa TV2:ssa ja Yle Puheessa kello 11.30 ja 10 kilometrin hiihto-osuus on vuorossa kello 17.15.

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lue myös:

Yhdistetyn miehillä hyppykunto hukassa MM-avauksen aattona — päävalmentaja Petter Kukkonen ihmeissään: "Tosi huonolta näyttää, en tiedä mitä on tapahtunut"

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat