Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

NHL-kiekkoilija Jori Lehterä kiistää jyrkästi ostaneensa kokaiinia: "Testitulokset olleet aina puhtaat"

Kiekkoilijaa syytetään huumausainerikoksesta ja hänelle vaaditaan viiden kuukauden vankeutta. Lehterä kiistää syytteet.

huumeet
Jori Lehterää kuultiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa videon välityksellä.
Jori Lehterää kuultiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa videon välityksellä.Anu Leena Koskinen / Yle

NHL-kiekkoilija Jori Lehterää on kuultu vihdoin tänään perjantaina oikeudessa. Lehterä on kertonut oman näkemyksensä Pirkanmaan käräjäoikeudessa videoyhteyden avulla Yhdysvalloista.

Kiekkoilijaa syytetään huumausainerikoksesta ja hänelle vaaditaan viiden kuukauden vankeutta. Lehterä on kiistänyt syytteet.

Syyttäjän mukaan Lehterä osti kesä–heinäkuussa kahdeksan grammaa kokaiinia, joka on arviolta useita kymmeniä annoksia.

Yle seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä. Tuomio huumevyyhdissä annetaan myöhemmin.

klo 15.16 Jori Lehterän kuuleminen on ohi. Hänen vaimoaan kuullaan todistajana videoyhteyden avulla. Vaimon mukaan oikeusjuttu on näkynyt hyvin negatiivisesti mediassa ja tilanne on ollut stressaava. Vaimon mukaan molemmat suhtautuvat hyvin kielteisesti huumeisiin. Vaimon mukaan hän kyllä huomaisi, jos mies käyttäisi kokaiinia.

klo 15.08 Lehterä kertoo yrittäneensä pitää matalaa profiilia viime aikoina. Hän vastaa maksaneensa kyydeistä korvausta.

klo 15.07 Syyttäjä alkaa kysyä Lehterältä.

klo 15.03 Lehterän mukaan kauden aikana kiekkoilija ei voi käydä viihteellä juurikaan. Hän on käynyt kauden aikana juhlimassa vain kerran pari. Lehterä kertoo treenaavansa kahdeksan kertaa viikossa myös kesällä. Lehterää on testattu NHL:ssa dopingin osalta noin seitsemän kertaa vuodessa. Testitulokset ovat olleet aina puhtaat, Lehterä sanoo.

klo 14.54 Koulun päättäjäisviikonloppuna Lehterä kertoo olleensa mökillä ja Tampereen keskustassa ravintolassa. Hän kertoo yrittäneensä saada kyytiä puhelimella. Kolmannessa yhteydenpidossa oli kyse hänen mukaansa kaverien häistä ja kyydistä jatkoille. Lehterä kiistää tehneensä kokaiinikauppaa.

klo 14.46 Oikeudessa käydään tarkkaan läpi väitettyjä tapaamisia Lehterän ja pääsyytettyjen välillä. Lehterä kertoo olleensa polttareissa Jämijärvellä ja hän kertoo halunneensa kyydin kotiin yöksi. Autossa oli myös muita matkustajia. Halusin päästä kotiin nukkumaan, Lehterä sanoo.

klo 14.44. En ole ostanut huumeita, Lehterä sanoo. Hän kertoo, että viestinvaihdossa on pyydetty kyytejä.

klo 14.41 Pääsyytetyt ovat olleet Lehterän mukaan hänen luottokuskejaan, jos hän menee viihteelle. Julkisuuden henkilönä on vaikea mennä taksitolpalle paparazzien ja humalaisten takia, Lehterä sanoo.

klo 14.39 En ole ostanut huumeita, Lehterä sanoo. Hän sanoo, että suhtautuu todella kielteisesti huumeisiin. Hänen paras ystävänsä ja serkkunsa kuoli vuonna 2011 huumeisiin. Lehterä kertoo auttaneensa toista pääsyytettyä huumehoitoon tästä syystä.

klo 14.36 Jori Lehterä on videoyhteydellä yhteydessä käräjäoikeuteen. Huumejuttu on ollut Lehterän mukaan esillä Yhdysvalloissa paljon julkisuudessa.

klo 14.18 Oikeudessa on tauko, jonka aikana yhteyksiä Yhdysvaltoihin testataan.

Lehterää edustaa pääkäsittelyssä asiamiehenä asianajaja Petteri Sotamaa.

– Lehterä kiistää jyrkästi syytteet, Sotamaa kertoo.

Huumeoikeudenkäynti Pirkanmaan käräjäoikeudessa 22.2.2019
Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli Jori Lehterän syytettä perjantaina. Kiekkoilijaa edusti oikeussalissa asiamies. Lehterää itseään kuultiin videoyhteyden kautta.Anu Leena Koskinen / Yle

Lehterä vaatii asiamiehensä välityksellä syytettä hylättäväksi, hänen mukaansa näyttö on riittämätön.

– Syyttäjän teonkuvaus on väite ilman näyttöä. Emme tiedä, koska Lehterän väitetään hankkineen huumetta, missä ja kuinka paljon.

Pääsyytetyt ovat asiamiehen mukaan olleet Lehterän luottokuskeja, koska julkisuuden takia hän ei ole voinut mennä taksitolpalle odottelemaan. Joku voisi tulla haastamaan tappeluun tai julkisuuden henkilö päätyisi Seiskaan, Sotamaa kertoi.

Asianajaja: Julkisuus ollut haitallista Lehterälle

Lehterä on asianajajansa mukaan kärsinyt oikeusjutun tuomasta julkisuudesta.

– Kaikki julkisuus on ollut poikkeuksellisen haitallista ja negatiivista ammattiurheilijalle. Julkisuus on ollut poikkeuksellisen laajaa sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, Sotamaa sanoo.

Sotamaan mukaan oikeusjuttu on talouden ja tulevaisuuden kannalta vakava Lehterälle.

– Jori Lehterän suhtautuminen huumeisiin on poikkeuksellisen kielteinen. Hän on jatkuvassa doping-valvonnassa myös harjoituskaudella.

Jori Lehterä
Jori Lehterä ei saapunut oikeuteen tammikuussa. Petra Ketonen / Yle

Jori Lehterän olisi pitänyt olla vastaamassa syytteisiin jo tammikuun alkupuolella. Hän vetosi aikataulukiireisiin, eikä saapunut oikeuteen.

Syyttäjällä on todisteena muun muassa puhelutietoja ja viestejä päätekijöiden ja Lehterän välillä. Viesteissä ei mainita huumeita.

Yhteyksiä henkilöihin on esitutkinnan perusteella pidetty Lehterän Tampereella sijaitsevan mökin lähettyvillä.

LIsäksi toinen pääsyytetyistä on kertonut asiasta esitutkinnassa. Tämä pääsyytetty ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa.

Pääsyytetyn kertoma ei asiamiehen mukaan pidä paikkaansa.

Asiamiehen mukaan ei ole uskottavaa, että Lehterä olisi edes voinut tehdä huumekauppaa, kun samassa kyydissä ovat olleet esimerkiksi vaimo ja lastenhoitaja.

Huumevyyhdissä yli 20 syytettyä

Yhteensä huumejutussa on 22 syytettyä, heistä 3 on ollut vangittuina. Kihlakunnansyyttäjä Pasi Vainio kertoi aiemmin Ylelle, että tuomioita ei voida antaa ennen Lehterän kuulemista.

Osalle syytetyistä vaaditaan vankeusrangaistusta, osalle sakkorangaistusta. Syyttäjä vaatii kolmelle syytetylle 8–10 vuoden ehdotonta vankeutta.

Poliisin mukaan maahan on tuotu lähes kaksi kiloa kokaiinia, joka on levitetty käyttäjille Tampereen seudulla. Katukauppapitoisuudeksi laskettuna ainetta on myyty yli kolme kiloa ja siitä saatu hyöty on noin 400 000–450 000 euroa.

Rinki teki kauppaa esimerkiksi anonyymissa Tor-verkossa ja sopi noutopaikat eri puolille Tamperetta ja Pirkanmaata. Huumeita liikkui esimerkiksi Kaupin tähtitornin tienristeyksessä linja-autopysäkillä ja Kaupinojan saunan pihalla.

Kaupinojan sauna on tunnettu ja hyvin suosittu tamperelainen avantouintipaikka, ja huumeita säilytettiin esitutkinnan mukaan muun muassa sen pukuhuoneen lokerikoissa.

Farmikomennus helmikuussa

Lehterä on pelannut hyökkääjänä NHL-seura Philadelphia Flyersissa. Viime aikoina hän on pelannut farmissa.

Philadelphia Flyers passitti helmikuussa 31-vuotiaan Lehterän farmiin, kun tehopisteet jäivät vähäisiksi peleissä.

Lehterä on pelannut SM-Liigassa Jokereissa ja Tapparassa sekä KHL:ssa että NHL-joukkue St. Louis Bluesissa. Maajoukkue Leijonissa hän on voittanut olympialaisissa pronssia ja MM-kisoissa hopeaa.

Jori Lehterä
Jori Lehterä.All Over Press

Lue lisää:

Kolme miestä vangittu: Jori Lehterää ei ole saatu kuultua ja tuomiot huumejutussa viivästyvät

Näin Jori Lehterä kiisti kuulusteluissa huumeiden oston: Kertoo maksaneensa 6 000 euroa toisen pääsyytetyn vieroitushoidosta

Kokaiinin ostamisesta syytettyä Jori Lehterää kuullaan vihdoin oikeudessa, nyt videon välityksellä

NHL-kiekkoilija Jori Lehterä Pirkanmaan käräjäoikeuden kuultavaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat