Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Therese Johaug -show jätti muut norjalaiset sivuosaan – asetti itselleen hämmentävän mitalitavoitteen MM-kisoihin

Johaug on Seefeldin MM-kisojen kiinnostavin urheilija. Talven hiihtokisoja dominoinut norjalainen pääsee nyt kilpailukieltonsa jälkeen ensimmäisiin arvokisoihinsa.

Hiihdon MM 2019
Therese Johaug.
Therese Johaug.Anu Karttunen / Yle

SEEFELD / LEUTASCH. Norjan Therese Johaug on Seefeldin MM-kisojen kiinnostavin urheilija. Sen huomaa nopeasti Norjan hiihtojoukkueen mediatilaisuudesta.

Tilaisuus pidetään Seefeldin vieressä sijaitsevassa Leutaschin kylässä aamutuimaan, mutta sekään ei ole vähentänyt toimittajien määrää. Norjan median lisäksi paikalla on suomalaisia ja ruotsalaisia sekä muita kansainvälisiä toimittajia.

Televisiokamerat ja valokuvaajat seuraavat tiukasti vain Therese Johaugia, kun hän saapuu paikalle muun naisten yhdistelmäkilpailujoukkueen kanssa. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng ja Ingvild Flugstad Östberg saavat olla rauhassa, kun vaivautuneen oloinen Johaug istuu kuvattavana.

Toisin kuin Suomen joukkue, Norja ei päästä mediaa hotelliinsa. Vuosi sitten Pyeongchangin olympialaisissa mediatilaisuudet pidettiin paikallisen koulun liikuntasalissa, nyt ne pidetään paikallisen tennis- ja squash-hallin tiloissa.

Ja aivan kuten vuosi sitten media oli kiinnostunut Marit Björgenistä, osuu valokiila nyt Johaugiin, joka saa vastata suurimpaan osaan kysymyksistä.

Johaug istuukin jo valmiiksi kysymysvuoroja jakavan tiedottaja Gro Eiden vieressä, hieman erossa muista hiihtäjistä. Jacobsen, Weng ja Östberg alkavat vaipua jo omiin ajatuksiinsa, ja kun ensimmäisen “ulkopuolinen” kysymys osuu Östbergille, hän näyttää jopa hieman hätkähtävän.

Puolen tunnin session ensimmäiset kysymykset koskevat seuraavan päivän kisaa, Johaugin tulostavoitteita ja urheiluun liittyviä kysymyksiä. Johaug on näihin vastatessaan oma säteilevä itsensä ja kertoo, kuinka innoissaan on päästessään vihdoin kilpailemaan MM-kisoissa.

Kaikkien yllätykseksi Johaug on asettanut itselleen vain yhden henkilökohtaisen mitalin tavoitteen, ja hän sanoo olevansa tähän tyytyväinen. Tämä kuulostaa suorastaan häkellyttävältä, sillä norjalainen on dominoinut tänä talvena kaikkia niitä kisoja, joihin on osallistunut.

– Olen ollut mukana niin kauan, että tiedän, että menestykseen tarvitaan vähän onnea. Voittaakseen kaiken pitää sujua sinä päivänä täydellisesti. Arvokisat ovat eri maailma. Kaikki nostavat tasoaan. En voi vain käydä pokkaamassa kultamitalit. Se vaati hemmetinmoisen työnteon, Johaug selittää.

– Tiedän, että olen tehnyt harjoitukseni hyvin ja olen nyt siinä tilanteessa, missä minun pitää olla. Mutta suurkisat ovat aina jotain erikoista. Voittaakseen pitää tuntea veren maku suussa ja vastustaa maitohappoja. Olen valmis, mutta vähän hermostunut. Huomenna on yhteislähtö. Siinä voi mennä paljon pieleen.

Kun Johaugilta kysytään hänen pahimpia kilpakumppaneitaan, hän yrittää siirtää kysymysten painopistettä pöydän takana hiljaa istuvaan norjalaiskolmikkoon. Heidi Weng tosin naurattaa toimittajia sanoessaan, ettei hän usko mahdollisuuksiinsa, ellei hänelle satu todella hyvä päivä.

– Uskon, että myös Ruotsin, Suomen ja Venäjän naiset hiihtävät kovaa. Siitä tulee jännittävä kilpailu.

Kun “lämmittelykysymykset” on esitetty, Ylen Chriso Vuojärvi kysyy, miten muut kilpakumppanit ja yleisö on ottanut Johaug vastaan kilpakentillä. Vielä ennen kauden avausta Rukalla hän oli asiasta hieman hermostunut.

– Vastaanotto on ollut mahtava Rukan maailmancupista alkaen. Nyt tuntuu hienolta istua täällä. Joulun jälkeen tilanne rauhoittui, ja se tuntui vapauttavalta. Sen jälkeen olen voinut keskittyä olennaiseen eli kovaa hiihtämiseen.

Norjan mediatilaisuus.
Anu Karttunen / Yle

Mitä pidemmälle puolituntinen etenee, sitä syvemmälle osa kysymyksistä osuu. Joku haluaa tietää Johaugin mielipidettä Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtajasta Gianfranco Kasperista, joka on viime aikoina aiheuttanut kohua kommenteillaan ja joka aikoinaan halusi Johaugille dopingkäryn jälkeen neljän vuoden kilpailukiellon. Johaug ohittaa kuitenkin nämä utelut eikä kommentoi.

Sen sijaan Johaug kertoo oppineensa kahden kauden ajan kestäneen kilpailutaukonsa aikana paljon elämästä. Hän on oppinut suhteuttamaan asioita paremmin.

– Elämään mahtuu niin paljon muutakin kuin urheilu, hän sanoo

Mediatilaisuus päättyy kysymykseen torstain sprintistä. Norja voitti sprintissä kaksi kultaa, mutta suurimmat tunnemyrskyn koki pronssia saanut Norjan Mari Eide.

Eiden Ida-sisar kuoli yllättäen viime syksynä kesken juoksukisan, joten syystäkin tuore pronssimitalisti itki valtoimenaan saavutuksensa jälkeen. Johaug oli Ida Eiden parhaimpia ystäviä, joten media haluaa tietää, millä mielin hän seurasi stadionin tapahtumia.

Jacobsen, Weng ja Östberg näyttävät kaikki surullisilta ja heidän silmänsä täyttyvät kyynelistä. Johaug sen sijaan osoittaa, miten hän on viimeisten vuosien aikana oppinut hallitsemaan tunteitaan. Kuin omaan kuoreensa vetäytyneenä hän puhuu rauhallisesti siitä, miten Mari Eiden nousu takaisin huipulle ja se, miten Eiden perhe on käsitellyt tapauksen, on antanut koko joukkueelle hullun lailla motivaatiota.

– Hotellilla ei ollut ketään kuivin silmin, tuskin stadionillakaan, Johaug sanoo.

Kun viisi vuotta sitten Sotshin olympialaisten kynnyksellä veljensä menettäneeltä Jacobsenilta kysytään jatkoa vastaukseen, tämä purskahtaa itkuun. Vieressä istuva Weng lohduttaa joukkuetoveriaan. Johaug katsoo hetken tilannetta, ojentaa sen jälkeen kätensä Jacobsenia kohtaan ja silittää tämän käsivartta.

Valokuvaajat heräävät ja tallentavat hetken nopeasti talteen. Tunteiden purskahdus päättää tilaisuuden ja koko tilanne on ohi yhtä nopeasti kuin se alkoikin.

Osa toimittajista poistuu Therese Johaugin myötä eikä jää seuraamaan miesten mediatilaisuussa. Kaksinkertaisen olympiavoittajan ja maailmanmestarin Martin Johnsrud Sundbyn kommentit eivät kiinnosta samalla tavalla.

Lisäys klo 12.49: Lisätty tieto Jacobsenin veljen kuolemasta Sotshin olympialaisia ennen.

Lue myös:

Siskonsa syksyllä menettänyt norjalaismitalisti antoi kyynelsilmin tunteikkaan haastattelun: "Toivoisin, että Ida olisi kanssani täällä tänään"

Katso tästä, miten Falla ja Kläbo spurttasivat sprinttikullat Norjaan – ruotsalaisnaiset kolaroivat dramaattisesti keskenään

Voittaako Therese Johaug neljä MM-kultaa, kuka nousee mitalirohmuksi miesten matkoilla? Yle Urheilun asiantuntijat summaavat kisojen ennakkosuosikit

Dopingskandaali uhkasi Norjan hiihtoprinsessan asemaa, mutta Therese Johaug palasikin parrasvaloihin ehkä suositumpana kuin koskaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat