Suora

  • Elävä arkisto esittää

Päälläseisontaa ja parkouria – eri lajien yhteistreeneillä halutaan ehkäistä lasten rasitusvammoja

Riihimäellä aloitettiin reilu vuosi sitten Kympit kimpassa -ryhmä, jonka tavoitteena on saada urheilevat lapset liikkumaan monipuolisemmin.

Muu urheilu
Haukkaliigan harjoitukset
Yle

Naurua, kiljahduksia, törmäyksiä, punaisia poskia ja hikipisaroita. Menoa ja meininkiä ei puutu, kun energinen lapsilauma täyttää liikuntahallin Riihimäellä keskiviikkoiltana. Kymmenet 9-vuotiaat lapset seitsemästä eri seurasta treenaavat yhdessä kerran viikossa. Temppurata, pikajuoksu ja pituushyppyharjoitus sekä pallopeli, siinä tämänkertaiset aktiviteetit.

Harjoituksiin ovat saapuneet 9-vuotias käsipalloa ja jääkiekkoa harrastava Miska Suominen ja 8-vuotias Samuel Glad, jonka omat lajit ovat jalkapallo ja koripallo. Pojille yhteistreenit maistuvat.

– On tosi kivat treenit. Aika paljon eroavat meidän omista harkoista. Täällä on ollut päälläseisontaakin, mukavinta on ollut ehkä parkour, Miska Suominen kertoo.

– Niin ja pitkospuilla kulkemista ja trampoliinilta patjoille hyppimistä, Samuel Glad jatkaa.

Monipuolisia lajikokeiluja

Idean isän, koripallovalmentaja Matias Lehtisen mielestä yhteistoiminnalle oli todellinen tarve.

– Kun ollaan siirrytty yleisseuroista lajiseuroihin, ollaan menetetty jotain liikuntakentässä. Tämä on eräänlainen paluu siihen, että meillä olisi näitä yleisseuroja nuorimmille lapsille, Lehtinen kertoo.

– Meillä on hyvin vaihtelevaa toimintaa. On niin sanottua yleisliikuntaa, erilaisia ominaisuuksia ja lajikokeiluja. Lapsia on kerrasta riippuen 40-55.

Lapsille halutaan tarjota erilaisia virikkeitä ja harjoitteita kuin omien lajien treeneissä. Lisäksi tutustutaan muihin lajeihin ja laajennetaan lasten tietämystä urheilumaailmasta.

– Tässä ryhmässä opetellaan vielä tällä hetkellä perusliiketaitoja kuperkeikasta käsilläseisontaan. Käsilläseisontakin on jo tosi vaikea juttu, niistä lähdetään. Erilaista liikkumista, toinen idean kehittäjä ja liikuttaja Joni Salin kertoo.

– Kun aikuisena etsii liikuntaharrastusta on siitä vain hyötyä, jos tuntee lajeja ennakolta.

Loppu lasten rasitusvammoille

Yksi syy eri lajien yhteistreeneille ja monipuolisen liikkumisen lisäämiselle on rasitusvammojen ennaltaehkäisy. Jokaisella treenikerralla on mukana harjoite, joka tähtää vammojen ennaltaehkäisemiseen.

– Yksi keskeinen asia on kehonhallinta. Kun harjoitellaan omaa lajia oman lajivalmentajan johdolla, harjoittelu voi helposti muuttua yksipuoliseksi, Lehtinen analysoi.

– Esimerkiksi keskivartalo voi jäädä voimattomaksi ja myöhemmin tulee ongelmia.

– Yksipuolisen harjoittelun aiheuttamat rasitusvammat ovat yleistyneet lapsilla huolestuttavasti, tähän me haluamme puuttua, Salin sanoo.

NHL-tähti vai ehkä jotain muuta?

Miska Suomisen ja Samuel Gladin tavoitteet urheilijoina ovat korkealla.

– Mä haluan olla kilpaurheilija NHL:ssä, Suominen täräyttää.

– Täytyy vaan treenata hirveän paljon, sitten sinne voi päästä.

– Mun suosikki on Cristiano Ronaldo, haluan tulla yhtä hyväksi jalkapalloilijaksi, Glad kertoo.

Vaikka lasten tavoitteet ovat selkeät, Kympit kimpassa -mallilla pyritään siihen, ettei lajivalintaa tehtäisi turhan aikaisin.

– Uskon, että lapsen hyvinvointi on siinä keskiössä, lapsi säilyy terveenä ja ehjänä ja pystyy jatkamaan urheiluharrastusta ja ehkä sitten myöhemmin erikoistumaan johonkin lajiin, Lehtinen toteaa.

– Suurin palkinto liikuttajalle on lasten punaiset posket ja mieletön hymy harkkojen jälkeen, kun otetaan yhteishuuto keskellä hallia, Salin sanoo.

Lue myös:

Nainen harrastaa liikuntaa usein yksin, mies seurassa – joka viides suomalainen ei sen sijaan harrasta ollenkaan

Henrik Dettmannin kolumni: Miksi emme tee päätöstä, joka vapauttaa vanhemmat kuskausrumbasta, saa lapset liikkeelle ja säästää miljardeja euroja?

Miksi teinit lopettavat urheilun, ja miten sen voisi estää? Kemissä tiedetään ainakin yksi vastaus ja haussa on lisää

Aliisa Karhu ryhtyi cheerleading-valmentajaksi jo 12-vuotiaana – samanikäinen voikin olla nuorelle parempi valmentaja kuin aikuinen

Liikuntakeskustelu ei sytytä vaalikentillä, vaikka liikkumattomuus maksaa miljardeja – löytyykö ratkaisu edullisemmista tilavuokrista tai harrasteseteleistä?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat