Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Kommentti: Koivun ja Granlundin Minnesota on nuorennusleikkauksen tarpeessa – pudotuspelipaikka olisi pikemminkin rangaistus

Minnesota Wildin ydinryhmä on lyötävä atomeiksi ensi tilassa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Minnesota Wild
Jared Silber / NHLI via Getty Images

TORONTO. NHL-seura voi olla heikossa jamassa monella eri tavalla. Joskus kyse voi olla pelillisistä tai valmennuksellisista asioista. Joskus pelaajamateriaali ei yksinkertaisesti riitä armottomassa NHL-kilpailussa.

Ehdottomasti pahin on kuitenkin seisovan veden tila, jossa harhaiset kuvitelmat joukkueen tasosta lopulta sammuttavat tunnelin päästä sen viimeisenkin valon. Tällaisessa tilassa on maanantain siirtotakarajan alla Minnesota Wild.

On aidosti vaikea löytää NHL:stä joukkuetta, jonka tulevaisuuden näkymät olisivat yhtä synkät kuin Minnesotalla. Valheelliset kuvitelmat takavuosien joukkueiden todellisesta tasosta yhdistettynä heikkoon seurajohtamiseen ja laaduttomaan pelaajatarkkailu- sekä varaustyöhön, on pudottanut Wildin rattailta pahemman kerran.

Seuran ja joukkueen todellinen tila ei tuntunut koskaan valkenevan puolitoista vuotta sitten kenkää saaneelle urheilupuolen pomolle Chuck Fletcherille. Nyt totuus on kuitenkin iskenyt vasten omistajaportaan sekä seurajohdon kasvoja tavalla, joka saa toimistonväen korvat punoittamaan vielä pitkään.

Sitä sotkua, jonka Fletcher esikuntineen peräänsä jätti, siivotaan St. Paulissa vielä pitkään.

Vaikka totuus seuran nykytilasta tuntuu vihdoin valjenneen omistajatahoa myöten toimistolle laajalti, puheet pudotuspelipaikan tavoittelusta tuntuvat silkalta hulluudelta. Ihanko tosissaan vielä joku St. Paulissa kuvittelee, että neljä pudotuspeliottelua kolmen edellisvuoden aikana voittaneen Wildin kannattaisi lähteä samalla vanhalla rungolla rimpuilemaan kevään huipennukseen?

Wild ei voittaisi Stanley Cupia – ei edes edesmenneen Minnesota-legenda Herb Brooksin parhailla motivaatiopuheilla.

Ja jos paukut eivät riitä kärkeen, miksi rimpuilla keskikerroksissa? Huippu-urheilussa pitäisi tavoitella vain ja ainoastaan kirkkainta mitalia. Aina. Minnesotassa ollaan eletty liian pitkään kuuden peräkkäisen pudotuspelikevään tuomassa mukavuuden tunteessa. On muka oltu jotenkin ytimessä. Wild on ollut siellä päin, muttei siellä päinkään.

Ei Minnesota edes niinä "muka" hyvinä vuosinaan kyennyt koskaan tosissaan kamppailemaan maailman himotuimmasta jääkiekkopokaalista. Kuudestatoista edellisestä pudotuspeliottelustaan joukkue on voittanut ainoastaan neljä – siis yhden neljästä. Winnipegiä vastaan se oli menneenä keväänä täysi vastaantulija. Ja silti syksyllä taas uskottiin.

Pahin virhe on kuitenkin ollut tulevaisuuden rakentamisen totaalinen laiminlyöminen.

Pitkään kasassa olleeseen ydinrunkoon ei olla pystytty Matt Dumbaa lukuun ottamatta tuomaan yhden yhtä huipputason nuorta pelaajaa ilmapiiriä nuorentamaan ja raikastamaan. Seisovan veden tilan ymmärtää helposti, kun tarkastelee vain pintapuolisesti, ketkä tälläkin kaudella Wildia ovat kannatelleet. Heitä ovat:

Mikko Koivu, 35 vuotta
Zach Parise, 34 vuotta
Eric Staal, 34 vuotta
Ryan Suter, 34 vuotta
Devan Dubnyk, 32 vuotta
Jared Spurgeon, 29 vuotta
Jason Zucker, 27 vuotta
Mikael Granlund, 26 vuotta

Mikael Granlund
Mikael Granlund.AOP

Näiden päälle on hankittu vielä santapaperiosastolle 37-vuotias Matt Hendricks sekä 33-vuotias Eric Fehr. Sanovat NHL:ää nuorten miesten peliksi.

Mikä on Minnesotan pelaajistossa juuri nyt uutta, tuoretta ja innostavaa? Ei yhtään mikään.

Joukkueen niin sanotuista nuorista pelaajista Joel Eriksson Ek, Jordan Greenway sekä Ryan Donato ovat 22-vuotiaita, Luke Kunin 21-vuotias. Eikä näistä kukaan ole vielä lähelläkään tasoa, jolla ikäluokan parhaat jo pelaavat. Pisteiden valossa parhaiten on suoriutunut tehot 10+8 kirjannut Greenway.

Kirill Kaprizov, 21, on Wildin omista varauksista kiehtovin nimi, mutta tämäkin pelaa Venäjällä kesään 2020.

Tilanne on seuran tulevaisuutta ajatellen painajaismainen. NHL-kansa on naureskellut paljon esimerkiksi Edmontonille ja Vancouverille, mutta Minnesotan tilanne on itse asiassa paljon edellä mainittuja seuroja synkempi. Connor McDavid, Leon Draisaitl, Elias Petterson ja Bo Horvat ovat pelaajia, joiden ympärille voi rakentaa.

Kenen ympärille Minnesota rakentaa? Sopiikin kysyä, missä on Minnesota Wild viiden vuoden päästä ja kuka heiluttaa siinä joukkueessa tahtipuikkoa?

Tähän tuskin saisi tolkun vastausta edes seuran toimistolta. On paha rakentaa tulevaisuutta, jos nuorten pelaajien laarista näkyy pohja. Tai jos alkeellisintakaan suunnitelmaa tulevaisuuden varalle ei ole olemassa. GM Paul Fenton on horissut vielä tälläkin kaudella päättömiä siitä, miten joukkueen menestys määrittää toimintasuunnitelman siirtotakarajalle.

Pyhät pyssyt sentään!

Joukkueen runko on iskettävä palasiksi mahdollisimman nopeassa tahdissa. Wildin on alettava hankkia nuoria pelaajia sekä varausvuoroja kaikin mahdollisin keinoin – ja tämän näyttää Fentonkin viimein ymmärtäneen. Aiemmin viikolla Wild kauppasi pitkään seurassa pelanneen Charlie Coylen Bostoniin vaihdossa 22-vuotiaaseen Ryan Donatoon.

Seuraavaksi liipaisimella lienee 34-vuotias Eric Staal, josta tulee kesällä rajoittamaton vapaa agentti. Tämän jälkeen Wildin olisi mietittävä, ovatko Mikael Granlund ja Jason Zucker sellaisia pelaajia, jotka vievät Minnesotaa vielä jonakin päivänä suureen menestykseen? Parhaaseen ikään tulossa olevien pelaajien markkina-arvo lienee juuri nyt lakipisteessään. Tarjolla olisi seuran tarvitsemia nuoria pelaajia ja varausvuoroja.

Seurajohdon kaiken toiminnan pitäisi keskittyä jatkossa huomisen huippujoukkueen rakentamiseen. Tätä taustaa vasten pudotuspelipaikka olisi Wildille tämän kauden osalta lähinnä rangaistus. Jos Minnesota menee pudotuspeleihin, se ei pääse varaustilaisuuslottoon mukaan. Hyvällä tuurilla Wild voisi napata draftilotosta pienen varausnumeron, ja se taas olisi tärkeä askel kohti parempaa huomista.

Minnesotan on aika heittää hyvästit unisille menestystoiveille ja alkaa rohkeasti rakentaa uutta huomista. Matka on pitkä ja tie kivinen, mutta vain kovat ratkaisut tulevat viemään seuraa kohti parempaa tulevaisuutta. Varmaa on nimittäin vain, että nykyryhmällä eteenpäin räpistely on se kaikkein heikoin vaihtoehto.

Lue myös:

Minnesotan leirissä uskotaan kurssin kääntymiseen: "Tarvitsemme vain yhden kipinän"

Entinen NHL:n pistekuningas ärtyi Tappara-puolustajan taklauksesta: jyrähti Twitterissä – "Todella vaarallista"

Mikko Rantasen maaliton putki katkesi – Colorado kuritti Winnipegiä kotonaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat