Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Iivo Niskanen paljastaa, miksi lähtee hurjaan MM-kisaurakkaan: "Tässä on kova polte päästä ladulle"

Iivo Niskanen perustelee lähtöään lauantain yhdistelmämatkalle sillä, että se tarjoaa sopivan haasteen Seefeldin MM-kisojen alkuun.

hiihto
Iivo Niskanen
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Perjantaina nähtiin Seefeldin MM-kisoissa jonkinlainen yllätys, kun kerrottiin Iivo Niskasen osallistumisesta lauantain 30 kilometrin yhdistelmämatkalle.

Niskasen päämatka on keskiviikon 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisa, jolla hän puolustaa kahden vuoden takaista maailmanmestaruuttaan Lahden MM-kisoista. Hänelle tulee siis viikonloppuna kaksi kovaa rypistystä ennen koko kauden suurinta tavoitetta, kun Niskanen kisaa myös sunnuntaina parisprintissä yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa.

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola.Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

– Olen paljon satsannut myös vapaaseen. Yhdistelmämatka on mielenkiintoinen matka hiihtää. Odotan kisaa mielenkiinnolla. Se tarjoaa sopivan haasteen kisarupeaman alkuun. Näen tämän mahdollisuutena, Niskanen perusteli päätöstä.

Niskanen toivoo, että hänen kuntonsa paranee päivä päivältä Seefeldissä.

– Tämä ei jää ainakaan siitä kiinni, että ei olisi harjoiteltu tai olisi kilpailtu liikaa. Tässä on kova polte päästä ladulle. Uskon, että tämä on paras mahdollinen tapa valmistautua kisojen päämatkaan, Niskanen sanoo.

Hiihtojärjestys ei vielä tiedossa

Niskanen ja Hakola nappasivat ennen MM-kisoja Lahden maailmancupissa kolmossijan kahden Norjan joukkueen jälkeen. Se on nostattanut mitaliodotuksia sunnuntaillekin parisprinttiin.

– Täällä on mielenkiintoinen rata. Eilinen sprintti osoitti, että latu käyttäytyy eri vähän lailla kuin aikaisemmin meidän hiihtämissämme kisoissa. Se tarjoaa haasteita ja mahdollisuuksia hiihtää eri tavalla. Parisprintti on oikein hyvä matka meille. Se sopii lajina minulle mainiosti, Niskanen toteaa.

Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen
Yle / Anu Karttunen

Niskanen kertoi, että he sopivat tarkemmin taktisista kuvioistaan Hakolan kanssa lauantai-iltapäivällä. Hakolakin ymmärsi sen vasta haastattelussa.

– Tajusin sen itsekin vasta nyt, että emme ole vielä mitään sopineet hiihtojärjestyksestä. Uskon, että se tulee valmennusjohdon ja meidän yhteisen keskustelun jälkeen päätteeksi, Hakola sanailee.

Salpausselällä Hakola oli ankkuri, mutta hänelle kelpaa avaajan paikkakin.

– Se on ihan sama oikeastaan. Kyllä se ankkurinakin toimi ihan hyvin. Mutta tämä riippuu vastustajistakin, mikä on oikeasti paras. Jos Venäjällä on ankkurina (Aleksandr) Bolshunov, se muuttaa aika lailla erilaiseksi ankkuriosuuden, Hakola toteaa.

Odotustrilleri luvassa?

Hakola aloitti MM-kisat torstaina sprintillä kovalla pettymyksellä. Hän karsiutui heti jatkosta erävaiheen alussa. Hakola kuvaili kisaa uransa ensimmäiseksi arvokisapettymykseksi.

Opiksi tuli Hakolan mukaan pariprinttiin ainakin se, että viimeisellä kierroksella mäen päällä ei kannata mennä ensimmäisenä laskuun. Silloin tuli pahannäköistä jälkeä. Kisa muuttuikin enemmän hiihtäjien hermojen mittaamiseksikuin itse hiihtämiseksi.

Kestääkö Hakolalla pokka odottaa?

– Valmennusjohto tuo sinne kahvia ja pullaa. Sitten aletaan istuskella, Hakola naureskeli.

– Mutta katsotaan. Kyllä se vaatii aika paljon pokkaa, että pystyy jäämään mäen päälle seisoskelemaan. Mutta pelin henki näytti olevan, että älä mene ensimmäisenä laskuun.

Ristomatti Hakola
Ristomatti HakolaLehtikuva/Heikki Saukkomaa

Torstaina nähtiin jo kuuma hetki radalla, kun Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Venäjän Sergei Ustjugov kolaroivat välierässä. Ustjugov lähti ohittamaan Kläboa sisäreunasta, mutta norjalainen sulki tien edestä sääntöjen mukaisesti. Maalissa Ustjugov kävi käsiksi norjalaistähteen.

– Kaikilla on täyslataus päällä. Nopeita tilanteita tulee. Hermot ovat kireällä, niin kaikennäköistä voi sattua, Hakola kommentoi tilannetta.

Parisprintissäkin voinee odottaa kovia vääntöjä.

– Yhteislähtökisaan kuuluvat ahtaat sisäkurvit. Harva kuitenkaan sisäkurvista tulee. Olen kyllä tietoinen, että sisäkurvit pidetään kiinni, Hakola sanoo.

– Se on ensimmäinen sääntö, että kukaan ei tule sisäkurvista ohi. Mutta ei aleta silti maalialueella painimaan, jos joku sieltä yrittää.

Lue lisää:

Skandaalinkäryinen välikohtaus hiihdon MM-kisoissa – venäläistähti kävi käsiksi Norjan hiihdon kultapoikaan

Mitä hiihdon MM-kisojen kohukolarissa oikeasti tapahtui? Asiantuntija selittää, kuka on syyllinen ja tuomitsee jälkipelin jyrkästi: "On suuri ero, että kajoaa toiseen ja käyttäytyy väkivaltaisesti"

Yllätysveto! Iivo Niskanen avaa MM-kisansa lauantain yhdistelmäkilpailulla – tässä Suomen hiihtäjät viikonlopun mitalitaistoihin

Jauhojärvi arvioi, että Niskanen sai puhuttua valmennuksen ympäri avausmatkan valinnassa: "Jos mies tuntee, että on kunnossa, niin ei se kohtalokas virhe ole"

Seefeldin sprintti näytti osuvasti, mihin laji on Suomessa valahtanut – "Jos halutaan menestyä sprintissä, sitä pitää treenata"

Hakolaa sapetti rankasti maalissa: "Uran ensimmäinen epäonnistuminen arvokisoissa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat