Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Dettmannin kommenteista nousi myrsky Suomen korispiireissä – rankkaa kritiikkiä seurapomolta ja liigavalmentajilta, maajoukkueluotsi perustelee nyt lausuntoaan

Korisliigassa ei hyvällä katsottu Henrik Dettmannin kannanottoa Helsingin Sanomissa. Nyt päävalmentaja perustelee, miksi liiga ei ole oikea paikka Susijengin 18-vuotiaalle huippulupaukselle.

koripallo
Henrik Dettmann
Henrik DettmannMatti Raivio / AOP

Koripallomaajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin lausunnot torstaina julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa (siirryt toiseen palveluun) aiheuttivat hämmennystä koripallopiireissä ja sosiaalisessa mediassa.

Jutussa käsiteltiin Susijengin avausviisikossa torstaina pelannutta 18-vuotiasta Mikael Jantusta, joka pelaa Suomen kakkostasolla I divisioonassa Mäkelänrinteen lukiojoukkueessa HBA:ssa. Jantunen tähtää lajin huipulle ja aikoo lähteä ensi kaudella Yhdysvaltain yliopistosarjaan.

Ranskaa vastaan ennakkoluulottomasti pelanneen Jantusen taidot riittäisivät kevyesti kotimaiseen Korisliigaan, mutta USA:n yliopistoon ei saa mennä stipendiaatiksi ammattilaissarjan kautta.

– Logiikka on siinä, että niin kauan, kun suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä. Nuoren pelaajan pitää harjoitella, Dettmann sanoi Helsingin Sanomien jutussa.

Mikael Jantunen
Mikael JantunenAOP

Monet pääsarjaseurojen edustajat ovat kritisoineet rankasti Dettmannin kannanottoa niin sosiaalisessa mediassa kuin Kymen Sanomien perjantaisessa jutussa (siirryt toiseen palveluun).

– Ei minkäänlaista kunnioitusta Korisliigaa kohtaan, minkä pitäisi kuitenkin olla Koripalloliiton päätuote suurimman osan vuodesta. Suoraan sanottuna kustaan Korisliigan, eli oman pesän päälle, KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström kommentoi lehdelle.

Korisliigan parhaisiin valmentajiin kuuluva Joonas Iisalo kirjoitti Twitterissä, että on vaikea ymmärtää, mitä Dettmann kommenteillaan saavuttaa. Iisalo halusi kommenteillaan korostaa, että kunnioitusta kaikkia tekijöitä kohtaan on löydyttävä.

– Twiiteistäni selviää, arvostetaanko Korisliigaa minun mielestäni Suomessa tarpeeksi. Jos halutaan puhua siitä, että Korisliiga on päätuote kahdeksan kuukautta vuodesta, silloin kaikkien valmentajien tehtävä on tehdä tätä juttua yhdessä, Iisalo kommentoi Yle Urheilulle.

Kauhajoen Karhun verkkosivuilla julkaistiin perjantaina Dettmannia moittiva kirjoitus, joka kuitenkin poistettiin myöhemmin saman päivän aikana. Kymen Sanomissa Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen ja KTP:n luotsi Tomi Kaminen arvostelevat maajoukkuevalmentajan lausuntoja.

Lajiväkeä on sapettanut se, ettei Dettmann ole pitänyt moniin Korisliigan joukkueisiin yhteyttä tai käynyt näiden harjoituksissa. Vilpasta valmentava Iisalo muistuttaa, että monissa maissa maajoukkueen päävalmentajan tehtäviin kuuluu olla yhteydessä myös oman liigan päävalmentajiin.

– Ei se olisi pahitteeksi, vaikka Henkka olisi meihin yhteydessä. Nämä kommentit on heitetty ilman, että hän on varmaan yhdessäkään paikassa käynyt viime vuosina. Se aiheuttaa närää, kun ei oikeasti tiedetä, miten tehdään asioita ja miten harjoitellaan, Iisalo sanoo.

– Jos käy katsomassa ja se toiminta näyttää huonolta, niin sitten on eri asia kommentoida. Niin kauan kun ei ole käynyt ollenkaan, on aika hölmöä kommentoida mitään.

Dettmann perustelee lausuntoaan

Helsingin Sanomien jutussa Dettmannin ajatusta ei avattu sen tarkemmin. Nyt hän perustelee Yle Urheilulle, että kyse on nimenomaan nuoren pelaajan kehityksen turvaamisesta ja ottelumääristä.

– Ensin pitää miettiä, kuinka nuoresta pelaajasta puhutaan. Tässä tapauksessa on 18-vuotias pelaaja, jolla pitäisi olla kehittymisen kannalta neljä harjoituspäivää per ottelu sekä viikossa yksi lepopäiväkin. Treenipäivänä pitäisi saada neljä tuntia laadukasta harjoittelua. Tämä ei Korisliigassa toteudu, sanoo Dettmann puhelimitse Venäjän Permistä, jossa Susijengi valmistautuu sunnuntain ratkaisevaan MM-karsintaotteluun Venäjää vastaan.

Susijengistä voidaan ottaa Topias Palmi, joka on kehittynyt tänä vuonna merkittävästi. Joensuu on hyvä paikka kehittyä ja pelata myös kansainvälisiä pelejä.

Henrik Dettmann

– Nykyisellä ottelurytmillä Korisliigassa ei pysty harjoittelemaan riittävästi. Pitäisi vähentää pelejä tai pidentää kautta.

Dettmannin mukaan Korisliigan valmentajat ovat ammattitaitoisia ja osaavat työnsä suhteessa paremmin kuin monessa isossa koripallomaassa. Suomen pääsarja on hänen mukaansa vähän vanhemmille pelaajille hyvä sarja, mutta ei teini-ikäisille.

– Esimerkiksi nuoret amerikkalaiset saavat paljon pelejä Korisliigassa harjoittelun kannalta hyvien yliopistovuosien jälkeen, ja täältä on kasvanut monta pelaajaa Euroliigaan. Susijengistä voidaan ottaa Topias Palmi, joka on kehittynyt tänä vuonna merkittävästi. Joensuu on hänelle hyvä paikka kehittyä ja pelata myös kansainvälisiä pelejä, Dettmann sanoo.

– Toinen hyvä esimerkki on Juho Nenonen, joka pelaa elämänsä parasta korista. Hän on ollut pitkään sitkeästi meillä mukana, mutta nyt pelannut maajoukkueessa jopa ratkaisevia jaksoja.

HBA:n rooli ärsyttää seuraväkeä

Korisliigan seurojen suunnalta on esitetty aiemminkin kritiikkiä liiton linjauksia kohtaan. Dettmannin johdolla liitto on rakentanut 2000-luvulla pelaajapolun, jossa keskeisenä paikkana on Mäkelänrinteessä toimiva Helsinki Basketball Academy. Antti Koskelaisen, Hanno Möttölän ja kumppaneiden valmennukseen kootaan nuoria lupauksia, joita viedään huipulle usein USA:n yliopistojen kautta.

Moni nuori jättää Lauri Markkasen tavoin kasvattajaseuransa ja rakentaa uraansa lukiovuosina Mäkelänrinteen akatemian kautta. Lahjakkuuksien kerääminen yhteen paikkaan ei kerää pelkästään kiitosta seuratoimijoilta, vaikka monessa muussa lajissa ollaan Suomessa jopa kateellisia keskitetystä mallista.

– Muutosten tekeminen ja ymmärtäminen vie aikansa. On hetkiä, jolloin joku kuvittelee, että seura omistaa pelaajan, mutta oikeastaan me kaikki olemme pelaajalla töissä, auttamassa häntä kehittymään, Dettmann sanoo.

Salon Vilpas Joonas Iisalo
Joonas Iisalo valmentaa Vilpasta Korisliigassa.AOP

Tampereen Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen hämmästelee Kymen Sanomille sitä, että reittiä HBA:sta yliopistosarjaan ja sieltä ammattilaiseksi pidetään ainoana vaihtoehtona. Myös Joonas Iisalon mukaan tämä ärsyttää seuraväkeä.

– Niin kauan kuin HBA on ollut olemassa, on puhuttu, että siitä ei saa tulla ainoaa totuutta. Monet seuraihmiset on suututtanut se, että lupauksille puffataan vain omaa HBA-reittiä, Iisalo näkee.

Dettmann kiistää, että pelaajia vietäisiin liian voimakkaasti tai yksisilmäisesti kohti USA:n yliopistoja. Hänen mukaansa jokaiselle yksilölle etsitään parasta mahdollista ratkaisua.

– Tällä hetkellä Jantuselle yliopistoreitti näyttää parhaalta. Voi olla, että tilanne on toinen kolmen tai kuuden kuukauden päästä. Nyt puhutaan yksilöistä, ei voi yleistää, Dettmann vakuuttaa.

– Nämä ovat monimutkaisia kysymyksiä, joita jokaisen pelaajan lähipiiri miettii. Monella perheellä valinnassa painaa myös kaksoisura eli opiskelu. Sitä voi jokainen miettiä, mitä omalle lapselleen suosittelisi.

Lauri Markkanen (arkistokuva).
Lauri Markkanen pelasi Arizonan yliopistojoukkueessa lähdettyään Suomesta. (Arkistokuva.)AOP

Lauri Markkanen meni HBA:n kautta yliopistoon Arizonaan, koska tähtäimessä oli NBA. Yliopiston kautta Markkanen sai aikaa harjoitteluun, mutta myös Pohjois-Amerikassa tarvittavan kielitaidon ja yhteiskunnallisen kokemuksen. Monella muulla pelaajalla yliopistostipendi ja tutkinto voi vaikuttaa varmemmalta kuin ammattilaisuus Euroopassa.

– Hyvä, että valmennuksesta ja valinnoista keskustellaan. Erot näkyivät ihan kentällä Ranska-pelissä. Jantusella on selvästi parempi harjoituspohja kuin Ranskan supertalentilla Theo Maledonilla, joka oli pehmeä, vaikka lahjakkuutta on paljon, Dettmann näkee.

– Lopputulos ratkaisee. Vuonna 2017 Markkanen varattiin seitsemäntenä NBA:han ja ranskalainen Frank Ntilikina kahdeksantena. Olin seurannut molempia edeltävän vuoden ja tiesin, että Markkanen sopeutuu nopeammin. Laurilla olivat harjoitusvalmiudet niin paljon paremmat.

Luka Doncic
Slovenialainen Luka Doncic pelaa mainiota tulokaskautta NBA:ssa. Hän on tehnyt Dallas Mavericksille keskimäärin 20,7 pistettä ottelua kohden pelaamissaan 55 pelissä.AOP

Iisalo ei Dettmannin tarkennusta purematta niele. Hän nostaa esimerkiksi NBA:n slovenialaisen tähtitulokkaan Luka Doncicin, joka urakoi jo nuorena Euroopassa huipputasolla Real Madridissa.

– Hän pelasi vuoteen 70–90 ottelua, kun kaikki pelit laitetaan yhteen. Ei totuus ole niin yksinkertainen. Monella reitillä on tultu huipulle.

Keskustelu jatkuu korispiireissä, mutta samaan aikaan Dettmannin johtama valmennustiimi yrittää viedä Susijengin jälleen yhteen arvoturnaukseen. Ratkaiseva, viimeinen MM-karsintaottelu Venäjää vastaan pelataan sunnuntaina klo 15 Suomen aikaa.

Lue myös:

Dettmann lähtee spartalaisella asenteella Venäjä-otteluun – "Meillä on 2–5 prosentin mahdollisuus MM-kisoihin"

Mieletön trilleri! Susijengin MM-kisaunelma säilyi elossa upealla Ranska-voitolla – Jamar Wilson käsittämättömässä vireessä

Korisliigassa on kyllästytty olemaan Susijengin varjossa – seurapomot haluavat lähes yksimielisesti irti liitosta

Lauri Markkanen on miljardibisneksen avaintekijä – näin NBA-päävalmentaja kommentoi suomalaisen kovaa ratkaisua Ylelle: "Kaikilla on suunnitelma hänen pysäyttämisekseen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat