Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Niskasen urakointi ennen kultasaumaa ei huoleta valmentaja Ohtosta – "Tätä varten on hommia tehty koko vuosi"

Iivo Niskasen henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen ei pidä suojattinsa MM-rupeamaa liian rankkana.

Hiihdon MM 2019
Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

SEEFELD. Iivo Niskasen henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen seuraili rauhallisena hiihtäjien mediatilaisuutta Suomen joukkueen hotellilla. Niskasen päätös hiihtää avausmatkanaan yhdistelmäkilpailu oli nostattanut kulmakarvoja, sillä moni odotti Suomen ykköspyssyn jättävän tämän väliin ja starttaavan ensimmäistä kertaa sunnuntain pariviestissä.

Ohtonen ei pitänyt suojattinsa päätöstä yllättävänä.

– Tätä varten on hommia tehty koko vuosi ja nyt on h-hetki käsillä. Kyllä silloin kilpaa hiihdetään, hän naurahti utelulle, miksi tällainen päätös tehtiin.

Niskanen on jo parin vuoden ajan keskittynyt parantamaan vapaan hiihtotekniikkaansa, ja tällä kaudella siitä on saatu jo positiivisia näyttöjä. Ohtosen mielestä niin Davos kuin Ulricehamnin maailmancupit kilpailut antoivat hyviä merkkejä, että eteenpäin on menty.

Niskanen sijoittui joulukuussa kilpailussa Davosin 15 kilometrin vapaan kisassa 13:nneksi ja tammikuun lopulla samalla matkalla Ulricehamnissa kuudenneksi.

"Varmasti tuntuu sunnuntaina elimistössä"

Seefeldin MM-kisojen ohjelma on varsin tiivis, sillä lauantain yhdistelmäkilpailun jälkeen perinteisen pariviesti kisataan heti sunnuntaina. Niskasen päämatka, 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla, hiihdetään keskiviikkona.

Ohtosta ei tiivis ohjelma etenkin viikonloppuna hätkähdytä, ja hän uskoo, että Niskanen saa itsestään parhaan suorituskyvyn irti myös pariviestissä. Siinä suomalaisilla on kovat mitaliodotukset, sillä Suomi on perinteisen pariviestissä ollut viime vuosina mitaleilla ja nyt Niskasen parina on hyvässä kunnossa oleva Ristomatti Hakola.

– Kyllähän kahden kilpailun viikonloput ovat ihan rutiinia urheilijoille. Ja keskiviikkoon on siinä välissä kuitenkin pari päivää aikaa, hän toppuutteli.

– Varmasti tuo 30 kilometriä jollakin lailla Iivon elimistössä tuntuu sunnuntaina, mutta vaikuttaako se suorituskykyyn, sitä en välttämättä usko. Kuten sanottua, nämä urheilijat ovat rutinoituneita. He hiihtävät kahta kilpaa viikonlopuissa käytännössä jatkuvasti.

Kalusto, keli ja taktiikka suuressa roolissa

Seefeldin kelit ovat vaihdelleet kisojen ensimmäisinä päivinä. Ohtonen odottaa tämän takia lauantain kisasta varsin mielenkiintoista, sillä siinä vaaditaan sekä perinteisen että vapaan suksien onnistunutta voitelua.

– Keli ja kalusto näyttelevät todennäköisesti aika suurta roolia kilpailussa. Nyt on ollut kosteaa, mutta yöllä se karkeutuu, kun lämpötila kylmenee ja käy pakkasella. Todennäköisesti miesten kisassa on kuitenkin jo todella märkää, Ohtonen totesi.

– Hiihdetäänkö voidelluilla suksilla vai pitopohjilla? Myös huoltokopeilla käydään kovaa kisaa.

Myös taktiikan osuus yhdistelmäkilpailussa on mielenkiintoinen. Vuosi sitten Pyeongchangin olympialaisissa Niskanen yritti hajottaa joukkoa perinteisen osuudella. Silloin kova tuuli teki tästä taktiikasta mahdottoman, ja Ohtonen piti tätä luotua taktiikkaa yhtenä valmennusuransa pahimmista pettymyksistä.

Ohtonen odottaa, että myös lauantaina perinteisen osuudella nähdään aktiivisuutta. Onko se sitten jälleen Niskasen taktiikkana vai vetääkö letkaa esimerkiksi Venäjän Aleksandr Bolshunov, se jää nähtäväksi.

– Siellä on hiihtäjiä, joilla on intresseissä hajottaa letkaa ja hiihtäjiä, jotka toivovat, että sitä ei hajotettaisi, Ohtonen hymähti.

Ohtonen muistutti myös, että perinteisen ja vapaan lenkit ovat hyvin erilaiset. Perinteisen osuudella on paljon pidempää, jopa viiden minuutin kuormituspätkää, kun taas vapaalla on huomattavasti lyhyempiä pätkiä, jotka pakkaavat joukkoja kasaan.

– Jokainen hiihtäjä pyrkii tietenkin tekemään omien ominaisuuksiensa mukaan parhaita ratkaisuja. Uskoisin, että perinteisen jälkeen kuitenkin erottuu pieni joukko hiihtäjiä, jos keli ei ihan hassuksi mene.

Lue myös:

Iivo Niskanen paljastaa, miksi lähtee hurjaan MM-kisaurakkaan: "Tässä on kova polte päästä ladulle"

Yllätysveto! Iivo Niskanen avaa MM-kisansa lauantain yhdistelmäkilpailulla – tässä Suomen hiihtäjät viikonlopun mitalitaistoihin

Jauhojärvi arvioi, että Niskanen sai puhuttua valmennuksen ympäri avausmatkan valinnassa: "Jos mies tuntee, että on kunnossa, niin ei se kohtalokas virhe ole"

Ristomatti Hakolan tie päättyi hälyttävästi, mutta pelko pois: parisprintin mitalitoivo on kunnossa!

Onko Ristomatti Hakola valmis "isoksi pyssyksi"? Joukkuekaveri odottaa häneltä jopa kahta mitalia MM-Seefeldistä

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat