Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Helmarien EM-kisapaikka on realismia, mutta parannettavaa riittää: "Edellisissä karsinnoissa ei onnistuttu pelitavan osalta parhaalla mahdollisella tavalla"

Yle Urheilun asiantuntija Heidi Pihlajan mukaan Suomen ja päävalmentaja Anna Signeulin on pystyttävä kehittämään Helmareiden peliä, jotta paikka vuoden 2021 EM-kisoissa on mahdollinen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Jenny Danielsson
Jenny Danielsson taisteli pallosta Portugalia vastaan 2017 EM-karsinnoissa.Jarno Kuusinen / All Over Press

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa syksyllä alkavissa EM-karsinnoissa Skotlannin, Portugalin, Albanian ja Kyproksen. Kisoihin etenee yhdeksän lohkovoittajaa sekä kuusi parasta lohkokakkosta. Lohkokakkosista kolme eniten pisteitä kerännyttä etenee suoraan kisoihin, loput kolme kisalippua selviävät toiseksi sijoittuneiden jatkokarsinnoissa.

Yle Urheilun asiantuntija Heidi Pihlaja pitää torstain lohkoarvontojen tulosta hyvänä. Suomi vältti ykköskorin isot maat kuten Espanjan, Saksan, Ranskan ja Ruotsin. EM-kisapaikka on Pihlajan mielestä realismia.

– Suomella kävi hyvä arpaonni. Vaikka Skotlanti pelaakin kesällä MM-kisoissa, ei se omissa papereissani yllä sinne ykköskategoriaan. Portugali puolestaan on tosi kova maa, jossa naisten jalkapallo on kehittynyt isoin harppauksin. Kymmenen vuotta sitten sitä ei olisi pidetty kovana vastustajana, mutta tämän päivän nopea ja tekninen Portugali on mielestäni ehkä lohkon kovin vastustaja, Pihlaja arvioi.

– Albania ja Kypros ovat pienempiä jalkapallomaita, joilta pitäisi täydet pisteet pystyä nappaamaan. Jos Suomi onnistuu kehittämään peliään ja saamaan potentiaalistaan enemmän irti, uskon että kisapaikka on mahdollinen.

Syksyllä päättyneissä MM-karsinnoissa Suomi jäi kolmanneksi Espanjan ja Itävallan taakse. Karsinnat olivat päävalmentaja Anna Signeulille ensimmäiset Helmareiden peräsimessä. Urakka alkoi lupaavasti, mutta kehitys hyytyi karsintojen edetessä ja päättyi selkeisiin tappioihin Espanjalle ja Itävallalle.

– Edellisissä karsinnoissa ei onnistuttu pelitavan osalta parhaalla mahdollisella tavalla. Syksyllä on mielenkiintoista nähdä, miten peliä on pystytty kehittämään. Tässä on vielä talvi, kevät ja kesä aikaa parantaa sitä, Pihlaja sanoo.

– Anna tuntee nyt paremmin suomalaista jalkapalloa ja pelaajien vahvuuksia. Toivon, että näissä karsinnoissa tullaan näkemään selkeämpi pelitapa ja pelin rakenne. Yksilöistä pitäisi saada enemmän irti.

Karsinnoista voi odottaa tasaista vääntöä

Karsinnat huipentuvat kahteen otteluun Skotlantia vastaan, mutta sitä ennen pisteitä pitää pystyä ottamaan myös Portugalia vastaan. Vuoden 2017 EM-karsinnoissa Portugali nousi lohkon päätösotteluissa Suomen ohi ja lopulta kisoihin asti.

Portugalin kehityskäyrä on osoittanut viime vuosina vahvasti ylöspäin, kun Suomi on taantunut arvokisojen vakiokävijästä Euroopan kakkoskategorian joukkueeksi. Pihlajan mielestä Suomen tilanne on kuitenkin tällä hetkellä toiveita herättävä.

– Naisilla on mielenkiintoinen tilanne, kun iso osa joukkueesta pelaa nyt ulkomailla. He saavat jatkuvasti kansainvälisiä pelejä, osa isommissa, osa pienemmissä sarjoissa. Suomella on paljon varaa kehittyä ja siten myös potentiaalia mennä kisoihin.

EM-karsinnat alkavat toinen päivä syyskuuta vierasottelulla Albaniaa vastaan. Kisat pelataan heinäkuussa 2021 Englannissa.

Muokattu 18.57: Tarkennettu lohkokakkosten kisapaikkajakoa.

Lue myös:

Helmarit saa maukkaan revanssin Portugalista – päävalmentajalla edessä tunteikas koitos: "Erittäin hyvä, että vältimme Espanjan"

Naisten jalkapallomaajoukkue suuntaa Kyprokselle ja pelaa Pohjois-Koreaa vastaan: "Kolme täysin erilaista vastustajaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat