Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Kommentti: Olympiavoittaja Iivo Niskasen itsevarmaan toteamukseen ei ole lisättävää – miksi hän ei saisi aloittaa kovaa MM-rupeamaa jo tänään?

Kun Iivo Niskanen ilmoitti hiihtävänsä Seefeldin MM-kisoissa yhdistelmäkilpailussa, moni kysyi miksi. Oikeastaan voisi kysyä, miksi ei, kirjoittaa Yle Urheilun Anu Karttunen.

Hiihdon MM 2019
Iivo Niskanen (vas.) ja Ristomatti Hakola.
Iivo Niskanen (vas.) ja Ristomatti Hakola.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

SEEFELD. “Rise ei välttämättä taputtele päätä, jos olen hiihtänyt kolmekymppiä parisprinttiä edellisenä päivänä,” totesi Iivo Niskanen Salpausselällä, kun hän oli Ristomatti Hakolan kanssa sijoittunut pariviestissä kolmanneksi ja häneltä kysyttiin, millainen urakka olisi hiihtää Seefeldin MM-kisoissa sekä yhdistelmäkilpailu ja pariviesti.

Niskasen mieli muuttui kuitenkin parissa viikossa ja nyt Suomen ykköshiihtäjä starttaa tänään avausmatkalleen, yhdistelmäkilpailuun. Niskanen ei liiemmin Hakolan kanssa tästä neuvotellut, eikä Hakola olisi neuvoja antanutkaan. Kumpikin totesi perjantaina mediatilaisuudessa, että hiihto on yksilölaji. Jokainen tekee omat päätöksensä.

Samaisessa mediatilaisuudessa olisi kehonkielen lukijalla ollut käyttöä, sillä vierekkäin sohvalla istuneet Hakola ja Niskanen näyttivät siltä kuin heillä olisi ollut isokin “ryppy rakkaudessa”. Tulkinta olisi kuitenkin ollut liioittelua, sillä Hakolalta löytyy luottoa pariinsa. Hän uskoo, että Niskanen on “niin kova äijä”, että voisi hiihtää vaikka 50 kilometriä ja silti hiihtäisi kovaa seuraavan päivän pariviestissä.

Mutta miksi Niskanen sitten hiihtää yhdistelmäkilpailun, kun heti sunnuntaina on hänelle yksi kisojen suurimpia kultamahdollisuuksista ja päämatka, 15 kilometrin perinteisen kisakin on ohjelmassa jo keskiviikkona?

Etenkin kun ottaa huomioon, että Niskasen pahin vastustaja, Aleksandr Bolshunov, aikoo urakoida kaikki matkat. Niskanen olisi voinut startata päämatkalleen venäläistä tuoreempana. Lisäksi pariviestin kovimmista kilpakumppaneista Bolshunovin lisäksi tänään tulessa ovat muun muassa Norjan pari Johannes Hösflot Kläbo - Emil Iversen.

Kaikesta voi päätellä, että Niskasella täytyy olla kova luotto kuntoonsa, sillä hän ei lähtisi vain kokeilemaan yhdistelmäkilpailuun ja siten riskeeraisi mitalisaumojaan kahdessa tärkeimmässä kisassaan.

Niskanen on valmentajansa Olli Ohtosen kanssa panostanut viime vuosina vapaan tekniikan harjoitteluun, ja se alkaa vihdoin tuottaa kunnolla tulosta. Tammikuun loppupuolella hiihdetyssä Ulricehamnin vapaan 15 kilometrillä Niskanen pysyi koko ajan reippaasti kymmenen parhaan joukossa ja sijoittui kuudenneksi.

Toinen tärkeä asia Niskaselle on tämän päivän kisassa se, että hän pääsee nyt hiihtämään molempia, sekä perinteisen että vapaan, ratoja. Viime vuonna esikisoissa hän pääsi muiden tavoin hiihtämään ainoastaan vapaan puolta.

Yhdistelmäkilpailu on ensimmäinen kunnon koitos, jossa testataan näiden kisojen normaalimatkojen hiihtäjien taso - ketkä ovat oikeasti mitalikunnossa, kenen vauhti sakkaa.

Niskanen ei halua olla poissa, kun Bolshunov ja norjalaiset kalistelevat sauvojaan. Hän lähtee tänäänkin hakemaan hyvää tulosta ja virettä tulevia koitoksia varten. Hän uskoo yhdistelmäkisasta olevan hänelle hyötyä, sillä pariviestissä hän saa hyvän aukaisun ja koneen auki.

“Jos on voittanut 50 kilometrin olympiakultaa, niin otetaan 30 kilometriä verryttelynä”, Niskanen totesi itsevarmana.

Eikä siihen ole muuta lisättävää.

La 23.2. Miesten yhdistelmäkilpailu kello 13.25 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

Lue lisää:

Norjan supertähti hehkutti Iivo Niskasta yllätysuutisen jälkeen: ”Meidän pitää varoa häntä”

Iivo Niskanen paljastaa, miksi lähtee hurjaan MM-kisaurakkaan: "Tässä on kova polte päästä ladulle"

Iivo Niskasen viime hetken päätös pisti Suomen päävalmentajan kovaan paikkaan: ”Tuskin kesällä olisi tullut myöntävää vastausta”

Niskasen urakointi ennen kultasaumaa ei huoleta valmentaja Ohtosta – "Tätä varten on hommia tehty koko vuosi"

Yllätysveto! Iivo Niskanen avaa MM-kisansa lauantain yhdistelmäkilpailulla – tässä Suomen hiihtäjät viikonlopun mitalitaistoihin

Jauhojärvi arvioi, että Niskanen sai puhuttua valmennuksen ympäri avausmatkan valinnassa: "Jos mies tuntee, että on kunnossa, niin ei se kohtalokas virhe ole"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat