Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu

Sammelvuota ei ole vielä valittu Venäjän maajoukkuevalmentajaksi – liitossa on varauduttu sopimusneuvotteluihin: "Huolehdimme siitä, ettei Suomen miesten lentopallomaajoukkue kärsi"

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi kertoo, ettei Tuomas Sammelvuota ole vielä valittu Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi.

Maajoukkuelentopallo
Tuomas Sammelvuo
Tuomas SammelvuoJussi Saarinen/AOP

Muun muassa venäläinen tietotoimisto Ria Novosti uutisoi lauantaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomen lentopallojoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo olisi jo valittu Venäjän maajoukkueen seuraavaksi valmentajaksi.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi kiistää kuitenkin uutisen. Sydänlammi on ollut yhteydessä Sammelvuon kanssa viimeksi lauantaiaamuna, eikä hänen tilanteestaan ole uutta kerrottavaa. Venäjän lentopalloliitto ei ole tehnyt vielä ratkaisua mihinkään suuntaan uuden päävalmentajan valitsemisessa.

Tuomas Sammelvuo
Tuomas SammelvuoVesa Moilanen/Lehtikuva

Sammelvuolla on syksyyn 2020 ulottuva valmentajasopimus Suomeen. Tämä tiedetään myös Venäjällä, mutta keskusteluja sopimustilanteen muuttamisesta ei ole vielä käyty.

– Emme tässä kohtaa tiedä, millä aikataululla Venäjä Sammelvuon haluaisi, mikäli he valitsevat hänet päävalmentajakseen. Olemme valmiita käymään vaihtoehdot läpi Venäjän liiton ja Tuomaksen kanssa, Sydänlammi kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Suomella on edessään tärkeä vuosi, jonka aikana käydään niin EM-kisat kuin olympiakarsinnat. Lähtökohtaisesti Lentopalloliitossa lähdetään siitä, että Sammelvuo jatkaa päävalmentajana. Valmistelut kohti syksyä ovat jo pitkällä.

– Haluamme kaikkien kannalta hyvän ratkaisun. Huolehdimme tarkoin siitä, että Suomen miesten lentopallomaajoukkue ei kärsi, mitä tahansa linjauksia asiassa teemme.

Sydänlammi kertoo, että Venäjän päätöstä päävalmentaja-asiassa odotetaan lähiviikkoina. Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun), että päävalmentajakilvan loppusuoralla on Sammelvuon lisäksi serbialainen Slobodan Kovac ja italialainen Lorenzo Bernardi.

Päävalmentajan paikka Venäjällä aukesi noin viikko sitten, kun tähän asti maajoukkuetta luotsannut Sergei Shljapnikov siirrettiin muihin tehtäviin.

Normaali prosessi on se, että seuraamme suomalaisten valmentajien kehitystä ja aikaansaannoksia sekä mahdollisia seuraajia nykyvalmentajille koko ajan. Nykyurheilussa voi tulla nopeitakin muutoksia. Sikäli meillä on hyvät tiedot ja hyvä käsitys kaikista relevanteista vaihtoehdoista.

Pasi Sydänlammi

Sammelvuon nimi yhdistettiin Venäjään ensimmäisen kerran jo viime syksyn MM-kisojen aikaan, kun Venäjä kärsi shokkitappion Brasilialle välierissä. Huhut suomalaisluotsin ympärillä kiihtyivät uudelleen viime viikolla Shljapnikov-uutisen jälkeen.

– Sammelvuon nimi on ollut mukana jo pidempään lähes jokaisen huipputason seurajoukkueen ja maajoukkueen valmentajakaavailuissa, Sydänlammi sanoo.

Mikäli Sammelvuo siirtyy nopeasti Venäjälle, on liitossa jo hyvä käsitys siitä, kuka hänet voisi korvata.

– Normaali prosessi on se, että seuraamme suomalaisten valmentajien kehitystä ja aikaansaannoksia sekä mahdollisia seuraajia nykyvalmentajille koko ajan. Nykyurheilussa voi tulla nopeitakin muutoksia. Sikäli meillä on hyvät tiedot ja hyvä käsitys kaikista relevanteista vaihtoehdoista.

Suomesta ponnahduslauta huippumaihin

Vaikka Suomen lentopallomaajoukkueella on edessään huipputärkeä syksy, on Sydänlammi myös mielissään siitä, että Sammelvuolla riittää kysyntää.

Venäjän maajoukkue on viime vuodet ollut venäläisessä valmennuksessa. Mikäli Sammelvuo valittaisiin maan uudeksi päävalmentajaksi, olisi se Sydänlammin mukaan suuri arvostus sekä suomalaiselle lentopallolle että Sammelvuolle.

– Pitää sanoa, että olemme äärettömän ylpeitä siitä, että suomalainen lentopallo-osaaja on näin kovan arvostuksen kohteena. Venäjän maajoukkue on yksi kovimmista joukkueista koko maailmassa. He taistelevat joka kerta olympiakullasta, maailmanmestaruudesta. He toimivat käytännössä rajattomilla resursseilla suomalaisesta näkökulmasta katsottuna.

Mauro Berruto Suomen päävalmentajana
Mauro Berruto valmensi Suomen maajoukkuetta vuoteen 2010 saakka. AOP

Sydänlammi huomauttaa, että aikanaan myös Mauro Berruto siirtyi Suomen maajoukkueesta kovaan lentopallomaajoukkueeseen, kun hänestä tuli Italian päävalmentaja.

– Jos Tuomas siirtyy Venäjän päävalmentajaksi, Suomen maine kohoaa entisestään. Suomi näyttää olevan hyvä ponnahduslauta huippuvalmentajille.

Paikka Venäjän maajoukkueen luotsina olisi Sammelvuolle paitsi upea tilaisuus hienoissa puitteissa, myös kova painetesti.

Venäjälle annettiin vuoden 2022 MM-kisojen isännyys. Tällä hetkellä maassa satsataan kotikisoihin jo kovasti esimerkiksi uusia lentopallohalleja rakentamalla.

– He tekevät varmasti kaikkensa menestyksen eteen. Siinä on tuleva päävalmentaja paljon vartijana ja kovien paineiden alla. Se on mielenkiintoinen tehtävä kenelle tahansa, Sydänlammi sanoo.

Sammelvuo on toiminut vuodesta 2013 alkaen Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Tuona aikana Suomi on päässyt useisiin arvokisoihin.

Sydänlammi sanoo, että Sammelvuon merkitys lajille niin pelaajana kuin nykyisin valmentajana on valtava.

– Hän on ihmisenä oikein malliesimerkki siitä, mitä haluamme. Hän on hyvä verkostoituja, tuntee laji-ihmiset maailmalla ja Suomesta. Hän haluaa jakaa tietoa ja tuoda lisäarvoa sekä viedä asioita eteenpäin. Aivan huikeasta tyypistä on kyse. Sikäli ei ole yhtään ihme, että jopa Venäjä on hänestä kiinnostunut.

Lue myös:

Ria Novosti: Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Sammelvuo siirtyy valmentamaan Venäjää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat