1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Mummo Rovaniemeltä kuuntelee Suomen MM-joukkueen urheilijoiden murheet ja hieroo mitalitoivot huippuiskuun: "Tunnelataus oli mieletön, kun tiesin olleeni iso osa sitä saavutusta"

Mustin matkassa -sarjan uusimmassa jaksossa tutustutaan Suomen hiihtomaajoukkueen hierojaan Kerttu Helyseen.

Mustin matkassa: Hieroja Kerttu Helynen tarjoaa Suomen mitalitoivoille "viimeisen voitelun"
Mustin matkassa: Hieroja Kerttu Helynen tarjoaa Suomen mitalitoivoille "viimeisen voitelun"

Kerttu Helynen, 54, on Suomen hiihtomaajoukkueen hieroja, keittiöpsykologi ja tsemppaaja. Tunnollisesti uurastava Helynen on urheilijoiden keskuudessa pidetty henkilö, joka tottelee lempinimeä Mummo.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi vieraili Helysen hierontapöydällä kesken Seefeldin MM-kisojen. Entisellä maajoukkuehiihtäjällä Jauhojärvellä ja Helysellä on läheiset välit. Jopa niin läheiset, että Jauhojärven vaimo on joskus kysellyt asiasta.

– Rouva alkoi ihmetellä, kun joka toinen päivä kävin parin tunnin hieronnassa, josta menin suoraan suihkuun. Hän kysyi, että mikäs tämä Kerttu on, missä sinä kuljet, Jauhojärvi vitsailee.

Helynen on Suomen hiihtomaajoukkueen mukana Jauhojärven ansiosta. Rovaniemellä Helysen hieronnassa käynyt hiihtäjä sopi viitisen vuotta sitten maajoukkueen päävalmentajalle Reijo Jylhälle ja hierojalle tapaamisen.

Siitä alkoi yhteistyö, joka jatkuu yhä. Jauhojärvelle Helynen on paljon muutakin kuin hieroja.

– Meillä on ollut Samin kanssa ensimmäisestä kerrasta asti hyvin henkiset keskustelut. Olemme menneet syvälle ja puhuneet paljon elämän tosiasioista, Helynen kertoo.

Kaksikon yhteisen uran huippuhetki osuu vuoden 2014 Sotshin olympialaisiin, jossa Jauhojärvi ja Iivo Niskanen juhlivat parisprintin olympiavoittoa. Silloin Helynen ei ollut vielä maajoukkueen matkassa, mutta hänen ja Jauhojärven yhteistyö oli jo alkanut.

– Se oli ihan yhtä huutoa ja itkua. Siihen purkautui ihan mieletön tunnelataus, kun tiesin olleeni iso osa sitä saavutusta, Helynen muistelee ja halaa Jauhojärveä.

Ensimmäinen nainen

Viidettä kautta maajoukkueen mukana kiertävä Helynen on historian ensimmäinen nainen hiihtomaajoukkueen lihashuollossa. Hän sai lempinimen Mummo kaimaltaan Kerttu Niskaselta.

Nimellä on myös totuuspohjaa, sillä Helysellä on kolme lapsenlasta.

– Minulle on suuri nautinto, kun yhdessä tehty työ näkyy. Menestys on isoimpia kiitoksia, Helynen kertoi vuosi sitten STT:lle.

Tämän vuoden MM-kisoissa Suomen mitalitili on vielä avaamatta. Helynen on kuitenkin luottavaisin mielin ennen suomalaisten paraatimatkoja.

– Tässä vaiheessa on niin, että mitä vähemmän minua tarvitaan, sen parempi. Aika vähällä käytöllä olen ollut.

Lue myös:

Mummo hoitaa, kuuntelee ja kannustaa – hiihtäjät eivät halua päästää irti hierojastaan

Sami Jauhojärvi kävi testaamassa Iivo Niskasen hotellihuoneen suihkun – nämä pienet asiat ovat urheilijalle tärkeitä MM-kisojen arjessa

Katso hauska yllätys Iivo Niskaselle! Sami Jauhojärvi hämmästytti vuosipäivälahjallaan: "Ajattelin yllättää rakkaani"