Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen naisilta täydellinen epäonnistuminen mitalimatkalla – Jauhojärvi tuomitsi peesailun: "Niin väärä taktiikka kuin olla ja voi"

Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski lähtivät naisten parisprintin finaalin alkuosuuksille "säästelemään". Se oli väärä ratkaisu, sanoo Sami Jauhojärvi.

Hiihdon MM 2019
Kyllönen Pärmäkoski
Krista Pärmäkosken pari vaihtui viime hetkellä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen naisten taktiikka MM-kisojen parisprintin finaalissa herätti ihmetystä sunnuntaina. Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät alussa ikään kuin säästellen, mikä oli erikoista.

Anne Kyllönen hiihti avausosuudella kymmenen joukkueen finaalissa viimeisenä. Yle Urheilun toimittaja Kimmo Porttila kuuli radan varrella, kuinka Suomen taustatiimi käski Kyllösen "säästellä".

– Alkueriin ja finaaliin oli sellainen taktiikka, että ekat kaksi vetoa peesailen muiden mukana ja viimeiseen pannaan kaikki peliin, Kyllönen kertoi Yle Urheilulle.

Vaikutti siltä, että Kyllönen peesaili vähän liikaakin, koska Suomi tuli ensimmäiseen vaihtoon viimeisenä. Pärmäkoski joutui lähtemään osuudelleen vaikeista asemista.

Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan taktiikka epäonnistui täysin.

– Tämä oli pehmeä esitys suomalaisilta. Mitaliehdokkaiden ei kuulu hiihtää sijoilla yhdeksän ja kymmenen. Jos päivän kunto on tuo, se on ok. Mutta jos taktiikka oli säästellä, voin sanoa, että oli niin väärä taktiikka kuin olla ja voi, Jauhojärvi sanoo.

Ongelmia myös vaihdoissa

Suomalaiskaksikko ei onnistunut missään vaiheessa kohentamaan merkittävästi asemiaan. Suomi oli lopputuloksissa seitsemäs. Takapakkia tuli myös vaihdoissa.

– Meillä oli muutama vaihto, jotka menivät huonosti. Se ei ollut ehkä pelkästään meidän syy, vaan siinä oli muita urheilijoita tiellä. Vaihtoalue oli tosi pieni ja kapea, sanoi Krista Pärmäkoski.

Anne Kyllönen Krista Pärmäkoski
Vaihdotkaan eivät menneet nappiin suomalaisilla.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen ongelma oli, että joukkue oli alusta asti huonoissa asemissa ladulla. Vaihto olisi ollut yksi hyvä paikka korjailla tilannetta.

– Vaihdossa pitäisi pystyä pitämään sijoitus tai nostamaan sitä, mutta nyt Suomi menetti sijoituksia vaihdoissa, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila totesi.

Kuvioita ei ehditty käydä läpi

Kyllönen ja Pärmäkoski vakuuttivat, ettei viime hetkellä tapahtunut parinvaihto vaikuttanut suoritukseen. Kerttu Niskasen piti alun perin hiihtää parisprintissä, mutta hän sairastui.

Kyllönen ja Pärmäkoski eivät ehtineet harjoitella vaihtoja yhdessä tai suunnitella taktiikkaa lauantai-iltana, vaan Kyllönen tuli melkein kylmiltään mukaan sunnuntaiaamuna. Kyllönen oli toki nimetty kilpailuun varalle, mutta Pärmäkosken kanssa hän ei ollut harjoitellut.

– Vaikka tähän tuli varanainen, tavoittelimme mitalia. Ehkä keli ei ollut meille suotuisa, kun olisimme toivoneet vähän hitaampaa keliä. Nyt erot olivat pieniä ja viivalla oli nopeita urheilijoita, Pärmäkoski sanoi.

Nopean kelin ja rataprofiilin vuoksi Suomen olisi pitänyt olla paremmin kärkisijoilla alusta asti, sanoo Kalle Lassila.

– Tämä on lyhyt ja nopea rata, jossa on paljon mutkia. Radalla on todella vaikea nostaa niitä sijoituksia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Suomi jäi kauas kärjestä parisprintissä – Pärmäkoski ja Kyllönen seitsemänneksi

Suomalaisnaiset parisprintin finaaliin! Pikahälytyksellä kisaan tullut Kyllönen: "Olin varautunut tähän"

Suomella synkkä päivä MM-hiihdoissa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat