Susijengi-luotsi Dettmann hehkutti ”saippuamaista” joukkuettaan – väläytti mahdollisuutta olympiakarsintoihin: ”Ehkä julkisista tiedoista poiketen”

Henrik Dettmannin mukaan kannattaa katsoa, kuinka vakuuttavaa Susijengin esiintyminen MM-karsinnoissa on ollut. Tokion olympiakarsintoihin on vielä tarjolla kaksi villiä korttia Euroopan joukkueille.

Maajoukkuekoripallo
Henrik Dettmann
Henrik DettmannStanislav Krasilnikov/TASS /All Over Press

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmannille ei jäänyt jossiteltavaa, vaikka Suomen miesten koripallomaajoukkueen pääsy tämän syksyn MM-kisoihin Kiinaan jäi haaveeksi. Venäjä voitti lopun hurjalla kirillään kotiparketilla MM-karsintojen päätösottelun 91–76.

Suomi olisi tarvinnut MM-kisapaikkaan Permin kaupungista Ural-vuoriston syleilystä kolmen pisteen voiton noin puolitoista vuotta kestäneiden MM-karsintojen päätteeksi.

– Pitää olla äärimmäisen ylpeä siitä, miten pelasimme. Kun katsoo koko karsintoja, olemme olleet vähän kuin saippua. Emmekä siihen ole voineet hirveästi vaikuttaa. Koko ajan on pudonnut vesipisaroita ja se on lähtenyt käsistä. Olemme aina kaivaneet sen maasta ja saaneet jonkinlaisen kokoonpanon sekä päässeet kilpailuihin mukaan, Dettmann filosofoi Yle Urheilulle Permissä.

Lopussa Venäjä upotti todella tarkasti kolmen pisteen heittoja, joilla karkasi selvään voittoon. Vielä ennen 10 minuutin päätösjaksoa Suomi johti seitsemällä pisteellä. Dettmannin mielestä ottelu oli upea päätös MM-karsintarupeamalle.

Tuukka Kotti
Tuukka Kotti loisti Venäjää vastaan.Stanislav Krasilnikov/TASS /All Over Press

– Pelasimme todella hyvää joukkuetta vastaan. Venäjä oli pronssiottelussa edellisissä EM-kisoissa. Se kuuluu ehdottomasti maailman huippuihin, Dettmann totesi.

– Venäjä sai fiiliksen päälle lopussa. Pelissä on paljon kiinni siitä. Väsyimme ja siinä tuli muutamat tarvittavat sentit heille heittoihin. Tämä on myös heille luonnollista, että heitot menivät sisään. Teimme kaiken, mitä oli tehtävissä. Tältä liikkeellä olleelta joukkueeltamme todella upea suoritus, Dettmann totesi.

Kovia maita jäi ulkopuolelle

Dettman halusi myös muistuttaa, että kovista koripallomaista 32 joukkueen MM-kisojen ulkopuolelle jäi esimerkiksi Kroatia ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia. Yhteensä Euroopasta kisoihin pääsi 12 joukkuetta. Suomen lohkosta menivät kisoihin Venäjän lisäksi jo aiemmin paikkansa varmistaneet Ranska ja Tshekki.

– Tämä on niin kovasti kilpailtu laji Euroopassa. Tietysti harmittaa, että olimme reilun viiden minuutin päässä MM-kisoista, Dettmann sanoi.

Kansainvälisen koripalloliiton ja Euroliigan kiistojen takia moni maa joutui ongelmiin MM-karsinnoissa. Suomelta Sasu Salin ja Petteri Koponen joutuivat jättämään joitain MM-karsintapelejä välistä.

NBA-pelaajia ei kesken kauden anneta MM-karsintoihin, joten suurin tähti Lauri Markkanenkin on ollut sivussa.

Päävalmentaja on ollut myös iloinen siitä, että MM-karsinnoissa Mikael Jantunen, Topias Palmi ja Juho Nenonen ovat tuoneet lisävoimaa joukkueeseen.

Juho Nenonen
Juho NenonenStani​slav Krasilnikov/TASS/All Over Press

– Tästä on hyvä jatkaa. Pitää muistaa se, että Suomi on pieni maa. Meidän pelaajapohjamme on pieni. Olemme kovasti riippuvaisia siitä, kuinka saamme meidän pelaajamme mukaan, Dettmann sanoi.

– Nythän meillä oli puoli joukkuetta loukkaantuneena. Molemmat Murphyt (Erik ja Alex) ja Matti Nuutinen puuttuivat. Puhuttamattakaan Laurin puuttumisesta. Kyllähän se meillä tuntuu enemmän kuin joukkueilla, joilla leveyttä on lisää.

Tokion olympiakarsintoihin

Seuraavaksi Susijengin pelit jatkuvat ensi syksynä EM-karsinnoilla vuoden 2021 kisoihin. Mutta Dettmann väläytti Venäjä-pelin jälkeen vielä mahdollisuutta taistella paikasta Tokio olympialaisiin 2020.

– Ehkä julkisista tiedoista poiketen Euroopalla on kaksi villiä korttia olympiakarsintoihin. Kannattaa katsoa, kuinka vakuuttavaa meidän esiintyminen on ollut, Dettmann sanoi.

Tokion olympialaisissa pelaa yhteensä 12 joukkuetta, joista yksi on isäntämaa Japani. (siirryt toiseen palveluun)Seitsemän joukkuetta saa paikan syksyn MM-kisoissa Kiinassa. Ne ovat kisojen kaksi parhaiten sijoittunutta eurooppalaista ja amerikkalaista joukkuetta sekä yhdet joukkueet Aasiasta, Oseaniasta ja Afrikasta.

Niistä 16 parasta seuraavaa MM-kisojen joukkuetta ja Dettmannin mainitsemat kaksi joukkuetta maanosaa kohden pelaavat vielä 24 joukkueen olympiakarsinnat kesällä 2020. Joukkueet on jaettu neljään karsintalohkoon, joissa on kaikissa kuusi joukkuetta. Karsintalohkojen voittajat etenevät vielä Tokion kisoihin.

Lue lisää:

Susijengin MM-haaveet murenivat loppuhetkillä! Suomen konkarit säväyttivät, mutta Venäjä jyräsi voittoon Ural-vuoriston syleilyssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat