Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

Kommentti: Viiden minuutin kauneusvirhe maksoi Susijengin MM-kisapaikan, mutta tulevaisuuden sudet ovat valmiina

Miesten koripallon MM-karsinnat osoittivat, että nuoret pelaajat ovat valmiina, kun konkarit vetäytyvät maajoukkuepeleistä, arvioi Yle Urheilun Antti-Jussi Sipilä.

Maajoukkuekoripallo
Susijengi
Ville Vuorinen / Lehtikuva

PERM. Pettymys paistoi pelaajien olemuksesta, kun Susijengi saapui illalliselle Venäjälle kärsityn tappion jälkeen. Niin sen pitääkin olla. Tappion kuuluu satuttaa, mutta siitä voi oppia.

Tulokset eivät valehtele, mutta Suomi onnistui jatkokarsinnassa lähes täydellisesti. Viimeisessä karsintavaiheessa Susijengi tarvitsi voitot Ranskasta ja Venäjästä. Kaikki sujui mallikkaasti 75 minuutin ajan. Venäjä-pelin viimeiset viisi minuuttia aiheuttivat kauneusvirheen, joka maksoi MM-kisapaikan.

Tappio on kenties suurempi kansainväliselle koripalloliitolle FIBA:lle, koska nyt MM-kisat pelataan ilman Susijengin kannattajia, joita olisi varmasti matkannut Kiinan tuhansittain.

Yllättäjät

MM-karsinnoissa oli paljon hyvää. Erityisesti on nostettava hattua valmennusjohdolle, joka uskalsi luottaa nuoriin pelaajiin. Divarissa pelaava 18-vuotias Mikael Jantunen kuului valmennuksen luottopelaajiin. Samat sanat istuvat myös hiukan kokeneempaan Aleksander Madseniin, joka otti isoja harppauksia Ranskaa ja Venäjää vastaan.

Topias Palmi on oma tarinansa. 24-vuotias Palmi saapui viime kesänä taistelemaan paikasta haastajamaajoukkueeseen, mutta hurja harjoittelu ja onnistumiset korisliigassa ovat nostaneet hänet Susijengin rotaatiopelaajaksi. Hänellä on edessään pitkä ura Euroopan sarjoissa.

Kokeneempien miesten hypätessä sivuun Susijengistä, on tämä kolmikko valmis kantamaan vastuuta.

Juho Nenonen. 31-vuotias startup-yrittäjä on puhjennut kukkaan vasta kokeneemmalla iällä. Nenonen hämmensi, otti hyökkääjän virheitä ja latoi kolmosia säkkiin. Valmennusjohto hyödynsi täydellisesti Nenosen osaamisen.

Jossittelu

Jos, jos ja jos. Jossittelu on urheilun suola. Jos MM-karsinnoissa on jotain jossiteltavaa, löytyy se otteluista Islantia ja Tsekkiä vastaan.

Jos keuhkokuumeeseen sairastunut Petteri Koponen olisi pystynyt pelaamaan yhdessä Lauri Markkasen kanssa Pardubicessä, olisi Suomi poistunut kentältä voittajana.

Jos Suomella olisi ollut Reykjavikissa mukana Koponen tai Sasu Salin, ei vierasvoitosta olisi ollut epäselvyyttä.

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n ja euroliigan välistä kiistaa ei kannata edes nostaa pöydälle. Se on vaikuttanut kaikkien muidenkin joukkueiden kokoonpanoihin.

Myös yhdessä koetut huonot kokemukset kasvattavat. Toivottavasti ne palkitsevat tulevaisuudessa, kun Suomi taistelee seuraavan kerran lopputurnaukseen pääsystä.

Tulevaisuus

Tämä ryhmä tuskin pelaa yhdessä enää koskaan. Tuukka Kotti on neljän vuoden kuluttua 41-vuotias, Shawn Huff ja Jamar Wilson ovat 38-vuotiaita, Mikko Koivisto 35-vuotias ja Petteri Koposellakin on mittarissa 34 vuotta.

Suomen maajoukkueen nuoriso-ohjelma on osoittanut, että susipolku juniorimaajoukkueista Susijengiin toimii. Jantusen ohella myös 18-vuotias Ville Tahvanainen on debytoinut maajoukkueessa ja tehnyt sen tehokkaasti.

Nähtäväksi jää, kuinka tulevaisuuden sudet ottavat oman paikkansa maajoukkueessa. Urheilu on aina reilua. Tulokset kertovat, miten nuoret pelaajat pystyvät täyttämään veteraanisusien jättämän aukon.

Susijengillä on vielä töitä tehtävänä. Ratkaisevassa MM-karsintaottelussa Permissä ei ollut paikalla muita suomalaismedian edustajia kuin tv-oikeuksien haltijan Yleisradion toimittajat. Olisiko tilanne ollut sama, jos Huuhkajien MM-kisapaikka olisi ollut yhden ottelun päässä?

Lue myös:

Susijengi-luotsi Dettmann hehkutti ”saippuamaista” joukkuettaan – väläytti mahdollisuutta olympiakarsintoihin: ”Ehkä julkisista tiedoista poiketen”

Teräsmies Tuukka Kotti loisti MM-karsintarupeaman viimeisessä pelissä: ”En ole tehnyt mitään päätöstä maajoukkueuran jatkosta”

Susijengin MM-haaveet murenivat loppuhetkillä! Suomen konkarit säväyttivät, mutta Venäjä jyräsi voittoon Ural-vuoriston syleilyssä

Malmin roskisdyykkarista Malagan tarkka-ampujaksi – Sasu Salin on Susijengin rakastettu ilopilleri, mutta kuinka moni tuntee hänen tarinansa?

Koripallo on Lassi Tuoville pakkomielle – nuori suomalaisvalmentaja kerää arvostusta ja oppia Ranskassa: “Iltaisin kynä sauhuaa, kun pääsen kotiin”

Dettmannin kommenteista nousi myrsky Suomen korispiireissä – rankkaa kritiikkiä seurapomolta ja liigavalmentajilta, maajoukkueluotsi perustelee nyt lausuntoaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat