Miksi Iivo Niskanen on maailman paras? Kurkistimme kulta-Iivon sisään ja löysimme neljä asiaa, jotka tekevät hänestä täydellisen hiihtäjän

Kun olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen puretaan osiin, on mahdollista selvittää menestysresepti.

Hiihdon MM 2019
Iivo Niskanen
Getty images

1. Pää

Iivo Niskasesta ensisijaisesti täydellisen hiihtäjän tekevät intohimo harjoitteluun ja motivaatio kovaan työntekoon. Niskanen pystyy suorittamaan kovalla tasolla, erityisesti tärkeissä kilpailuissa. Niskanen suoriutuu erityisesti paineen alla.

– Iivo Niskanen on voittajatyyppiä. Periaatteessa hänelle kelpaa vain voitto. Joskus täysillä tekeminen voi lähteä jopa lapasesta, mutta sen takia hän on myös vahvasti hetkessä kiinni juuri tärkeissä paikoissa, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila sanoo.

Iivo Niskanen
Getty images

2. Leveät hartiat, pitkät raajat ja kapea lantio

Niskasen kehon mitat ovat optimaaliset perinteisen hiihtoon. Vahva ylävartalo takaa myös tasatyöntöominaisuudet.

– Kyllähän Iivo on urheilijan ilmentymä. Tekniikan näkökulmasta katsottuna hän on kestävä, jaksava ja elastinen, mikä mahdollistaa pitkän liu'un, Lassila sanoo.

Iivo Niskanen
Getty images

3. Keuhkot ja sydän

Iivo Niskanen tekee tulosta nojaten aineenvaihduntaan ja korkeaan anaerobiseen kynnykseen. Lisäksi Iivolla on korkea maksimaalinen hapenottokyky. Koska anaerobinen kynnys on korkealla, kilpailutehot ovat kovat.

– Absoluuttinen hapenotto on Iivolla yli 7 litraa minuutissa. Normaalilla miehellä se on noin kolme litraa minuutissa. Kyse on siis siitä, kuinka paljon elimistö pystyy käyttämään happea yhden ainoan minuutin aikana, Lassila sanoo.

Anaerobinen kynnys on korkein teho, jossa maitohapon tuotto ja poisto ovat vielä tasapainossa.

– Korkean anaerobisen kynnyksen avulla Iivo pystyy tuottamaan tehoja hapen avulla. Iivon vauhti on siis moneen muuhun verrattuna kova. Iivo jaksaa kovaa vauhtia pidempään kuin muut ennen kuin happoa alkaa kertyä elimistöön.

Iivo Niskanen
Getty images

4. Hermolihasjärjestelmä

Vaikka Iivon kohdalla hyvä hapenottokyky ja aineenvaihdunta ovat lihaksistoa hieman merkityksellisempiä, suorituskyky ja hermolihasjärjestelmä ovat myös kunnossa. Hermolihasjärjestelmän avulla ihminen käskyttää lihaksiaan ja samalla myös vastaanottaa tietoa kehon eri osista ja niiden liikkeistä.

Iivolla hapenotto ja lihaksisto ovat melko hyvässä tasapainossa. Hermolihasominaisuudet eli sprinttiosaaminen on olemassa, mutta vielä se ei ole ollut harjoittelun keskiössä.

– Iivon lihakset ovat pitkät, jäntevät, voimakkaat ja elastiset. Lihaksistossa on myös poikkipinta-alaa eli voimakkuutta, Lassila sanoo.

– Perusominaisuuksiltaan Iivo on riittävän nopea ja räjähtävä, mutta lihaksistoa on harjoitettu kestävyyden puolelle. Iivon lihaksisto on sellainen, ettei se hyydy kovin helposti.

Yhteenveto

Iivo Niskanen on ominaisuuksiltaan urheilijan perikuva, mutta maailmanmestariksi tai olympiavoittajaksi ei tulla ominaisuuksilla, vaan harjoittelemalla. Työn merkitys korostuu kaikessa.

Lue myös:

Ennakkosuosikki Iivo Niskanen ei halua jossitella viikonlopun pettymyksillä, ja aikoo vetää keskiviikon päämatkan urku auki – ”Tähän on tähdätty taas aika kauan”

Yksi Iivo Niskasen kovimmista haastajista jää pois – Norjan hiihtoihme Kläbo: "Tuntuu, etten ole valmis"

Sami Jauhojärven mielestä Iivo Niskasen kunto on timanttia – MM-kullan edessä on yksi mutta: "Jos sieltä kumpuaa se uhoava Iivo..."

Virpi Sarasvuo uskoo kahteen mitaliin Seefeldistä ja muistuttaa realismista: "Jos ei ole maailmancupissa kärkikuusikossa, ei ole todennäköisesti voittotaistelussa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat