Suora

  • Elävä arkisto esittää

Iivo Niskanen sai suurisuisena juniorina lempinimen Messias – "Hänelle on ruilahtanut vähän enemmän lahjoja"

Iivo Niskanen puolustaa Seefeldin MM-kisoissa Lahdessa saavuttamaansa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmanmestaruuttaan. Hänen joukkuekaverinsa kertovat, miksi Niskanen on niin hyvä hiihtäjä.

Hiihdon MM 2019
Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

SEEFELD. Iivo Niskasen lahjakkuutta ja henkisiä kykyjä on syystäkin ylistetty parina viime vuotena, mutta miksi maailmanmestari ja olympiavoittaja Niskanen on niin hyvä hiihtäjä? Niskasen seurakaveri ja hyvä ystävä Perttu Hyvärinen sekä maajoukkuekaveri Ristomatti Hakola virnistävät kysymykselle.

– Hänelle on ruilahtanut vähän enemmän lahjoja. Biomekaniikka on miehessä aika käypänen tähän lajiin, Hyvärinen toteaa.

– Ihanteellinen suorastaan, Hakola täydentää.

– Hän on lahjakas korvien välistä tähän lajiin. On intohimoa ja työnteon moraalikin näyttäisi olevan aika kova. Kyllä se kokonaisuus sitä kautta tulee vahvaksi varsinkin perinteisen hiihtoon, mutta kun Iivo halusi lähteä kehittämään vapaata, niin yhtäkkiä hän on myös siinä hyvä, Hyvärinen jatkaa analyysiään.

Myös Anssi Pentsisen mielestä Niskasella on valtavat fyysiset ja henkiset ominaisuudet, jotka näkyivät jo nuorena. Niskanen nousi 18–19-vuotiaana maajoukkueen kynnykselle eli samoihin aikoihin, kun Pentsinen itse oli juuri päässyt maajoukkueeseen mukaan.

– Iivo oli jo silloin erittäin kilpailuhenkinen ja hyvin lahjakas – ja suurisuinen. Pojathan antoivat hänelle muutaman leirin jälkeen lempinimen Messias. Aika harva ihminen on pystynyt sen lempinimen täyttämään, Pentsinen naurahtaa.

– Ne ovat sen verran isot saappaat, että kohtuullisen hyvin on mies niiden täyttämisessä onnistunut. Hän on kilpaurheilija sanan varsinaisessa merkityksessä.

Iivo Niskanen.
Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Hyvärisen mukaan Niskanen on onnistunut kasaamaan itselleen toimivan paketin ja rakentamaan taustavoimansa todella vahvaksi. Valmennus, välineet, markkinointi ja vastaavat taustat ovat juuri sellaisella vaadittavalla huipputasolla, mitä pitääkin olla.

Valmentaja Olli Ohtosen kanssa työt Seefeldin MM-kisoja varten on nyt tehty, mutta kaluston kykyä kysytään tosissaan keskiviikon h-hetkenä, sillä kisapaikan jatkuvasti muuttuvat kelit ovat olleet hankalat.

Suomalaiskolmikko uskoo, että vaikeat keliolosuhteet ovat myös hyvä mahdollisuus, sillä Suomen huoltojoukko on heidän mielestään huippuluokkaa.

Vaikka kisassa nähdään kovia norjalaishiihtäjiä ja muitakin mitaliehdokkaita, on mestaruus ainakin suomalaishiihtäjien mielestä kahden gladiaattorin eli Iivo Niskasen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin taisto.

– Bolshunov on melkoinen työjuhta. Matka kuin matka, niin aika tekijämies. Kyllä siinä on Iivolla kaatamista, Hakola sanoi, mutta lupasi mitalijuhlia.

– Se on aina hyvä kaverin puolesta lupailla, mutta kyllä voin sen luvata.

Pentsisen mukaan keli voi vaikuttaa mitalitaistoon, mutta kovat ovat hänen mielestään kovia, oli keli mikä tahansa. Hän liputtaa vahvasti Niskasen puolesta. Myös Hyvärinen uskoo, että kisassa käy suomalaisittain hyvin.

– Veikkaan, että aika selkeillä eroilla miehet laitetaan riviin ja että Suomen lipun värit näkyvät hyvin huomenna, Hyvärinen kiertelee, mutta ei vastaa suoraan kysymykseen, kumpi voittaa, Niskanen vai Bolshunov:

– En uskalla veikata. En ainakaan rahaa lyö yhtään. Mahtava kaksinkamppailu siitä varmasti tulee.

Lue myös:

Ennakkosuosikki Iivo Niskanen ei halua jossitella viikonlopun pettymyksillä, ja aikoo vetää keskiviikon päämatkan urku auki – ”Tähän on tähdätty taas aika kauan”

Niskasen urakointi ennen kultasaumaa ei huoleta valmentaja Ohtosta – "Tätä varten on hommia tehty koko vuosi"

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Iivo Niskasen olympiakullan metsästys oli kaatua jo kuukautta ennen h-hetkeä, mutta valmentajan kanssa tehdyt ratkaisut pelastivat menestyksen – nyt kulta-Iivon tavoitteena on menestyä vapaallakin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat