Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Entinen päävalmentaja Reijo Jylhä ymmärtää Matti Haaviston työn haasteet – "Ei näissä hommissa ole mitään työrauhaa"

Reijo Jylhä uskoo Suomen mahdollisuuksiin ottaa kaksi viestimitalia.

Hiihdon MM 2019
Reijo Jylhä
Reijo Jylhä.AOP

Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Reijo Jylhä on tänä vuonna pyrkinyt pysymään mahdollisimman paljon erossa maajoukkueen toiminnasta.

Kiinnostus joukkueen suorituksiin on kuitenkin edelleen korkea, sillä Jylhän oma valmennettava Anne Kyllönen kilpailee MM-kisoissa Seefeldissä. Kotona kisoja katsoessa jännitys on yltynyt odotettua isommaksi.

– Vaimo kommentoi, että on mukava nähdä, että tunnetta löytyy. Tuntuu ikään kuin hiihtäisi itse mukana. Enemmän siinä näkee kuin valmentajana ladun varressa, Jylhä sanoo.

Jylhä lähti torstaina loppuviikoksi Seefeldiin. Hän uskoo, että pystyy seuraamaan kisoja ajattelematta valmennuksellisia asioita. Loppuviikosta Jylhä toivoo näkevänsä lisää suomalaisia palkintokorokkeilla.

– Miesten ja naisten viesteissä on mahdollisuus mitaleihin. 30 ja 50 kilometrillä mitalimarginaali on pienempi, koska ne hiihdetään vapaalla, Jylhä pohtii.

Vaikka suomalaismenestys MM-laduilla ei ole ollut odotusten mukainen, Jylhä ei pidä kisoja vielä dramaattisena takaiskuna.

– Erot ovat olleet pieniä. Mutta ovat ne epäonnistumiset olleet muutakin kuin epäonnea, on myös ollut alisuorittamista, Jylhä sanoo.

Jylhän mukaan alisuoriutumiset ovat johtuneet siitä, ettei kunto syystä tai toisesta ole huipussaan tai suksi ole ollut kilpailukykyinen.

Päävalmentajan pestissä työrauhaa ei ole

Suomen maajoukkueessa vaihtui keväällä 2018 päävalmentajan lisäksi myös valmennusjohtaja ja osa muustakin tiimistä. Huoltopäällikön tehtävästä päävalmentajaksi siirtyi Matti Haavisto.

Jylhän mukaan Haavisto tiesi jo tehtävään siirtyessään, mihin hän on itsensä laittamassa. Huoltopäällikön taustassa on hyvät puolensa ja haasteensa.

– Kun arvokisoissa tulos tehdään pitkälti huoltoryhmän ja urheilijoiden välisessä työssä, ei aikaisemmin huoltopäällikkönä olleen päävalmentajan ole helppoa olla siinä tilanteessa, Jylhä toteaa.

Ensimmäinen vuosi päävalmentajana kuluu Jylhän mukaan tavallisesti omien käytäntöjen sovittamisessa valmennukseen. Vuoden jälkeen uusi valmennusjohto analysoi tilanteen ja etsii oman linjansa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Leirityskaudet ovat aikaa, jolloin päävalmentaja saa työrauhan. Kilpailukaudella asia on toisin.

– Ei näissä hommissa ole mitään työrauhaa. Kilpailukaudella arvioidaan kerran viikossa julkisesti se, miten on työssään onnistunut, Jylhä naurahtaa.

Jylhän jälkimmäinen päävalmentajapesti Suomen maajoukkueessa alkoi keväällä 2014. Seuraavana talvena, vuoden 2015 MM-kisoista Falunista Suomi saavutti vain yhden viestipronssin.

Kurssi saatiin kuitenkin seuraavana vuonna käännettyä. Jylhä uskoo, että samanlainen tilaisuus on myös Suomen nykyisellä valmennusjohdolla.

– Toivon, että he löytävät ne painopisteet, joita lähdetään viemään eteenpäin.

Lue myös:

Naiset säntäävät viestiin ja yhdistetyn miehet hakevat menestystä – katso tästä päivän lähetystiedot ja suomalaiset

Asiantuntija kertoo: näin naisten viesti etenee – tässä on Suomen mitalisauma

Miehet rientävät mitalijahtiin perjantain viestissä odotetulla kokoonpanolla

Iivo Niskasen valmentaja innostui MM-pronssista, vaikka maailmanmestaruuteen ja tähän päivään oli tähdätty koko vuosi: "Hurja homma"

Valmentaja muistutti Pärmäkosken kitkerän mitalitappion jälkeen, että taso on laajentunut: " Kristan vauhti ei ole hidastunut"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat