1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Kuka lähtee Johaugin kyytiin, kenelle tarjotaan ankkurin viittaa? Ylen asiantuntijat kasasivat omat viestijoukkueensa – jokainen päätyi erilaiseen ratkaisuun

Naisten viestispekulaatiot ovat käyneet kuumina jo ennen Seefeldin MM-kisoja ja tiistain kisan jälkeen se vain kiihtyi. Yle Urheilun asiantuntijat valitsivat myös omat joukkueet. Ainoastaan yhdestä hiihtäjästä he olivat samaa mieltä.

Krista Pärmäkoski. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

SEEFELD. Naisten 10 kilometrin perinteisen kilpailun tulokset antoivat tärkeää osviittaa hiihtäjien tämän hetken kunnosta, mutta yhtä lailla ne mutkistivat viestijoukkueen valintaa. Päävalmentaja Matti Haavisto myönsikin, että valmennusjohdolla riittää kokoonpanossa mietittävää.

Myös Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila, Sami Jauhojärvi ja Jussi Piirainen leikkivät hetken päävalmentajaa ja valitsivat oman joukkueensa. Jokainen heistä päätyi erilaiseen ratkaisuun, vaikka perusteet olivat hyvin samanlaiset.

Avausosuudelle Jauhojärvi valitsi Kerttu Niskasen, Lassila Johanna Matintalon ja Piirainen Laura Monosen.

– Kerttu on kokenut hiihtäjä ja pystyy hiihtämään avauksessa sellaisen suorituksen, ettei Suomi putoa hirveästi kelkasta. Hänellä on jonkin verran kuitenkin pelisilmää olemassa, jota ensimmäinen osuus vaatii, Jauhojärvi perusteli.

Lassilan mielestä Niskasen tunne omasta terveydentilastaan on tällä hetkellä suurin kysymys, joten hän valitsi Matintalon 10 kilometrin perinteisen kisan tulosten perusteella. Piiraisenkin mielestä Niskasen tilanne on heikko, ja jos tämä ei olisi sairastunut, olisi hän silloin ollut vaativan toisen osuuden hiihtäjä.

– Nyt on kaksi vaihtoehtotaktiikkaa riippuen siitä, pelataanko muita vastaan: onko Krista Pärmäkoski kakkososuudella vai ankkurina, Piirainen pohti ja valitsi avaajaksi Monosen.

Toisella osuudella pidetään todennäköisesti kovinta vauhtia ja mitaliehdokasjoukkueet ovat yleensä panneet tälle osuudelle kovimmat hiihtäjät. Norjalta se on todennäköisesti Therese Johaug, Venäjältä Natalia Neprjajeva ja Ruotsilta kenties tiistain nuori yllätysmitalisti Frida Karlsson.

Jauhojärvi ja Piirainen valitsivat tämän takia kakkososuudelle Suomen ykköstykin, Krista Pärmäkosken.

– Silloin ollaan vielä taistelussa mukana, Jauhojärvi sanoi.

– Krista on meidän joukkueesta ainoa, joka pystyy vastaamaan kovimpien vauhtiin, Piirainen totesi.

Lassila poikkesi linjasta, sillä hän hiihdättäisi kakkososuudella Laura Monosta, joka on Seefeldissäkin osoittanut olevansa hyvässä kunnossa ja on hiihtänyt perinteisellä paremmin kuin vapaalla.

Riitta-Liisa Roponen. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Ainoa hiihtäjä, josta asiantuntijakolmikko on samaa mieltä, on kolmososuuden hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen. Joukkueen konkarilla on tältä osuudelta kokemusta, ja Ulricehamnin maailmancupissa hän onnistui hyvin.

– Kolmas osuus on aika lailla sementoitu “Ritulle”, Jauhojärvi tiivisti kolmikon mietteet.

– Roponen on hiihtänyt hyvin tasaisesti tällä kaudella ja on tuloksellisesti paras sille osuudelle, Lassila komppasi.

Ankkuriosuudellekin löytyy kolme eri nimeä, kun Jauhojärvi valitsi Monosen, Lassila tiistain kisan perusteella Pärmäkosken ja Piirainen Ulricehamnin suorituksen mukaan Eveliina Piipon.

– Lauralta löytyy enemmän rytminvaihtokykyä kuin Eveltä, jos ja kun tulee niitä iskuja neljännellä osuudella, Jauhojärvi perusteli.

Jauhojärven mukaan on vielä yksi vaihtoehto, jolla joukkueen kokoonpanoa saadaan tarkasteltua ennen valintaa ja se on kaluston testaus.

– Keskiviikon miesten kisan jälkeen koko joukkue testaa suksensa. Krista on naulattu toiselle osuudelle, joten jäljellä olevat Johanna ja Kerttu testaavat pertsalla. Ritu, Eve ja Laura testaavat toisiaan vastaan suksensa samalla vahalla. Se kenen kalusto toimii, on viestijoukkueessa mukana, Jauhojärvi esitti.

Sami Jauhojärven joukkue

1. osuus Kerttu Niskanen

2. osuus Krista Pärmäkoski

3. osuus Riitta-Liisa Roponen

4. osuus Laura Mononen

Kalle Lassilan joukkue

1. osuus Johanna Matintalo

2. osuus Laura Mononen

3. osuus Riitta-Liisa Roponen

4. osuus Krista Pärmäkoski

Jussi Piiraisen joukkue

1. osuus Laura Mononen

2. osuus Krista Pärmäkoski

3. osuus Riitta-Liisa Roponen

4. osuus Eveliina Piippo

Lue myös:

Ketkä voittavat Suomelle mitalit Seefeldin MM-viesteissä? Nyt saat leikkiä valmentajaa ja valita joukkueet itse – voit voittaa palkinnon

Sairastellut Kerttu Niskanen kiersi kysymyksen toipumisestaan – keli pakotti Matintalon jopa tekniikan muuttamiseen

Jauhojärvi vakuuttui Pärmäkosken menosta, vaikka palkinto jäikin saamatta: “Krista on palannut sille tasolle, millä pystyy taistelemaan mitaleista”

Krista Pärmäkoski pyöritteli päätään karvaasta neljännestä sijasta – yllättyi Ruotsin superlupauksen vauhdista: ”Mietin, että olen tullut aika kovaa"

Virpi Sarasvuo uskoo kahteen mitaliin Seefeldistä ja muistuttaa realismista: "Jos ei ole maailmancupissa kärkikuusikossa, ei ole todennäköisesti voittotaistelussa"