1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Sami Jauhojärvi ennakoi naisten viestin toiselle osuudelle kovaa otatusta Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken

Sami Jauhojärvi uskoo, että Norja ja Ruotsi laittavat kovimmat hiihtäjänsä toiselle osuudelle.

Sami Jauhojärvi. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi uskoo, että naisten viestissä ratkaisut saatetaan nähdä jo kilpailun alussa. Suurin osa joukkueista laittanee parhaan hiihtäjänsä jo toiselle osuudelle.

– Tiistain kympin kilpailun perusteella Ruotsilta siinä on Frida Karlsson ja Norjalta Therese Johaug. Ja tottakai Suomelta vastauksena Krista Pärmäkoski, Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärvi viittaa tiistaiseen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuun, jonka Johaug voitti. Vasta 19-vuotias Karlsson yllätti ottamalla MM-hopeaa. Neljänneksi tullut Pärmäkoski jäi niukasti pronssista.

Jauhojärvi ei yllättynyt Suomen viestijoukkueen kokoonpanosta. Kerttu Niskasen poisjäännin syytä hän kuitenkin pohti.

– Pieni yllätys oli se, että Kerttu Niskanen pudotettiin joukkueesta pois. Vai olikohan se Kertun henkilökohtainen halu, jos hän ei koe olevansa kunnosta, Jauhojärvi sanoi.

Suomen viestijoukkueessa hiihtävät torstaina Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo.

Viestin luonne on se, että jos jossain vaiheessa putoaa joukosta, on eroa vaikea kuroa kiinni.

– Valmennusjohdolla varmaan on suunnitelmana, että Suomi olisi alusta asti mukana mitalikamppailussa.

Kovaa vauhtia pidetään myös viimeisillä osuuksilla. Jauhojärvi uskoo, että Suomen ankkuri, 20-vuotias Eveliina Piippo, saa valmentajilta ja joukkuetovereilta apua taktisiin ratkaisuihin.

– Piippo voi joutua hiihtämään jo matkalla kovempaa, kuin mihin rahkeet riittäisi, jos kovat ankkurit lähtevät samaan aikaan, Jauhojärvi pohtii arvokisojen ensikertalaisen tilannetta.

Jauhojärvi odottaa Ruotsin ja Norjan laittavan ankkuriosuudelle kiriherkimmät hiihtäjänsä.

– On mahdollista, että Stina Nilsson on Ruotsin ja Ingvild Flugstad Östberg Norjan ankkuri.

Venäjä saattaa laittaa ankkurikseen kiriherkän Natalia Nepryajevan. Venäjä voi yllättää, jos se on hyvissä asemissa perinteisellä hiihdettävien osuuksien jälkeen.

Jauhojärvi toivoo, ettei kilpailun ratkaisu jää loppukirin varaan.

– Jos se siihen menee, ei Suomi siinä ainakaan vahvimmillaan ole. Piippo on sellainen kestävyysurheilun perikuva, hän pärjää kun matkavauhti on kova, Jauhojärvi toteaa.

Lue myös:

Arvokisojen ensikertalainen joutuu kovaan paikkaan – naisten viestijoukkue julkistettiin, Eveliina Piippo syrjäyttää Kerttu Niskasen

Piippo ei ota turhia paineita ensimmäisestä arvokisaviestistään – "Yritän miettiä, että olemme menossa Hopeasompa-viestiin"

Tähän virheeseen Iivo Niskanen hävisi MM-kultakamppailun – asiantuntija selittää, miten väärä suksivalinta murensi suomalaistähden hiihdon

Iivo Niskanen nieleskeli itkua ja manasi väärää suksivalintaansa MM-pronssihiihdon jälkeen: "Ei siitä tullut oikein mitään"