1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Iivo Niskasen kädet tärisivät ja ääni värisi – muut iloitsivat mitalista, mutta raskas pettymys kertoo kaiken hiihtotähden luonteesta

Vain kultamitali kelpaa Iivo Niskaselle, sen Yle Urheilun hiihtotoimittaja Anu Karttunen on nähnyt ennenkin.

Tämä kuva kertoo kaiken Iivo Niskasen tunnelmista MM-pronssihiihdon jälkeen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

SEEFELD. Hetken kaikki näytti hyvältä. Iivo Niskanen ylitti maaliviivan ja otti kärkipaikan. Seefeldin hiihtostadionin maalialue paistatteli auringossa, eikä Niskasella ollut kiirettä poistua vaihtamaan vaatteita. Onnittelijoita riitti hänen ympärillään.

Niskasen pahimpana kilpailijana pidetty Aleksandr Bolshunov poistui samaan aikaan paikalta. Ilman mitalia jäänyt venäläinen vilkaisi lasiensa takaa Niskaseen ennen kuin aloitti kulkunsa median edessä.

Sitten tuli Aleksandr Bessmertnih. Ja sitten Martin Johnsrud Sundby. Hetkessä kultajuhlat vaihtuivat pronssijuhliin.

Niskanen oli maalialueella valmiina odottamassa Sundbytä, joka saavutti vihdoin haluamansa henkilökohtaisen kultamitalin. Hän sai kertoa Sundbylle, että tämä voitti ja auttoi norjalaiselta sukset jalasta.

Muut suomalaishiihtäjät olivat onnellisia siitä, että joukkueen mitalitili oli avattu. Kaikki muut olivat iloisia paitsi mitalimies itse.

Kun Iivo Niskanen saapui Ylen haastatteluun, olisi voinut luulla, että hän oli juuri tullut kisassa viimeiseksi, katkonut suksensa kesken matkaa tai vähintäänkin menettänyt mitalin 0,1 sekunnilla.

Niskasen sukset eivät pitäneet, ja hän joutui tekemään liian paljon töitä ylävartalollaan ja käsillään. Hänen kätensä tärisivätkin, kun hän piti sauvoja vasemmassa kädessään, mutta yhtä lailla välillä tärisi hänen alahuulensa.

Ylen jälkeen Niskanen antoi haastattelun Eurosportille, mutta piti tässä haastattelussa lasit tiukasti silmillään. “Shit happens”, hän päätti haastattelun.

Niskanen osoitti jälleen sen, että hän inhoaa häviämistä ja hänelle kelpaa vain kulta. Hänen voitonhimonsa on ollut samanlainen jo nuoresta pitäen.

Itse huomasin sen parhaiten Sotshin olympiavuonna 2014 Vantaan SM-kisoissa, kun Niskanen voitti uransa ensimmäisen SM-mitalin – hopean. Sitä olisi voinut luulla, että hän olisi ollut tyytyväinen mitalista, mutta kaikkea muuta! Ehkä suora radiohaastattelu pelasti pahemmalta, mutta vastauksesta tuli kyllä selväksi, ettei hopea lämmittänyt yhtään.

Ja neljännet sijat ne vasta ovatkin yhtä tyhjän kanssa. Vaikka Sotshissa 22-vuotiaalta nuorelta urheilijalta ei odotettu mitään ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan neljäs sijoitus oli oikeasti huippusuoritus, ei se saanut silloin Niskasta lainkaan tyytyväiseksi.

Toisaalta juuri Niskasen kunnianhimo ja voitontahto ovat ajaneet hänet tähän pisteeseen. Hän on maailman parhaita perinteisen hiihtäjiä ja hän haluaa olla paras. Valitettavasti vain tänä päivänä se ei riittänyt “kuin” pronssiin.

Eniten Niskasta söi se, että hän saattoi menettää kullan omaan suksivalintaansa. Mutta huippu-urheilijana hän tietää, ettei itseään voi virheestä ruoskia kuin hetken. Sen jälkeen pitää mennä eteenpäin.

Kukituksen jälkeen Niskanen saapui takaisin haastattelualueelle. SVT:n kameran edessä häneltä irtosi jo pienoinen hymy ja reilu tuntia myöhemmin kansainvälisen pressitilaisuuden jälkeen hän osasi jo antaa arvoa saavutukselleen – vaikka mestaruuden menettäminen vielä kirpaisikin.

– Mitali on aina mitali. Kyllä tämä tästä kirkastuu, hän vakuutti.

Lue myös:

Iivo Niskanen nieleskeli itkua ja manasi väärää suksivalintaansa MM-pronssihiihdon jälkeen: "Ei siitä tullut oikein mitään"

Tähän virheeseen Iivo Niskanen hävisi MM-kultakamppailun – asiantuntija selittää, miten väärä suksivalinta murensi suomalaistähden hiihdon

Miksi Iivo Niskanen on maailman paras? Kurkistimme kulta-Iivon sisään ja löysimme neljä asiaa, jotka tekevät hänestä täydellisen hiihtäjän

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Iivo Niskasen norjalaisen kilpakumppanin pitkä odotus palkittiin – luuli taistelevansa pronssista ja alkoi uskoa MM-kultaan vasta viimeisessä mäessä

MM-kulta lipesi Iivo Niskaselta – nappasi pronssimitalin rajun loppuvedon ansiosta!