1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Asiantuntija kertoo: näin naisten viesti etenee – tässä on Suomen mitalisauma

Tällä kaudella maailmancupissa on hiihdetty kaksi naisten viestiä. Näissä molemmissa Suomi on ollut kolmas. Toistuuko tämä torstaina myös Seefeldin MM-kisoissa?

Eveliina Piippo (vas.), Riitta-Liisa Roponen, Laura Mononen ja Krista Pärmäkoski. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen joukkueen kokoonpano ja hiihtojärjestys on torstaina naisten viestikilpailussa täsmälleen sama kuin se oli tammikuun loppupuolella hiihdetyssä Ulricehamnin maailmancupissa. Tuolloin Suomi sijoittui kolmanneksi jääden vain reilut kolme sekuntia toiseksi tulleesta Ruotsista. Voittoa juhli Norja.

Kuinka käy Seefeldin MM-kisoissa? Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila otti lähtölistan käteensä ja kävi kisan läpi jo etukäteen. Suomella on hänen mielestään mitalisauma, mutta siihen tarvitaan onnistuneita osuuksia jokaiselta.

Ensimmäinen osuus

Kovimmista mitaliehdokkaista Norja nimesi avausosuudelle Heidi Wengin, Ruotsi Ebba Anderssonin, Venäjä Julia Belorukovan ja Suomi Laura Monosen.

– Avausosuus näyttää tasaiselta, sillä Weng ja Andersson eivät ole parhaassa kunnossaan. Belorukova on sen sijaan ollut hyvässä kunnossa, mutta hän ei ole sellaista hiihtäjätyyppiä, joka lähtisi karkuun, Lassila arvioi.

– Monosella on siis hyvä mahdollisuus pysyä tässä kärkijoukossa mukana.

Toinen osuus

Toisin kuin kuviteltiin, niin Norjalta ei lähdekään tälle osuudelle heidän ykköstykkiään Therese Johaugia, vaan tämän osuuden hiihtää Ingvild Flugstad Östberg. Myöskään Venäjä ei laita kovalle kakkososuudelle ykkösnimeään, vaan sen hiihtää Anastasia Sedova.

Ruotsi ja Suomi sen sijaan iskevät toiselle osuudelle kovimmat syömähampaansa eli yllätysmitalin ottaneen Frida Karlssonin ja Krista Pärmäkosken.

– Se, että Venäjällä on tällä osuudella Sedova eikä Natalia Neprjajeva, avaa Suomelle mitalimahdollisuuksia. Sedova käynnistyy hitaasti, ja koska viestissä hiihdetään vain viisi kilometriä, se on hänelle liian lyhyt matka, Lassila sanoi.

– Tässä on mahdollisuus siihen, että Östberg, Karlsson ja Pärmäkoski pääsevät karkuun. Ja uskoisin, että he myös pysyvät kasassa suunnilleen vaihtoon astiin.

Charlotte Kalla. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kolmas osuus

Norja luottaa kolmannella osuudella Astrid Jacobseniin ja Ruotsi kokeneeseen Charlotte Kallaan. Venäjältä on kolmannella osuudella Anna Netshajevskaja, joka hiihti myös Ulricehamnissa saman osuuden. Venäjä sijoittui silloin neljänneksi.

Suomelta on tällä osuudella joukkueen konkari Riitta-Liisa Roponen, jonka roikkumistaidot saattavat joutua koetukselle.

– Jacobsen ja Kalla ottavat varmasti vetovastuun, joten Roposen pitäisi pysyä mukana. Jos hän pysyy mukana, niin silloin on mahdollisuus kasvattaa eroa Venäjään, Lassila sanoi.

– Jos Roponen putoaa kärkikaksikon vauhdista, takaa voi tulla koviakin uhkailijoita. Toisaalta Roponen pääsee ladulle tuoreena, sillä tämä on hänen avausmatkansa näissä kisoissa ja lisäksi hän saa hyvän vetoavun.

Neljäs osuus

Norjalla on heittää ankkuriosuudelle se kaikkein kovin luu eli Therese Johaug. Ruotsi luottaa sprinttitähti Stina Nilssoniin, Venäjä Natalia Neprjajevaan ja Suomi nuoreen Eveliina Piippoon, joka ankkuroi joukkuetta molemmissa tämän kauden maailmancupin viesteissä.

– Taktiikka on selvä: Johaug lähtee pudottamaan Nilssonia ja Nilsson yrittää pysyä mukana, Lassila arvioi.

Se, miten tämä taktiikka toimii, riippuu jonkin verran myös keliolosuhteista. Lisäksi naiset hiihtävät samaa latua kuin yhdistetyn urheilijat, joten se mahdollistaa sen, että kärki pysyy yhdessä.

Lassilan mukaan Ruotsilla on mahdollisuus yllättää ennakkosuosikki Norja, sillä Johaug ei ole omimmillaan näin lyhyillä ja loivaprofiilisilla radoilla. Sen sijaan sprintin hopeanainen ja pariviestin mestari Nilsson taitaa tämän radan. Sen takia Lassila uskaltaakin lyödä rahansa Ruotsin puolesta.

Suomen mitalimahdollisuudet taas ovat siinä, että Roponen on pystynyt pitämään Venäjän takanaan ja Piippo pääsee ankkuriosuudelle reippaassa etumatkassa.

– Muussa tapauksessa näyttää pahasti siltä, että Venäjä menee ohi. Mutta ehdottomasti tässä on mitalimahdollisuus, Lassila vakuutti, mutta muistutti samaan hengenvetoon:

– Mitalisaumaan vaaditaan aina neljän urheilijan hyvä suoritus. Jokaisen hiihtäjän päivän kunnon pitää olla hyvä, kaluston toimia eikä kenellekään saisi osua suurta epäonnistumista.

Naisten viesti TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella kello 14.

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lue myös:

Naiset säntäävät viestiin ja yhdistetyn miehet hakevat menestystä – katso tästä päivän lähetystiedot ja suomalaiset

Suomen joukkueen ensikertalainen joutuu todella kovaan paikkaan – saa vastaansa Therese Johaugin, Pärmäkoski kisaa Ruotsin hiihtosensaatiota vastaan

Sami Jauhojärvi ennakoi naisten viestin toiselle osuudelle kovaa otatusta Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken

Päävalmentajan kommentista voi päätellä naisten viestin perinteisen hiihtäjät – tavoitteena on olla kahden osuuden jälkeen Ruotsin ja Norjan kanssa karussa

Piippo ei ota turhia paineita ensimmäisestä arvokisaviestistään – "Yritän miettiä, että olemme menossa Hopeasompa-viestiin"

Arvokisojen ensikertalainen joutuu kovaan paikkaan – naisten viestijoukkue julkistettiin, Eveliina Piippo syrjäyttää Kerttu Niskasen

Kuka lähtee Johaugin kyytiin, kenelle tarjotaan ankkurin viittaa? Ylen asiantuntijat kasasivat omat viestijoukkueensa – jokainen päätyi erilaiseen ratkaisuun