Yle Urheilun asiantuntijat yksimielisiä miesten viestijoukkueen kokoonpanosta – pronssimitalisti Iivo Niskaselle hiihtotykkien osuus

Jos olivat Yle Urheilun asiantuntijat erimielisiä Suomen naisten viestijoukkueen kokoonpanosta, niin miesten viestikokoonpanosta vallitsee syvä yhteisymmärrys.

Iivo Niskanen. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SEEFELD. Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila, Sami Jauhojärvi ja Jussi Piirainen pääsivät jälleen pohtimaan viestijoukkueita. Naisten joukkuetta valittaessa asiantuntijat olivat lähes kaikessa eri mieltä, mutta miesten joukkueesta heillä on yhtenäinen näkemys.

Kolmikko valitsisi joukkueeseen Iivo Niskasen, Matti Heikkisen, Ristomatti Hakolan ja Perttu Hyvärisen. Kaikilla on lopullinen hiihtojärjestyskin sama ja myös vaihtoehtokokoonpanoihin löytyy samoja elementtejä.

Sekä Lassila, Jauhojärvi että Piirainen valitsivat Suomen avausosuuden hiihtäjäksi Ristomatti Hakolan. Hakolalle olisi vaihtoehtoisesti tarjolla myös ankkuriosuus, mutta asiantuntijoiden mielestä hänen tämän hetken kuntonsa ei kestä 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Sen sijaan perinteisellä Hakolan vauhti kestää.

– Ristomatti pystyy tekemään avausosuudella taktisesti viisaan hiihdon. Hän pystyy tulemaan kärjen mukana tai ei hän ainakaan siitä paljoa jää, Jauhojärvi arvioi.

– Hän pystyy avausosuudella käyttämään omia vahvuuksiaan paremmin eli ryhmähiihtoa ja vauhtiominaisuutta. Tietysti toiveena on se, että aloitusosuudella ei hiihdetä alusta asti kovaa. Tällöin “Risellä” voisi olla siinä hyvä paikka, Lassila sanoi.

Toisen osuuden hiihtäjästä ei ole epäilystäkään, se paikka on pedattu Iivo Niskaselle.

– Yleensä ensimmäisellä osuudella on pyritty saamaan porukkaa hajalle ja tämä on sitten se tykkien osuus. Tällä osuudella tykitetään kovaa, Lassila sanoi.

Kakkososuudelle heitetään siis joukkueen syömähampaat, joten Suomen joukkueen kohdalla se on tuore pronssimitalisti Niskanen.

Perttu Hyvärinen. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kolmannelle osuudelle asiantuntijat valitsevat Matti Heikkisen, vaikka vaihtoehtojakin olisi. Perttu Hyvärinen voisi hiihtää myös tämän osuuden, mutta Hyvärinen saa asiantuntijoilta nyt ankkuriosuuden hiihdettäväkseen.

Miesten viestissä on odotettavissa, että Norja ja Venäjä pyrkivät jossain vaiheessa karkuun. Suomella on mahdollisuus pysyä mukana ainakin perinteisen osuuksilla.

– Suomen pitäisi pystyä pysymään tässä mahdollisimman pitkään mukana. Jos yritetään taistella mahdollisimman pitkään jopa kultamitalista, silloin kannattaa pitää Heikkinen kolmannella osuudella, Piirainen sanoi.

Heikkisen irtiottokykyyn luotetaan ja radan viimeinen mäki on se paikka, jossa irtioton pitäisi tapahtua. Tosin Seefeldin radalla pitää eron olla varsin raju, jos mielii muilta karkuun.

Asiantuntijoiden mielestä kumpikaan vapaan osuuden hiihtäjistä, Heikkinen tai Hyvärinen, ei ole kirimiehiä.

– Pertulta löytyy kuitenkin jonkinsorttinen loppukiri, Matti taasen pystyy pitämään kolmannella osuudella tasaisesti hyvää vauhtia, Jauhojärvi sanoi.

Asiantuntijat toivovatkin, että tilanne on jo saatu ratkottua ennen loppusuoraa, jolloin loppukiriä ei tarvittaisi. Heidän mielestään myös Hyvärinen voisi olla potentiaalinen aloittaja, jolloin Hakola hiihtäisi ankkuriosuuden.

– Tällä järjestyksellä ei välttämättä saavutettaisi yhtä hyvää asetelmaa kolmannelle osuudelle kuin ensimmäisellä vaihtoehdolla, Jauhojärvi totesi.

Yle Urheilun asiantuntijoiden joukkue

Ensimmäinen osuus: Ristomatti Hakola

Toinen osuus: Iivo Niskanen

Kolmas osuus: Matti Heikkinen

Neljäs osuus: Perttu Hyvärinen

Miesten viesti TV2, Yle Areena ja Yle Puhe perjantaina kello 14.10

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm

Lue myös: