Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mikko Koskinen sinnittelee luokattoman puolustuksen takana, Edmontonilla uskomattoman synkkä vaihe NHL:ssä – ”Olen varmaan monen mielestä tosi huono maalivahti”

Edmonton Oilers ei osaa puolustaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Mikko Koskinen kuvassa
Getty Images

On vain yksi Edmonton Oilers. Kuluvan vuosikymmenen huonoimman NHL-seuran jokapäiväinen arki on kuin päättymätöntä painajaisunta. Painajaisunta, josta heräämiseen ei tunnu löytyvän seurajohto- tai valmennustasolta minkäänlaisia lääkkeitä – ei tälläkään kaudella.

On viime kädessä ihan sama, tarkasteleeko Oilersin tekemistä seurajohtamisen, pelaajatarkkailun, valmennuksen tai puhtaasti pelaamisen kautta, päivänvaloa ei kestä mikään.

Ongelmat jään tasolla ovat vain selkeää jatkumoa kurittomalle sekoilulle organisaation ylemmillä tasoilla. Sonta valuu aina alaspäin.

Jos jään tasolta pitäisi nostaa esiin yksi ongelma ylitse muiden, se olisi puolustuspelaaminen. Jos Edmonton on onnistunut tekemään jostakin pelin osa-alueesta itselleen tavaramerkin, se on luokaton viisikko- ja puolustuspelaaminen – kaudesta kauteen. Edmonton on päästänyt NHL:ssä 2010-luvulla enemmän maaleja kuin mikään toinen joukkue.

Yhdeksän edellisen kauden aikana Oilers on ollut päästettyjen maalien tilastossa vain kahdesti 20 parhaan joukossa.

2010-11: 28.

2011-12: 23.

2012-13: 19.

2013-14: 30.

2014-15: 30.

2015-16: 27.

2016-17: 8.

2017-18: 26.

2018-19: 26.

Tilastot ovat uskomattoman synkkää kertomaa seuralle, joka on varannut 2010-luvulla neljä kertaa ensimmäisenä NHL:n varaustilaisuudessa. Lisäksi siltä löytyy yhdeksän edellisen vuoden ajalta varausvuorot 3., 4., 7. ja 10. Seura on päässyt varaamaan kärjestä uskomattomalla tavalla.

Mutta ei, mikään ei muutu.

Ei, vaikka valmentajiakin on vaihdettu kuin Jokereissa konsanaan. Edmonton Oilersilla on ollut yhdeksän edellisvuoden aikana kuusi eri päävalmentajaa. Edes lajin kovimpaan valmentajaeliittiiin kuuluva Todd McLellan ei saanut palapeliä kasaan. Nykyinen päävalmentaja Ken Hitchcock sen sijaan tunnetaan nimenomaan nihilistisenä puolustuspelaamisen kannattajana.

Mutta ei.

Toisaalta viime kädessä kyse on aina käsillä olevasta pelaajamateriaalista, eikä sen taso huimaa päätä Edmontonissa.

Harva siis yllättyi, kun Oilersin verkko alkoi pöllytä keskiviikkona Toronton illassa. Vielä avauserässä hyvin pelannut Oilers antautui toisen erän alussa tasan seitsemän minuutin aikana peräti neljä kertaa. Avauserän jälkeen 1-1-lukemissa ollut ottelu oli hetkessä 5-1.

Edmontonin maalilla aloittanut Mikko Koskinen otettiin vaihtoon 4-1-osuman jälkeen. Vaikka Koskinen ehti ottelun alussa torjua muun muassa Patrick Marleaun läpiajon, parhaimmillaan suomalainen ei keskiviikkona ollut. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, ettei joukkueeltakaan tullut Koskiselle tukea.

Selkärangan katkaisseet 2-1- ja 3-1-osumat iskettiin Koskisen selän taakse luokattoman puolustuspelaamisen seurauksena ilman minkäänlaista häirintää.

– Vaikea sanoa, mitä siinä kävi. Kaikki oli hyvällä tuulella valmiina toiseen erään, mutta sitten ne sai jotenkin siihen yhden nopean maalin. Sitten tuli toinen, kolmas ja homma oli ohi. Se neljäs maali minun olisi pitänyt torjua, Koskinen kertasi Yle Urheilulle Torontossa.

– Ollaan oltu tässä viime aikoina oikealla tiellä, mutta nyt tuli taas aikamoinen takapakki.

Kovaa koulua

Koskiselle NHL-koulutus on hyvien KHL-vuosien jälkeen kovaa. Huipputilastoilla laatujoukkueiden takana Venäjällä operoinut Koskinen, 30, pelaa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen todella laaduttoman joukkueen takana. Edellisen kerran edessä pelasi yhtä heikko joukkue AHL:ssä kaudella 2010-11 Koskisen edellisellä Pohjois-Amerikan keikalla.

– Ero on siinä, että Venäjällä joukkue teki paljon maaleja, mutta tämä joukkue tekee sen kaksi, kolme maalia illassa. Se tarkoittaa sitä, että oma pää pitäisi pystyä pitämään puhtaana, jos haluaa päästä pisteille joka ilta. Se luo itsellekin sen suurimman paineen ja haasteen. Ei ole käytännössä lainkaan varaa virheisiin, Koskinen pohdiskeli.

– Niin kuin tänään tuo neljäs maali, se olisi pitänyt hoitaa. Ehkä meillä sitten olisi vielä ollut mahdollisuus.

Ei Koskinen silti mitenkään eri tavalla pelaamiseen Oilersin takana suhtaudu.

– En ole joutunut mitenkään eri tavalla asennoitumaan pelaamiseen. Tilanne, joka täällä vallitsee, on fakta, jonka kanssa pitää vain elää. Ei se mitään muuta. Pitää vain pelata parhaansa mukaan ja yrittää auttaa joukkuetta minkä pystyy.

Siimat kireällä

Vaikka tilanne on maalivahdin näkökulmasta vaikea, siimaa Koskiselle ei ole juurikaan tarjolla.

Suomalaisvahdin tammikuussa solmima kolmevuotinen, yli kolmentoista miljoonan taalan arvoinen jatkosopimus herätti nimittäin monin paikoin kummastelua paitsi rahan, myös pituuden osalta. Kritiikki tulee siis jatkossa sopimuksen mukaan, mikäli pelaamisen taso ailahtelee, kuten viime viikkoina.

Varsinkin, kun edellinen ykkösvahti Cam Talbot kaupattiin Philadelphiaan hyvin aloittaneen Koskisen tieltä. Talbot on ainoa edes alkeellisesti Oilersissa onnistunut maalivahti 2010-luvulla. Talbot pääsi päästettyjen maalien keskiarvoissa alle kolmen kahdesti. Muista 2010-2018 vuosien maalivahdeista (vähintään 20 ottelua) alle kolmen ei yltänyt kukaan.

Jos on ollut puolustaminen heikkoa, samaa voi sanoa maalivahtipelistä.

Koskisen tekemisiä seurataan Edmontonissa siis todella tarkasti.

– Varmasti olen monen mielestä tosi huono maalivahti, Koskinen heitti virne huulillaan.

– Ei mua kauheasti kiinnosta, mitä ulkopuolella ajatellaan. Ihmiset puhuvat ja jokaisella on oma mielipide. Itse kannan kuitenkin ylpeyttä siitä, että joukkuekaverit arvostavat minua ja tietävät, että minuun voi luottaa. Ei tässä kauheasti voi alkaa paineita kantamaan, Koskinen päätti.

Torstain NHL-kierroksella Edmonton kohtaa vierasjäällä Ottawan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat