1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Naisten viestistä suuri suomalaispettymys! Suomi putosi mitalitaistelusta heti kättelyssä – ruotsalaistähti löi "voittamattoman" Johaugin

Ruotsin Stina Nilsson kukisti Norjan Therese Johaugin jännittävässä kultataistelussa.

LEHTIKUVA SUOMEN VIESTINAISET
Suomen naiset jäivät kauas kärjestä, kun Ruotsi ja Norja määräsivät tahdin – katso videolta, miten viesti eteni

Suomen naisten viestijoukkueen tavoitteena oli saavuttaa MM-mitali torstaina, mutta toisin kävi. Suomi oli kuudes 4x5 kilometrin viestissä Seefeldissä Itävallassa.

Ruotsi voitti MM-kultaa. Norja oli hopealla ja Venäjä otti pronssia.

Viesti oli suomalaisittain paha pettymys, sillä Suomen joukkue putosi mitalitaistelusta jo Laura Monosen hiihtämällä avausosuudella. Mononen ei pystynyt toisella 2,5 kilometrin lenkillä vastaamaan Ruotsin, Saksan, Norjan ja Venäjän irtiottoon. Mononen toi Suomen ensimmäisenä vaihtoon 18,8 sekuntia kärkeä jäljessä.

Krista Pärmäkoski yritti toisella osuudella saada vielä kärkeä kiinni. Pärmäkoski joutui lähtemään osuudelleen urku auki, mikä kostautui möyhemmin. Toisen osuuden jälkeen Suomi oli jäänyt kärjestä jo 45 sekuntia.

– Lähdin täysillä hiihtämään. Ensimmäisen kierroksen sprinttinousussa passasin, että jäisi voimia viimeiselle ringille. En mä tiedä. Raskas päivä ja todella hidas keli, Krista Pärmäkoski sanoi Yle Urheilulle osuutensa jälkeen.

Minkälainen pettymys tämä sijoitus on?

– Suuri, Pärmäkoski vastasi yhdellä sanalla.

Krista Pärmäkoski Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pärmäkosken osuuden jälkeen oli jo täysin selvää, ettei Suomi ole mukana mitalitaistelussa. Riitta-Liisa Roponen toi Suomen vaihtoon lähes kaksi minuuttia kärkeä jäljessä.

Ankkuriosuuden hiihti Suomen joukkueen ensikertalainen Eveliina Piippo. Maalissa ero Ruotsiin oli karusti kolme minuuttia ja 47 sekuntia. Pronssimitalille oli matkaa yli puolitoista minuuttia.

Suomi jäi MM-kisojen viestissä kauas mitalitaistelusta, vaikka ennakkoon joukkueen arvioitin realistisesti taistelevan ainakin pronssista. Suomi oli maailmancupissa sijoittunut tällä kaudella kaksi kertaa kolmanneksi.

Nilsson löi Johaugin

Kilpailun voittotaistelussa nähtiin ratkaiseva käänne toisella osuudella, kun Norjan Ingvild Flugstad Östberg ja Ruotsin Frida Karlsson karkasivat kahdestaan ja jättivät Saksan sekä Venäjän jälkeensä.

Charlotte Kalla toi Ruotsin kolmanteen vaihtoon lähes 20 sekuntia Norjaa edellä.

Therese Johaug palautti Norjan kultakamppailuun ankkuriosuudella. Hän otti Ruotsin Stina Nilssonin kiinni, mutta hävisi tälle loppukirikamppailun. Nilsson toi Ruotsille maailmanmestaruuden. Ero maalissa oli 3,1 sekuntia.

Tappio ankkuriosuudella oli Johaugin kisojen ensimmäinen pettymys. Johaug on voittanut kaksi henkilökohtaista kultamitalia, mutta 20 sekunnin takamatka viiden kilometrin viestiosuudelle oli hänellekin liikaa.

Ruotsin mestarijoukkueeseen kuuluivat Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla ja Stina Nilsson.

Charlotte Kalla ja Stina Nilsson tekivät ratkaisevan eron Ruotsille. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Krista Pärmäkoski tiivisti Suomen naisten romahduksen yhteen sanaan – pettymys toi kyyneleet kaiken nähneen Roposen silmiin: "Kaikki, mitä tästä kropasta lähti"

Maansa myynyt Laura Mononen ruoski itseään viestipettymyksestä: "Kyllä tuo homma menee ihan omaan piikkiin"

Viestipettymys sen kuin syvenee – Suomen naiset syyllistyivät vaihtovirheeseen

Yle seurasi jännittävää MM-kisapäivää: Naisille viestipettymys, Herola venyi viidenneksi