1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Ilkka Herola taisteli upealla nousulla viidenneksi – "Hiihdon aikana lajivalinta kaduttaa, mutta niin se vaan muuttuu iloksi maalissa"

Leevi Mutru oli kymmenes, Eero Hirvonen keskeytti.

Ilkka Herola oli viides MM-yhdistetyssä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sijalta 24. yhdistetyn 10 kilometrin hiihto-osuudelle startannut Ilkka Herola teki upean nousun MM-kilpailuissa Seefeldissä Itävallassa. Hän sijoittui lopputuloksissa viidenneksi.

– Tuollainen keli voi olla uhka tai mahdollisuus. Ei se koskaan itsevarmaa tunnetta tuo, kun pitää lähteä alkuverryttelyä mönkimään sohjoon, Herola kommentoi kilpailun jälkeen.

Sekunnin erolla toisistaan lämpöasteiden pehmentämälle ladulle startanneet Herola ja Eero Hirvonen hiihtivät yhdessä ja ottivat kymmenen selkää kiinni jo alkumatkasta.

Hieman ennen puolimatkan väliaikapaikkaa Hirvonen kaatui ja menetti kaiken vauhtinsa. Hän joutui keskeyttämään, mutta selvisi tilanteessa pintanaarmuilla.

6,1 kilometrin väliaikapisteellä Herola oli noussut jo seitsemänneksi, enää 45,7 sekuntia kärjestä. Viimeiselle lenkille lähdössä 7,5 kilometrin kohdalla Herolan ero kärkeen oli kutistunut 37,9 sekuntiin.

Herola oli kilpailun ylivoimaisesti nopein hiihtäjä. Viime vuonna olympialaisissa kahdeksanneksi sijoittuneelle Herolalle torstainen viides sija on hänen uransa paras arvokisoissa.

– Näissä kisoissa se mukava olo tulee jälkeenpäin. Hiihdon aikana lajivalinta kaduttaa monta kertaa, mutta niin se vaan aina iloksi muuttuu maalissa, Herola nauraa.

Sijalta 14. lähtenyt Leevi Mutru venyi kymmenenneksi. Se on hänen paras sijoituksensa arvokisoissa.

– Varsinkin viimeinen kierros oli tapporankka, mutta tuntui hyvältä nähdä kuinka rankkaa muillakin oli, Mutru sanoo.

Arttu Mäkiaho tuli maaliin sijalla 31.

Kilpailun voitti Norjan Jarl Magnus Riiber. Mitali on Riiberin ensimmäinen arvokisoissa. Itävallan Bernhard Gruber oli toinen ja Japanin Akito Watabe kolmas kirikamppailussa.

Päivitetty kello 17.15: Juttuun lisätty Ilkka Herolan ja Leevi Mutrun kommentit.

Lue myös:

Petter Kukkonen ylisti Ilkka Herolan urotekoa hiihtoladulla: "Siinä tippuivat olympiavoittajat ja maailmanmestarit"

Eero Hirvonen kaatui pahasti yhdistetyn hiihto-osuudella, selvisi pintanaarmuilla

Krista Pärmäkoski tiivisti Suomen naisten romahduksen yhteen sanaan – pettymys toi kyyneleet kaiken nähneen Roposen silmiin: "Kaikki, mitä tästä kropasta lähti"

Suomen naiset jäivät kauas kärjestä, kun Ruotsi ja Norja määräsivät tahdin – katso, miten viesti eteni