Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Yle Urheilu perkaa taustoja Seefeldin MM-dopingskandaaliin. Yksityiskohdat tapahtumista ovat alkaneet selvitä.

doping
Seefeld MM 2019
Seefeld MM 2019EPA

Mitä oikein on tapahtunut?

Itävallan hiihtoliiton norjalainen kehityspäällikkö Trond Nystad on paljastanut ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)kuvaavasti Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalin taustoja.

Tapahtumapaikkana on ollut Seefeldin keskustassa huoneistohotelli Villa Seefeld. Nystad kuvailee hotellia dopingin käyttäjien kampaamoksi. Hotelli on ollut vain kivenheiton päässä Itävallan maajoukkueen hotellista. Siellä Expressenin mukaan poliisi näki kiinniotetut viisi MM-hiihtäjää Itävallasta, Virosta ja Kazakstanista.

– Siellä on ollut jonkinlainen dopingkauppa. Hiihtäjät ovat menneet sisään ja ulos. Tämä on vain epätodellista. Tämä on kuin huonon elokuvan käskirjoitus, Nystad paljastaa Expressenille.

Villa Seefeldissä on Nystadin mukaan asustanut saksalaisia rikollisryhmän jäseniä. Rikollisorganisaatio pyöritti viranomaisten mukaan kansainvälistä dopingverkostoa. Havainnot hiihtäjistä oli tehty ympärivuorokautisen valvonnan jälkeen.

Keskiviikkona nähtiin tutkinnan eräänlainen huipentuma, kun yhteensä 120 poliisia oli mukana Saksasta ja Itävallasta samanaikaisissa ratsioissa Seefeldissä sekä Erfurtissa Saksassa. Operaatiota kutsuttiin nimellä Suonenisku. Kaiken kaikkiaan yhdeksän henkilöä otettiin kiinni ja 16 kotietsintää suoritettiin.

Ratsia toteutettiin yllätysiskuna aamun tunteina keskiviikkona. Mukana olivat myös Itävallan poliisin erikoisjoukot eli ”Cobra.” (siirryt toiseen palveluun) Tilanteessa ei ollut vaaraa, mutta tehtävä haluttiin suorittaa Cobran voimin nopeasti.

Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkintapäällikön Jouko Ikosen mukaan ratsiassa ei ollut sinällään mitään yllättävää. Mutta Suomessa tuskin vastaavaa nähtäisiin, kun puhutaan poliisien määrästä.

– En usko, että dopingasiossa tuollaisella joukolla lähdettäisiin Suomessa liikenteeseen. Mutta kyllähän Suomessakin poliisi ja tulli tutkivat päivittäin dopingrikkomuksia pienemmässä mittakaavassa, Ikonen sanoo Yle Urheilulle.

Seefeld MM Doping poliisi
AOP

Ketkä urhelijat ovat epäiltyjä ja miten he ovat reagoineet?

Kirkkain nimi kiinniotetuista urheilijoista on Kazakstanin Aleksei Poltoranin, joka on kaksinkertainen MM-mitalisti vuodelta 2013. Virolaisilla kiinniotetuilla Karel Tammjärvellä ja Andreas Veerpalulla on samat virolaisvalmentajat kuin Poltoraninilla.

Itävaltalaismedian mukaan toinen itävaltalaisista kiinniotetusta kaksikosta Dominik Baldauf ja Max Hauke saatiin kiinni verensiirtovälineet kädessään eli itse teossa. Baldauf ja Hauke sijoittuivat kuudenneksi Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan edelle MM-parisprintissä.

Kazakstanin maajoukkuevalmentaja Aleksei Nakonetshny kertoi, että poliisin rynnäkkö tuli täytenä yllätyksenä.

– Poliisin tullessa Aleksei istui hotellihuoneessaan ja joi teetä. En tiedä, miksi hänet pidätettiin. Mutta Aleksei oli valmis kisaan. Hän oli täydellisessä kunnossa, Nakonetshny sanoi virolaiselle Postimees-lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Kuka on kohun avainhenkilö?

Lukuisten saksalaisten ja itävaltaisten tiedotusvälineiden mukaan urheilulääkäri Mark Schmidt on Seefeldin MM-kisojen dopingvyyhdin keskipisteessä. Viranomaiset eivät ole kertoneet lääkärin henkilöllisyyttä, vaan ovat puhuneet vain 40-vuotiaasta urheilulääkäristä Mark S:stä. Medioiden mukaan juuri Schmidtin vastaanotto Erfurtissa oli yksi ratsian pääkohteista.

Viranomaiset kertoivat löytäneensä paikalta laittoman dopinglaboratorion. Süddeutsche Zeitungin mukaan (siirryt toiseen palveluun) paikalta löytyi esimeriksi veripusseja ja muita dopingin käyttöön viittaavia laitteita. Itävallan rikospoliisin edustaja Dieter Csefan kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että hiihdon lisäksi muita lajeja on voinut olla mukana verkostossa.

Lehden mukaan Schmidt on toiminut viime vuodet yleislääkärin tittelillä. Süddeutsche Zeitung kuitenkin kertoo, että Schmidt on ollut tekemisissä myös huippu-urheilijoiden kanssa.

Erfurtin dopinglaboratorio
Erfurtin dopinglaboratorioAOP

– Pidämme huolta 50–60 urheilijasta säännöllisesti. Mukana on erityisesti uimareita, pyöräilijöitä, käsipalloilijoita ja yleisurheilijoita, lääketieteellisessä julkaisussa sanottiin lehden mukaan muutama vuosi sitten. (siirryt toiseen palveluun)

Jo vuonna 2008 Mark Schmidt nousi otsikoihin, kun itävaltalainen pyöräilijä Bernard Kohl kärysi epo-hormonista. Ranskan ympäriajossa mäkikilpailun voittanut ja kolmanneksi kokonaiskilpailussa sijoittunut Kohl myönsi käytön ja kertoi julkisuuteen silloisen Gerolsteiner-tallin lääkärin Schmidtin auttaneen dopingin käytössä.

Edellisen kerran Schmidt oli suuren dopingkohun keskiössä vuonna 2013. Tuolloin käytiin myös entisen Gerolsteiner-tallin pyöräilijän Stefan Schumacherin oikeudenkäyntiä dopingin käytöstä. Hän kärysi vuonna 2008 epo-hormonista Ranskan ympäriajossa ja Pekingin olympialaisissa. Schmidt kiisti kaikki syytökset sen jälkeen, kun hänet haastettiin sakon uhalla oikeuteen kuultavaksi. Sen sijaan Schmidt puhui esimerkiksi lääkkeistä, kuten siitä että Viagran nieleminen paremman hapenottokyvyn saamiseksi on sallittua.

Nyt Itävallan rikospoliisi on kertonut vakavista syytöksistä Schmidtiä kohtaan. Häntä ja hänen isäänsä epäillään veridopingin antamisesta huippu-urheilijoille vuosien ajan.

Miksi ratsia tapahtui juuri Seefeldin MM-kisoissa?

Tuoreimman ratsian voi nähdä uutena, erillisenä lukuna Itävallan talviurheilun dopingskandaaleille. Viime vuonna viranomaiset tekivät ratsian Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n toimistolle. Syyttäjien mukaan venäläisten urheilijoiden dopinginkäytön peittelystä maksettiin jopa noin 300 000 dollaria useiden vuosien ajan.

Itävallan lainsäädäntö mahdollistaa suuret poliisioperaatiot. Vuoden 2010 alussa maassa tiukennettiin dopingia koskevia lakeja, minkä jälkeen dopingin käyttö on ollut rikos Itävallassa. Silloin lakipykälissä säädettiin kovimmaksi mahdolliseksi rangaistukseksi 10 vuoden vankeustuomio. (siirryt toiseen palveluun) Tuolloin oli juuri ehtinyt olla keskustelussa Schmidtin ja Kohlin tapaukset.

Ennen keskiviikkoa tunnetuimmat Itävallan dopingkohut liittyvät Sotshin olympialaisiin vuonna 2014 ja Torinon kisoihin vuonna 2006.

Johannes Dürr
Johannes DürrAOP

Maailmanhuipulle läpimurron tehnyt itävaltalaishiihtäjä Johannes Dürr kärysi Sotshissa epo-hormonista. Dürrin paljastukset dopingin käytöstään tammikuussa ARD:n tv-dokumentissa olivat myös viranomaisten mukaan suuressa roolissa keskiviikon ratsiassa.

Torinossa 13 vuotta sitten Italian poliisi puolestaan teki ratsian Itävallan hotelliin. Aiemmin dopingista tuomittu valmentaja Walter Mayer oli nähty hotellilla. Ratsiassa löytyi dopingin käyttöön viittaavia välineitä, kuten ruiskuja ja veren säilömiseen käytettyjä pusseja.

Joukko hiihtäjiä vietiin kuulusteluun ja heidät määrättiin dopingtestiin. Kolme hiihtäjää sai kansainväliseltä olympiakomitealta elinikäisen pannan olympialaisiin. Heidän mukanaan esimerkiksi Seefeldin MM-maastohiihtojen kilpailupäällikkö Martin Tauber, joka ei kuitenkaan koskaan antanut positiivista dopingnäytettä.

Mitä seuraavaksi?

Itävallan uutistoimisto APA kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun), että viittä Seefeldissä kiinni otettua MM-urheilijaa voi uhata kolmen vuoden vankeusrangaistus. APA:n mukaan varsinaisessa dopingasetuksessa kielletään vain dopingin antaminen toiselle. Oma käyttö voidaan kuitenkin tulkita rikoksena, urheilupetoksena.

Vielä torstaiaamuna urheilijoiden kuulustelu oli kesken. Päätös pidättämisestä tai vapauttamisesta täytyy tehdä perjantai-iltapäivään mennessä. Schmidt ja hänen avustajansa voidaan tuomita Saksan lain perusteella. Heille voidaan antaa jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

Dominik Baldauf
Dominik BaldaufAOP

Toistaiseksi APA:n mukaan ketään ei ole vapautettu. Seurauksia tilanteella on kuitenkin jo ollut. Poliisikoulutukseen suuntautumassa olleet kiinniotetut itävältalaishiihtäjät Baldauf ja Hauke ovat saamassa potkut Itävallan hiihtoliitosta.

– Vaadin, että maastohiihtäjät erotetaan liitosta seuraavassa hallituksen kokouksessa, Itävallan hiihtoliiton puheenjohtaja Peter Schröcksnadel sanoi Kronen Zeitungille.

Trond Nystadin mukaan itävaltalainen maastohiihtoväki on järkyttynyt, suruissaan ja huolissaan tulevaisuudesta.

– Itävallan hiihtoliiton pomo sanoi, että maastohiihdon tukea vähennetään. Tämä voi olla loppu maastohiihdolle Itävallassa, Nystad sanoi keskiviikko-iltana NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Myöhemmin torstaina Innsbruckin syyttäjänvirasto tiedotti, että Poltoranin, Hauke ja Baldauf ovat myöntäneet veridopingin käytön. Heidät on vapautettu poliisin huostasta toistaiseksi.

MM-kisojen dopingskandaalissa käänne: Kolme hiihtäjää on myöntänyt veridopingin käytön – virolaiset edelleen kuulustelussa

Lue lisää:

Dopingratsiassa kiinni otettuja hiihtäjiä haukutaan idiooteiksi – itävaltalaisten joukkuetoveri kertoo poliisin rynnäköstä ja avautuu: ”Tässä on kaksi kusipäätä”

Kansainvälisen hiihtoliiton suomalaispomo arvostelee omaa järjestöään viime aikojen kohuista: ”Pitäisi hypätä nykypäivään”

Tämän tiedämme nyt MM-Seefeldin dopingskandaalista – Poliisi väijyi epäiltyjä ympäri vuorokauden ja itävaltalaishiihtäjä otettiin kiinni itse teossa

Viron hiihtovalmentajan puhelin pirisi, kun Yle haastatteli MM-kisojen dopingratsiasta – poliisien kiinniotot järkyttivät: ”Haluan vain tietää jotain”

Matti Heikkinen vaatii kovaa linjaa dopinghuijareille ja moittii lepsuja tuomioita – "Pitää ruveta jakamaan neljän vuoden kilpailukieltoja"

SUEK:n asiantuntija pitää dopingratsian näyttöä vakuuttavana: "Tärkeää, että he jäävät kiinni"

Lähteet: Süddeutsche Zeitung, Kronen Zeitung, ORF, AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat