1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yhdistetty hiihto

Petter Kukkonen ylisti Ilkka Herolan urotekoa hiihtoladulla: "Siinä tippuivat olympiavoittajat ja maailmanmestarit"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi herätelleensä Suomen joukkuetta ennen torstain kilpailua.

Petter Kukkonen Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen oli tyytyväinen mies yhdistetyn normaalimäen kilpailun jälkeen, vaikka päävalmentaja kävikin kilpailun aikana kuumana. Kukkonen ei säästellyt sanojaan, kun hän kiritti suojattejaan ladun varressa.

Voimasanojen ansiota tai ei, Ilkka Herola ylsi komeasti uransa parhaaseen arvokisasijoitukseen viidenneksi.

– Olihan tämä todella hieno päivä. Aika vaikeaa on ollut viime viikolla ja tämän viikon harjoituksissa, Kukkonen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Herola lähti mäkiosuudelle sijalta 24, noin puolitoista minuuttia kärjestä. Hän hävisi lopulta MM-kultaa napanneelle Norjan Jarl Magnus Riiberille 36,4 sekuntia.

– Tänään Herolan hiihtovauhti oli ihan käsittämätöntä. Siinä tippuivat olympiavoittajat ja maailmanmestarit peesistä, ei ollut mitään mahdollisuuksia heillä, Kukkonen ylisti.

Lopulta ero kärkeen osoittautui kuitenkin liian suureksi.

– Ilkka yritti kaikkensa, että olisi päässyt mukaan mitaliporukkaan. Tänään eroa oli kuitenkin vähän liikaa. Mutta hieno suoritus, viides sija on hänen uransa paras arvokisasuoritus, Kukkonen muistutti.

– Todella kova suoritus, olen tyytyväinen ja ylpeä pojasta.

Kukkosen herättely tepsi

Eero Hirvosen keskeyttämistä Kukkonen ei vielä osannut analysoida.

– Ensimmäinen kierros näytti hyvältä. En tiedä, oliko se oma virhe, mistä kaatuminen johtui. Kyllähän urheilija hyvässä kunnossa on.

Kaiken kaikkiaan Kukkonen oli ylpeä suojattiensa suorituksesta. Leevi Mutru oli kisassa kymmenes ja Arttu Mäkiaho 31:s.

– Olen ylpeä joukkueesta, että vaikeuksien jälkeen pystyimme näyttämään, että hengissä ollaan. Iltapalaverissa, kun poikia jututin, sanoin, että on kaksi tietä. Joko luovutamme ja lähdemme kotia tai taistellaan ja mennään eteenpäin.

Kukkonen kertoi käyttäneensä voimakkaita ilmaisuja.

– Se meni vähän kaikilla tunteisiin. Halusin herätellä urheilijoita, että tämä ei voi jatkua näin. Ei ollut kaukana, että hanskat tippuvat tiskiin, kun eilen katselin harjoituksia. Pojat halusivat taistella ja mennä eteenpäin. Tosi hieno nähdä, että tälläinen suoritus saatiin kaivettua.

Lue myös:

Ilkka Herola taisteli upealla nousulla viidenneksi – "Hiihdon aikana lajivalinta kaduttaa, mutta niin se vaan muuttuu iloksi maalissa"

Välipäivät eivät tuoneet ihmeparannusta yhdistetyn miesten mäkikuntoon – "Eeron jos saisi hymyilemään, niin saataisiin viisi metriä hyppyyn lisää"

Yhdistetyn maajoukkueen matkassa kulkee antiikin painija Alekos, joka muistuttaa, että ihmisen arvo ei määräydy tulosten perusteella