Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä

MM-kisojen dopingskandaalissa käänne: Kolme hiihtäjää on myöntänyt veridopingin käytön – virolaiset edelleen kuulustelussa

Aleksei Poltoranin, Dominik Baldauf ja Max Hauke vapautettiin poliisin huostasta, mutta heitä edelleen epäillään urheiluun liittyvästä petoksesta.

urheilu
Aleksei Poltoranin
Aleksei Poltoranin EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Itävaltalaismediat Kurier (siirryt toiseen palveluun) ja ORF (siirryt toiseen palveluun) kertovat verkkosivuillaan, että kolme keskiviikkona poliisin kiinni ottamaa hiihtäjää on myöntänyt veridopingin käytön. Itävaltalaismediat nojaavat tietonsa saamansa lehdistötiedotteeseen. Siinä Innsbruckin syyttäjänvirastosta Hansjörg Mayr kertoo, että kolme hiihtäjää on antanut kattavasti lisätietoa dopingvyyhdistä. Lisää ja yksityiskohtaisempaa tietoa syyttäjänvirasto ei julkaise tässä vaiheessa.

Mainitut veridopingin myöntäneet urheilijat ovat itävaltalaiset Dominik Baldauf ja Max Hauke sekä Kazakstanin Aleksei Poltoranin. Heidät on vapautettu poliisin huostasta toistaiseksi. Tiedotteessa kerrotaan, että tässä vaiheessa kolmikon kohdalla ei koettu tarpeelliseksi vankeutta ennen oikeudenkäyntiä.

Vapautuksista huolimatta heitä epäillään edelleen urheiluun liittyvästä petoksesta. Käytännössä urheilijoita epäillään urheilujärjestöjen säännöisssä kielletyn dopingmenetelmän käyttämisestä. Sillä tavalla urheilijat ovat yrittäneet menestyä ja hankkia palkintorahaa laittomasti. Tästä petoksesta voi saada itävaltalaislehtien mukaan jopa kolmen vuoden vankeustuomion.

Virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv ovat edelleen poliisin kuulusteluissa. Perjantaiaamuna päätetään, laitetaanko virolaishiihtäjät vankeuteen ennen oikeudenkäyntiä.

Kiinniotetun viisikon menestynein hiihtäjä on kaksinkertainen MM-mitalisti Poltoranin. 31-vuotias kazakstanilainen on voittanut urallaan myös 12 maailmancupin henkilökohtaista kisaa. Hän lukeutui keskiviikon 15 kilometrin menestyjäehdokkaisiin, mutta otettiin kiinni ennen kisastarttia. Baldauf ja Hauke sijoittuivat Seefeldin MM-kisojen parisprintissä kuudenneksi juuri Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan edelle.

Lue lisää:

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Viron päävalmentaja todella surullisena MM-kisojen dopingvyyhdistä – huokaili syvästi: ”Tilanne on enemmän kuin paha”

Kansainvälisen hiihtoliiton suomalaispomo arvostelee omaa järjestöään viime aikojen kohuista: ”Pitäisi hypätä nykypäivään”

Dopingratsiassa kiinni otettuja hiihtäjiä haukutaan idiooteiksi – itävaltalaisten joukkuetoveri kertoo poliisin rynnäköstä ja avautuu: ”Tässä on kaksi kusipäätä”

Tämän tiedämme nyt MM-Seefeldin dopingskandaalista – Poliisi väijyi epäiltyjä ympäri vuorokauden ja itävaltalaishiihtäjä otettiin kiinni itse teossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat