Näin etenee miesten viesti – Jauhojärven mielestä Suomen mitalisauma on parempi miehissä kuin naisissa

Myös miesten viestissä nähdään tiukka kahden joukkueen taisto, uskoo Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi.

Iivo Niskanen. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

SEEFELD. Miesten 4x10 kilometrin viestiin löytyy kaksi selkeää ennakkosuosikkia, Venäjä ja Norja. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi tarkasteli tiukasti viestin lähtölistaa ja uskoo, että myös Suomi on hyvin mitalitaistelussa mukana.

Ensimmäinen osuus

Venäjän aloittaja on 15 kilometrin kisan nelonen Andrei Larkov ja Norjalla Emi Iversen, jonka taktiikka on Jauhojärven mukaan vain roikkua Larkovin mukana.

– Iversen on erittäin hyvä roikkumaan, eikä hänen tarvitse yrittää minkäänlaisia ratkaisuja. Hän pystyy tekemään 2-3 kovempaa rytminvaihdosta sen kympin aikana, Jauhojärvi arvioi.

Suomelta on avausosuudella Ristomatti Hakola ja häneltä Jauhojärvi odottaa fiksua omaa hiihtoa. Hakolan ei tarvitse välttämättä yrittää pysyä Larkovin ja Iversenin mukana, jos kaksikko hiihtää ylikovaa vauhtia. Sen sijaan Hakolan kannattaa hiihtää Ruotsin Oskar Svenssonin ja Saksan Sebastian Eisenlauerin kanssa.

– Jos jotakin saa toivoa, niin että Hakola saisi Italian Maicol Rastellin pudotettua kyydistä. Se helpottaisi sitä, ettei Federico Pellegrino olisi matkassa, kun lähdetään vetämään toista osuutta.

Jauhojärven mielestä Ranska pilaa viestinsä jo avausosuudella, sillä se on pannut tähän vapaan hiihtäjänä tunnetun Adrien Backshreiderin.

– Se on Ranskalta erittäin suuri virhe, sillä Clement Parisse olisi ollut paljon parempi vaihtoehto. Jos miesten viestin aikana ei ole räntäsadetta, niin Ranskan viesti loppuu periaateessa ensimmäiseen osuuteen, Jauhojärvi totesi.

Toinen osuus

Tälle osuudelle on jälleen ladattu kisojen kovimmat pyssyt ja irti pääsevätkin 15 kilometrin kisan ykkönen, kakkonen ja kolmonen. Norjalla on siis Martin Johnsrud Sundby, Venäjällä Aleksandr Bessmertnih ja Suomella Iivo Niskanen.

– Iivo pudottaa Pellegrinon kyydistä, ja riippuu, mistä asemista hän pääsee ladulle, niin joko hän ajaa kiinni tai pitää eron jotakuinkin samana kärkikaksikkoon, Jauhojärvi pohti.

– Sundby ja Bessmertnih eivät pelkää kumpikaan vetää, ja todennäköisesti he vetävät lujaa.

Niskasen tehtävä on Jauhojärven mielestä pudottaa Ruotsin Calle Halfvarsson kyydistä, eikä hän usko, että Ranskan Maurice Manificat ehtii matkaan mukaan. Myöskään Saksan Andreas Katz ei pysy suomalaisen mukana.

– Ensimmäisten osuuksien jälkeen pitäisi tilanteen olla se, että Norja ja Venäjä ovat karanneet ja Suomi on pudottanut Ruotsin kyydistä.

Matti Heikkinen. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Kolmas osuus

Kolmannella osuudella Norjalla on kehissä Sjur Röthe ja Venäjällä Aleksandr Bolshunov. Taktiikkapuolella Röthen pitää pystyä pysymään Bolshunovin kannoilla, mutta Jauhojärvi muistuttaa, ettei Röthen tarvitse vetää metriäkään.

– Bolshunov yrittää kyllä tehdä ratkaisuja, sillä hän tykkää hiihtää keulassa.

Suomelta on kolmannella osuudella Matti Heikkinen, jonka tavoitteena on pitää Ruotsin Jens Burman takanaan.

– Jos on käynyt niin, että Ranska onkin pysynyt pertsan osuuksilla mukana, niin Matti ei saa päästää Clement Parissea kantaan. Saksa ja Italia ovat oletettavasti jo pudonneet, mutta jos Italia vielä sinnittelee, niin Giandomenico Salvadori on tekijämies, Jauhojärvi varoitti.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että vaihdossa Italian Francesco De Fabiani ei saa lähteä Perttu Hyvärisen kanssa yhtä aikaa viimeiselle osuudelle.

Neljäs osuus

Jauhojärvi uskoo, että kolmannessa vaihdossa kaksi maata on edelleen irti muista, ja ankkuriosuudelle säntäävät ensimmäisenä Venäjän Sergei Ustjugov ja Norjan Johannes Hösflot Kläbo.

– Ustjugovin oikeastaan ainoa taktiikka viestin voittoon on se, että hän pitää kovaa matkavauhtia ja yrittää pitää Kläbon ahtaalla, Jauhojärvi arveli ja sanoi, että kaksikon henkistä kanttia koetellaan taas viimeisessä kovassa laskussa.

– Kumman sipuli kestää paremmin lähteä ensin laskuun. Viimeiseen sprinttinousuun on mahdollista saada sen verran eroa, että vesikelimössössä Kläbo ei pääse enää laskemalla Ustjugovin kantaan takasuoralle tullessa.

Kaikesta huolimatta Jauhojärvi uskoon eniten Norjan voittoon. Pronssitaistokin on tiukka ja se käydään etenkin Suomen Perttu Hyvärisen ja Ruotsin Viktor Thornin välillä. Jos Ranska on vielä mukana, niin sprinttimies Richard Jouve saadaan pudotettua vesikelissä pois jo pelkällä matkavauhdilla.

– Nyt ei kuitenkaan olla ihan samanlaisella mikkihiiriladulla, mitä naisten latu oli. Nyt on käytössä esimerkiksi takanousupätkä.

Thorn hyytyi sprintin alkuerässä täysin johtoasemasta ja Jauhojärvi uskoo, että jos ruotsalainen joutuu hiihtämään Hyvärisen kiinni ja vetämään kovaa alkuvauhtia, hän hyytyy myös viestissä.

– Jos Italia on mukana loppukirissä Suomea ja Ruotsia vastaan, niin ei tarvitse miettiä, miten käy, kun on katsonut Francesco De Fabianin loppukirejä tämän kauden normaalimatkoilla, hän naurahti.

– Mutta on pakko uskoa pronssiin. Mitali on erittäin mahdollinen. Pidän miesten viestimitalia todennäköisempänä kuin naisten, Jauhojärvi vakuutti.

Miestin viestiä voi seurata TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella kello 14.15.

Lue myös: