1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Ruotsi taipuu Damallsvenskanin uudelta suomalaisjalkapalloilijalta "kanske bra", mutta kentällä on toinen vaihde silmässä: "Pitäisi vain luottaa, että osaamme ja pystymme"

Naisten jalkapallomaajoukkueen vakikasvot Kaisa Collin ja Eveliina Summanen valmistautuvat Suomen EM-karsintaan uusissa seuroissaan Ruotsissa.

Kaisa Collin MM-karsintaottelussa Israelia vastaan. Kuva: AOP

– Kanske bra (ehkä hyvä), veistelee suomalaisjalkapalloilija Kaisa Collin ruotsin kielen taidostaan ja räjähtää nauramaan. Syy toisen kotimaisen käyttämiseen on selvä: Collin teki syksyllä vuoden sopimuksen Ruotsin Damallsvenskanin Eskilstuna Unitedin kanssa.

Kauden 2017 päätteeksi Collin juhli naisten jalkapalloliigan maalipörssin voittoa 20 tehdyllä maalilla, mutta suurin täyttymys jäi puuttumaan. Kun syksyllä 2018 Collinin edustama PK-35 Vantaa kruunattiin maan mestariksi, hän oli nähnyt ja kokenut Suomessa siltä erää kaiken.

Ensimmäiseen kauteensa Damallsvenskanissa Collin, 21, starttaa kovin mutta realistisin tavoittein. Peliaika, vastuu ja tehot ovat PK-35 Vantaan entisen tähtihyökkääjän haavissa.

– Haluan ainakin varmistaa pelipaikkani niin, että olisin avauksessa suurimmassa osassa peleistä enkä olisi ihan ensimmäinen vaihto, joka tulee, Collin kertoo Yle Urheilulle.

Asiat Pohjanlahden toisella puolen ovat kovin eri tavalla. Ruotsissa Collin pelaa täysammattilaisena, ja jalkapallo on ainoa asia, johon hänen tarvitsee keskittyä. Parin Ruotsissa vietetyn kuukauden aikana Collinin luottamus sarjan keskikastiin kuuluvaa Eskilstunaa kohtaan on noussut korkealle.

– Seura on vakuuttanut. Vielä, kun minulle on kerrottu, että viime kausi oli Eskilstunalta "floppi", niin minulla on kovat odotukset ja pidän heitä ammattitaitoisina. Treenitkin ovat kovia ja se tuntuu hyvältä. Tykkään periaatteessa kaikesta.

PK-35 Vantaan Suomen mestaruuden jälkeen Kaisa Collinin (edessä) oli helppo lähteä ulkomaille. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Damallsvenskanin taso on kova, mutta Collin kertoo leppoisasti, ettei ainakaan koe olevansa muita huonompi. Vastustajista ei vielä ole rakentunut selvää kuvaa, kun harjoituspelit ovat olleet vähissä, mutta muuten sopeutuminen on ollut helppoa. Samanlaisen tunteen on saanut joulukuussa sopimuksen sarjanousija KIF Örebron kanssa tehnyt Damallsvenskanin ensikertalainen Eveliina Summanen.

– Minulla on ehdottomasti mahdollisuus ottaa iso rooli joukkueessa. Se tulee omalla hyvällä työllä, jota arkisin tekee. Olen asettanut itselleni ajatuksen, että kun tekee, niin sitten pitää suorittaa aina mahdollisimman terävästi ja täysillä, keskikentällä pelaava Summanen kuvailee Yle Urheilulle.

Suomessa viimeksi HJK:ssa pelannut Summanen, 20, oli vielä syksyllä 1,5 kuukautta ilman seuraa, joten kutsu Örebrohon oli helpotus. Collinin tavoin ajankohta oli sopiva hyvän henkilökohtaisen kauden jälkeen, varsinkin, kun haave ulkomailla pelaamisesta oli kytenyt pitkään.

– Kyllähän sitä on aina miettinyt, että jossain vaiheessa haluaa mennä ulkomaille ja nähdä, millaista fudis on muualla Euroopassa. Oli kiva joululahja tietää ennen joulua, että missä aloittaa tammikuussa treenaamisen ja pelaamisen. Siitä sai tietynlaisen mielenrauhan, vaikka marraskuu meninkin aikaisempien kausien tapaan treenatessa ja huilatessa.

Eveliina Summanen on hiljalleen vakiinnuttanut paikkansa Helmareissa. Kuva: AOP

Pettymykseen päättyneiden MM-karsintojen jälkeen Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen suuri tavoite lepää vuoden 2021 EM-kisoissa. Monien mielestä äskettäin suoritetussa EM-karsintalohkoarvonnassa Suomella kävi melkoinen tuuri. Maajoukkueessa paikkansa vakiinnuttaneet Summanen ja Collin ovat samoilla linjoilla. He povaavat lohkovoittoa ja EM-kisapaikkaa Helmareille lohkosta, jossa pelaavat Suomen kanssa Skotlanti, Portugali, Albania ja Kypros.

– Melko hyvä tsägä meillä kävi. Portugali oli siitä kolmoskorista vähän ikävä, mutta muuten kävi aika hyvin. Anna (Signeul, naisten maajoukkueen päävalmentaja) tuntee Skotlannin, ja Portugalia vastaan olemme pelanneet useasti. Muista maista ei ole niin paljon tietoa, mutta varmasti meille sopiva lohko. On haastetta, mutta mahdollisuudet ovat todella isot, summaa Collin ja pukee sanoiksi myös Summasen ajatukset EM-kisapaikan realistisuudesta:

– Se on hyvinkin mahdollista. Minä ainakin uskon, ja uskon ja tiedän, että koko joukkuekin uskoo siihen, Summanen hymyilee.

– Sataprosenttinen, huudahtaa Collin nauraen ja katsoo toimittajaa, niin kuin tämä kysyisi EM-kisapaikan realistisuuden sijaan, kiertääkö Maa Aurinkoa.

Jos nuoret Ruotsin valloittajat olivat samaa mieltä Suomen mahdollisuuksista EM-karsinnoissa, ovat he sitä myös maajoukkueen kehityskohdista. Rentous ja luottamus ovat sanoja, jotka nousevat molempien kommenteissa esiin. Niillä on taipumus Collinin mukaan hävitä, kun tärkeät pelit tulevat vuoroon. Esimerkiksi harjoituspeleissä ote kentällä on ollut rennompi ja peli monipuolistunut.

– Pitäisi vain luottaa, että me osaamme ja pystymme voittamaan pelejä omalla tavallamme emmekä alkaisi panikoimaan. Ei kannata ajatella, että tämä on se tuhannen taalan peli, jonka perusteella joko mennään tai ei mennä kisoihin. Yksi peli ei edes välttämättä ratkaise sitä kisapaikkaa, Collin toteaa huolettomasti.

Kaisa Collin uskoo viihtyvänsä Ruotsissa vielä vuosia. Kuva: AOP

Palataan takaisin länsinaapuriin. Muutamien viikkojen ja kuukausien aikana Collin ja Summanen ovat kotiutuneet uusiin seuroihinsa. Sopeutumista kuvaa se, että suurin ongelma Summasen ensimmäisinä päivinä oli se, ettei hän ollut varma asuntonsa osoitteesta.

– Muuten kaikki on toiminut ja ihmiset ovat olleet avuliaita, jos on tullut jotain kysymistä, Summanen naurahtaa koomiselle tilanteelle.

21-vuotias Collin puolestaan uskoo, että Ruotsissa hänellä on hyvä tulevaisuus. Jos ura jatkuu yli 30-vuotiaaksi, haaveilee hän muista maista ja uusista kokemuksista.

– Vuosi kerrallaan tietysti. Katsotaan, miten menee ensimmäinen vuosi ulkomailla, miten sopeudun ja tykkäänkö oikeasti olla ammattilaisjalkapalloilija. Tällä hetkellä Ruotsi tuntuu hyvältä ja saattaa olla minulle monta vuotta oikea paikka.

Kaisa Collinia ja Eveliina Summasta haastatteli Kim Kallström.

Lue myös:

Helmarien EM-kisapaikka on realismia, mutta parannettavaa riittää: "Edellisissä karsinnoissa ei onnistuttu pelitavan osalta parhaalla mahdollisella tavalla"

Helmarit saa maukkaan revanssin Portugalista – päävalmentajalla edessä tunteikas koitos: "Erittäin hyvä, että vältimme Espanjan"

Helmareilla edessä kriittinen vuosi – päävalmentaja Anna Signeul haluaa lisää nopeita juoksuja ja henkistä vahvuutta

Naisten jalkapallomaajoukkue suuntaa Kyprokselle ja pelaa Pohjois-Koreaa vastaan: "Kolme täysin erilaista vastustajaa"

Helmarit pelasi kaatosateessa 2–2-tasapelin Etelä-Afrikkaa vastaan – Suomen maalin hylkäys oli päävalmentajan mielestä virhearvio

Vuoden pelaajaksi valittu Summanen siirtyy HJK:sta Ruotsiin: "Olen valmis ottamaan seuraavan askeleen"

HJK:n naisten pokaalijahti huipentuu kotiotteluun PK-35 Vantaata vastaan: "Mestaruus olisi kruunu hyvälle työllemme"

Miten Helmarit loikkaa kohti Euroopan ja maailman huippua? ”Pitää kehittyä fyysisesti huippu-urheilijoiksi”