Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Seefeldissä kiinni jäänyt virolaishiihtäjä kertoo kaiken Yle Urheilulle: veridopingin käyttö alkoi jo kesällä 2016

Karel Tammjärv kertoi perjantaina Seefeldissä, miten hänet otettiin kiinni ja miten hän käytti veridopingia.

doping
Viron maajoukkueen valmentaja Anti Saarepuu ja dopingepäilty Karel Tammjärv
Veridopingin käytöstä epäilty Karel Tammjärv (oik.) Viron maajoukkueen järjestämässä tiedotustilaisuudessa Seefeldissä maajoukkueen päävalmentaja Anti Saarepuun kanssa.Pekka Viinikka / Yle

Seefeldin MM-kisojen dopingratsiassa kiinni otettu virolaishiihtäjä Karel Tammjärv kertoi perjantaina avoimesti sääntöjen vastaisen toimintansa yksityiskohdista.

Tammjärv tunnusti käyttäneensä veridopingia kesästä 2016 saakka. Hän oli yrittänyt saada siitä hyötyä jo Lahden MM-kisoihin 2017. Suorituskykynsä parantamiseksi Tammjärv kertoi käyttäneensä omaa, manipuloitua vertaan. Virolainen tiesi toimintansa olevan kiellettyä.

– En tiedä, miksi tein niin, olin tyhmä. Ajattelin kai, että se auttaisi minua urheilijana, Tammjärv kertoo Yle Urheilulle Seefeldissä.

Keskiviikkona poliisi tunkeutui Tammjärven ja hänen joukkuetoverinsa Andreas Veerpalun huoneeseen.

– En aluksi halunnut kertoa, että tiesin, miksi he olivat siellä. Sitten poliisi kuitenkin kertoi, että minulle verta antanut henkilö oli pidätetty aiemmin ja hän oli kertonut kaiken.

Kiinniotossa kaikki sujui Tammjärven mukaan rauhallisesti. Poliisi otti kiinni Tammjärven lisäksi hänen huonetoverinsa Veerpalun. Epäiltynä ovat myös kaksi itävaltalaishiihtäjää, Max Hauke ja Dominik Baldauf, sekä kazakstanialainen Aleksei Poltoranin, jotka kaikki otettiin keskiviikkona kiinni. Itävaltalaisten syyttäjäviranomaisten mukaan he ovat tunnustaneet dopingin käytön.

Tammjärv kertoi tunnustaneensa poliisiasemalla rehellisesti kaiken omasta käytöstään ja siitä, miten veridopingin systemaattinen käyttö toimi. Myöhemmin selvisi, että hänen ja rikollisorganisaation pyörittämisestä epäillyn saksalaislääkärin Mark Schmidtin tarinat olivat kohdanneet.

– He halusivat tietää, mitä oli tapahtunut ja kuinka olin mukana rikollisryhmän toiminnassa, Tammjärv kertoo.

Tammjärv kertoi saaneensa Schmidtin yhteystiedot entiseltä valmentajaltaan Mati Alaverilta. Alaver on vahvistanut tiedotteessa antaneensa yhteystiedon Tammjärvelle.

Tammjärv ei tiennyt itävaltalaisten käyttävän samaa menetelmää. Poltoranin toiminnasta hänellä oli kuitenkin epäilyksensä. Tammjärv ei sanojensa mukaan ymmärtänyt, miten suurta rikollisorganisaation toiminta oli.

Torstai-iltana joukkuetoverinsa Veerpalun kanssa poliisiasemalta vapautettu Tammjärv pääsee nyt lähtemään Seefeldistä kotiinsa Viroon. Hän jää odottamaan mahdollista oikeudenkäyntiä.

– Minun täytyy puhua kaikille ihmisille, tukijoille, yhteistyökumppaneille ja ystävilleni. Sitten kun kaikki tämä on ohi ja saan kaiken selvitettyä, lähden todennäköisesti hetkeksi jonnekin muualle.

Viranomaisten mukaan tapausten taustalla on rikollisorganisaation pyörittämä kansainvälinen dopingverkosto. Keskiviikkona yhteensä 120 poliisia Saksasta ja Itävallasta tekivät samanaikaisesti ratsiat sekä Seefeldissä että Erfurtissa Saksassa. Operaatiota kutsuttiin nimellä Suonenisku. Kaiken kaikkiaan operaatiossa otettiin kiinni yhdeksän henkilöä ja suoritettiin 16 kotietsintää.

Hiihtäjiä epäillään urheilujärjestöjen säännöissä kielletyn dopingmenetelmän käyttämisestä. Petoksesta voi saada itävaltalaislehtien mukaan jopa kolmen vuoden vankeustuomion.

Yle Urheilun seikkaperäisen selvityksen dopingskandaalin taustoista voi lukea täältä.

Lue myös:

Viron päävalmentaja vahvistaa: Tammjärv ja Veerpalu myönsivät dopingin käytön, hiihtäjät vapautettiin poliisin huostasta

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Itävaltalaismedia julkaisi hurjan videon – veridopingin käytön myöntänyt MM-hiihtäjä esiintyy videolla neula käsivarressaan

Kansainvälisen hiihtoliiton suomalaispomo arvostelee omaa järjestöään viime aikojen kohuista: ”Pitäisi hypätä nykypäivään”

Dopingratsiassa kiinni otettuja hiihtäjiä haukutaan idiooteiksi – itävaltalaisten joukkuetoveri kertoo poliisin rynnäköstä ja avautuu: ”Tässä on kaksi kusipäätä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat