Itävallan hiihtolajien norjalaispäällikkö avautui dopingskandaalista ja päätti irtisanoutua: ”Kun ihmisiä pelleilee tällaisilla asioilla”

Trond Nystadilta meni maku tehtäviinsä MM-kisojen dopingskandaalin jälkeen.

Hiihdon MM 2019
Trond Nystad
Trond NystadAOP

Itävallan hiihtoliiton maastohiihdon, ampumahiihdon ja yhdistetyn norjalainen päällikkö Trond Nystad on päättänyt erota pestistään. Taustalla on keskiviikkona Seefeldin MM-kisoissa puhjennut dopingskandaali. Poliisi otti laajoissa ratsioissa kiinni yhteensä viisi hiihtäjää, joista kaksi oli itävaltalaisia: Dominik Baldauf ja Max Hauke. He ja muut kiinniotetut hiihtäjät myönsivät veridopingin käytön torstain ja perjantain aikana. Itävallassa dopingin käyttö on rikos. Heitä kaikkia epäillään urheilupetoksesta.

– Olen nyt nähnyt todisteita dopingista. Se tarkoittaa sitä, että olen lopettanut työni itävaltalaisessa maastohiihdossa. Kun MM-kisat päättyvät, lähden kotiin Ramsauhun, Nystad sanoo VG:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Nystad on dopingskandaalin jälkeen menettänyt motivaationsa.

– Kaksi hiihtäjää tekivät jotain todella laitonta. Kun ihmisiä pellleilee tällaisilla asioilla, minulla ei ole enää intoa työskennellä Itävallan hiihtoliitossa. Päätös ei ollut vaikea, Nystad toteaa.

Hän on nähnyt myös itävaltalaismedian julkaiseman videon, jossa Hauke istuu videolla sohvalla neula käsivarressaan. Taustalla näkyy poliisi. Videosta ei selviä suoraan, käytetäänkö siinä dopingia tai onko se kuvattu Seefeldin MM-kisojen yhteydessä.

Video kuitenkin helpotti Nystadia tekemään irtisanomispäätöksen. Häntä video oksetti.

– Se oli shokki. Yksi juttu on kuulla tapahtuneista asioista. Mutta videon katsominen yhtäkkiä teki huonovointiseksi. Olin vielä enemmän surullisempi ja pettyneempi, Nystad kertoo.

Hän aikoo vielä auttaa viikonloppuna Seefeldissä kisaavaa neljää itävaltalaista maastohiihdossa. Mutta sitten hän jää työttömäksi. Nystad kertoo, että hän ei tiennyt mitään Hauken ja Baldaufin veridopingista.

– Minulla ei ole ollut hajuakaan siitä. Jos olisi ollut, olisin kertonut siitä eteenpäin. Minulla on nollatoleranssi dopingiiin, Nystad sanoo.

Lue tästä, kuinka kiinnijäänyt Viron hiihtäjä Karel Tammjärv kertoo kaiken Yle Urheilulle dopingin käytöstä, joka alkoi vuonna 2016.

Yle Urheilun seikkaperäisen selvityksen dopingskandaalin taustoista voi lukea täältä.

Lue lisää:

Seefeldissä kiinni jäänyt virolaishiihtäjä kertoo kaiken Yle Urheilulle: veridopingin käyttö alkoi jo kesällä 2016

Itävaltalaismedia julkaisi hurjan videon – veridopingin käytön myöntänyt MM-hiihtäjä esiintyy videolla neula käsivarressaan

MM-kisojen dopingskandaalissa käänne: Kolme hiihtäjää on myöntänyt veridopingin käytön – virolaiset edelleen kuulustelussa

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Kansainvälisen hiihtoliiton suomalaispomo arvostelee omaa järjestöään viime aikojen kohuista: ”Pitäisi hypätä nykypäivään”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat