Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Virolaishiihtäjä Karel Tammjärv valitsi rehellisen linjan, kun hän jäi kiinni dopingratsiassa. Hän päätti kertoa kaiken.

hiihto
Päävalmentaja Anti Saarepuu (vas.) ja Karel Tammjärv.
Päävalmentaja Anti Saarepuu (vas.) ja Karel Tammjärv.Anu Karttunen / Yle

SEEFELD. Paikallisen ala-asteen toisen luokan ovessa on kuvia iloisen näköisistä lapsista. Luokan edessä pöydän ääressä istuu kuitenkin kaksi hyvin vakavaa miestä.

Isokokoinen mies on 29-vuotias Karel Tammjärv, joka puhuu rauhallisesti. Hänen poskillaan on pientä punaa, kädet vahvistavat hänen sanomaansa. Hän on päättänyt kertoa kaiken Viroa ja hiihtomaailmaa järkyttäneestä dopingtapauksesta.

Toista veridopingista kiinnijäänyttä virolaishiihtäjää Andreas Veerpalua ei näy luokassa.

Päävalmentaja Anti Saarepuu istuu Tammjärven vieressä ja tuijottaa ikkunasta ulos. Hän rutistelee nenäliinaa käsissään ja välillä hautaa kasvonsa käsiin. Saarepuu on itkenyt eikä hän suostu katsomaan Tammjärveä.

Luokkahuoneessa on paikalla Yle Urheilun lisäksi yksi tv-kamera, kolme virolaista toimittajaa ja kaksi kuvaajaa. Paikalla vallitsee hiljainen tunnelma. Vain Tammjärven ääni kuuluu huoneessa, ja hän vastaa jokaiseen kysymkseen selkeästi.

Mistä kaikki alkoi, kuka antoi lääkärin yhteistiedot, miten asiat etenivät, ketkä olivat mukana – ja ennen kaikkea miksi?

Tammjärven tuloskehitys oli pysähtynyt, joten hän pyysi apua valmentaja Mati Alaverilta. Alaver ohjasi Tammjärven saksalaisen urheilulääkärin Mark Schmidtin pakeille ja veridopingin käyttö kesti vuosia. Tammjärv kertoo kaiken, mitä toimittajat haluavat kuulla.

Parinkymmenen minuutin jälkeen osoitetaan kysymys Saaripuulle. Hän huokaisee syvään ja räpsyttelee silmiään. Hänen äänensä tärisee, kun hän kertaa millainen shokki dopinguutinen oli. Itku ei ole kaukana.

Tammjärv painaa päänsä alas ja hieroo kasvojaan ja hiuksiaan, vastauksensa lopetettuaan Saaripuu niistää nenänsä ja kääntää taas itkuiset kasvonsa ikkunaa kohti.

Tammjärv jatkaa kysymyksiin vastailua aina virallisen osuuden loppuun asti. Se kestää noin 40 minuuttia. Tämän jälkeen hän kertoo kaiken vielä englanniksi Yle Urheilun haastattelussa ja kertaa kaiken vielä kerran Viron Kanal 2:n tv-haastattelussa.

Samaan aikaan Saaripuu seisoo luokkanurkkauksessa kahden toimittajan ja kuvaajan kanssa. Viron hiihtoliiton pääsihteeri Tõnü Seil on seurannut kaikkea toimintaa luokan takaosasta. Hän on aivan hiljaa ja tuijottelee välillä puhelintaan.

Karel Tammjärv.
Karel Tammjärv.Anu Karttunen / Yle

Virolaistoimittajat ovat vakavan näköisiä, mutta tämä ei ole heille enää niin suuri järkytys kuin keskiviikkona, kun uutiset alkoivat levitä. Tallinnalaisen Delfi-median toimittaja Andres Vaher kertoo Yle Urheilulle, että toimittajana hänen täytyy olla valmistautunut tällaiseen, panna tunteet sivuun ja tehdä työnsä. Toimittaja ei voi olla urheilijoiden fani.

Seuraavassa lauseessa hänen ulkokuoreensa tulee jo särö, sillä hän tietää, miten kova paikka tämä on virolaiselle hiihdolle.

Kun vuonna 2011 olympiavoittaja Andrus Veerpalu sai kilpailukiellon dopingista, virolaiset säntäsivät puolustamaan hiihtotähteään. Mutta vain osa, Vaher muistuttaa.

Miten käy nyt? Sitä Vaher ei osaa sanoa, sillä hän on ollut omassa MM-kisakuplassaan eikä ole lukenut netin kommenttipalstoja. Ja tilanne on erilainen, koska nyt kyse ei ole arvokisavoittajista ja käryt ovat varmoja, urheilijat ovat tunnustaneet dopingin käytön.

Sen Vaher tietää, että suuria muutoksia on nyt tulossa. Olisi saattanut tulla jo heikkojen tuloksien takiakin.

– Minun mielestäni kaikki täytyisi aloittaa alusta, hän sanoo.

Saaripuu poistuu luokkahuoneesta, kohtapuoliin puhelimeen tarttunut Tammjärvikin lähtee. Hän nousee autoon reilu tuntia myöhemmin, siitä kun tilaisuus alkoi ja auto karauttaa pois paikalta.

Seefeldissä viime päivien auringonpaiste on kadonnut. Sumu on vallannut vuoret ja tälle päivälle ennustettu räntäsade on alkanut.

Korjaus klo 23.53: Vaherin etunimi on Andres, eikä Andrus, niin kuin jutussa aiemmin mainittiin.

Lue myös:

Itävallan hiihtolajien norjalaispäällikkö avautui dopingskandaalista ja päätti irtisanoutua: ”Kun ihmisiä pelleilee tällaisilla asioilla”

Seefeldissä kiinni jäänyt virolaishiihtäjä kertoo kaiken Yle Urheilulle: veridopingin käyttö alkoi jo kesällä 2016

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Viron päävalmentaja vahvistaa: Tammjärv ja Veerpalu myönsivät dopingin käytön, hiihtäjät vapautettiin poliisin huostasta

Itävaltalaismedia julkaisi hurjan videon – veridopingin käytön myöntänyt MM-hiihtäjä esiintyy videolla neula käsivarressaan

MM-kisojen dopingskandaalissa käänne: Kolme hiihtäjää on myöntänyt veridopingin käytön – virolaiset edelleen kuulustelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat