Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yliopistojalkapallon mestari Natalia Kuikka tottui Yhdysvalloissa yksityiskoneisiin ja pormestarin kehuihin, nyt edessä on kimppa-asunto Ruotsissa ja unelma ammattilaisuudesta

Yhdysvaltojen yliopistomestaria Natalia Kuikkaa revittiin moneen eri seuraan, mutta valinta osui Ruotsin naisten jalkapallon pääsarjajoukkueeseen Göteborgiin.

jalkapallo
Natalia Kuikka 2017
Natalia Kuikka (nro 15) vuonna 2017.Getty Images

Yksityiskone, kuukausia kestäviä juhlia ja avain Floridan kaupunkiin. Jalkapalloilija Natalia Kuikan elämä Yhdysvalloissa kuulostaa unelmalta, josta moni jalkapalloileva tyttö ja poika haaveilee.

Kolmen ja puolen vuoden uurastaminen Floridan osavaltionyliopistossa niin koulun penkillä kuin nurmikentällä toi vuoden 2018 päätteeksi ison palkinnon. Kuikka valmistui kriminologiksi ja saavutti Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjan mestaruuden. Takataskussa on hyvien paperien lisäksi henkilökohtainen palkinto nurmelta, kun Kuikka valittiin äänestyksessä yliopistosarjan parhaaksi naisjalkapalloilijaksi.

– Olen tehnyt kovasti töitä sen eteen, että valmistun ja että voitamme maan mestaruuden. Tuntui, että sain työlle vastinetta. Jälkeenpäin kun asiaa katsoo, niin vasta tajuaa, että ei, mitä mä olen tehnyt. Sitä ei silloin voittaessa tajunnut, miten iso juttu se oli meidän koululle ja itselle, Kuikka kertoo Yle Urheilulle.

Yhdysvalloissa kaikki on suurta, niin myös juhlat. Yliopistomestaruus ratkesi jo joulukuun toisena päivänä, mutta vielä maaliskuun alussa Kuikka kertoi, että juhlinta jatkuu edelleen.

– Emme ole vielä pystyneet lopettamaan, Kuikka kertoo nauraen ja paljastaa, että myös pormestari muisti kaupungille kunniaa tuonutta joukkuetta periamerikkalaiseen tapaan symbolisella Floridan kaupungin avaimella.

Edes unta ei jätetä Floridassa sattuman varaan

Juhlien jatkuminen pitkälle kevääseen on mahdollista, sillä Yhdysvaltojen yliopistosarjan sääntöjen vuoksi runkosarjaa ja muita virallisia pelejä pelataan vain syksyisin. Kyseessä on nuorten sarja, jossa ei pelaa aikuisia, mutta taso on silti kova. Jopa Suomen Naisten liigaa kovempi, vakuuttaa Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen, joka on käynyt tutustumassa juuri Kuikan opinahjoon muutama vuosi sitten. Miettisen mukaan korkea taso selitty sillä, että yliopistot ovat pullollaan maailman parhaimpia nuorten maajoukkueiden pelaajia.

Tekeminen on ammattimaista. Huippuvalmentaja Mark Krikorianin lisäksi myös resurssit ovat sellaisia, joista jopa moni miesten sarjoissa pelaava huippujoukkue voi vain unelmoida. Yksityiskone, upeat punttisalit ja kentät sekä erilaisten valmentajien ja tuutorien verkosto ovat vertaansa vailla. Kehittyvien urheilijoiden untakin seurataan, armeijan unikellolla tietenkin, Miettinen tietää.

Isojen resurssien takana on Yhdysvalloissa vuonna 1972 säädetty tasa-arvolaki. Sen mukaan liittovaltion tukemissa koulutusohjelmissa täytyy noudattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Käytännössä se tarkoittaa, että miesten ja naisten urheiluun on laitettava sama määrä resursseja.

Kuikan opinahjossa Floridan osavaltionyliopistossa miesten koripallo- ja amerikkalaisen jalkapallon joukkueet ovat tottuneet menestymään. Vuoden 2013 yliopistosarjan mestaruuden päätteeksi katsojamäärät jenkkifutiksen kotiotteluissa pyörivät 80–90 000 katsojan nurkilla, ja nykyisinkin päästään lähes aina yli 70 000:een. Koska urheilijat eivät saa palkkaa, satavat lipputulot koulun laariin, joka puolestaan jakaa ne tasaisesti sukupuolten kesken.

– Olen päässyt pelaamaan tosi hyvien pelaajien kanssa. Koska meitä on monista eri maista, pääsee näkemään erilaisia pelityylejä ja katsomaan, miten me kaikki sovimme yhteen ja saamme aikaan omanlaisemme pelin. Loppujen lopuksi futis ei ole se päällimmäinen, mikä mulle jäi 3,5 vuodesta mieleen. Myös futiksen ulkopuoliset asiat ovat korkealla, Kuikka toteaa ajastaan Yhdysvalloissa.

Moni seura havitteli, mutta turvallinen Göteborg kiinnosti

Yliopistosarjassa pelaamisella on silti haittapuolensa. Kaudet ovat aikuisten sarjoja lyhyempiä eikä 3,5-vuotisen koulutuksen aikana pelaajien ikärakenne muutu. Pelaajakehityksen näkökulmasta ensimmäiset vuodet kehittävät enemmän, kun pääsee itse pelaamaan nuorena koulujen vanhimpia vastaan. Viimeisinä vuosina vastus vastaavasti nuortuu ja helpottuu.

Nyt vastus oletettavasti kovenee, kun 23-vuotias Kuikka siirtyy Ruotsiin ja naisten pääsarjassa eli Damallsvenskanissa pelaavaan Göteborgiin. Moni seura osoitti kiinnostusta suomalaista kohtaan, mutta Göteborg vakuutti. Vaakakuppi kallistui Lounais-Ruotsin suuntaan seuran taustan, vakiintuneen toimintaympäristön ja maajoukkuekaveri Emma Koiviston suositusten ansiosta.

– Mun tavoitteena on tietenkin voittaa, ei mulla oikein mitään muita tavoitteita ole. Henkilökohtaisia tavoitteita en ole osannut vielä päättää. Niiden pitäisi olla tarpeeksi korkealla ja ehkä vähän vaikeitakin saavuttaa.

Natalia Kuikka 2018
Natalia Kuikka pelasi ensimmäisen maaottelunsa jo vuonna 2010.AOP

Naisten maajoukkuevalmentaja Anna Signeulin mukaan Kuikka on mennyt viimeisen vuoden aikana paljon eteenpäin. Sopeutuminen kovaan Damallsvenskaniin sujunee siis helposti. Ruotsissa pelaaminen paitsi auttaa pelaajan omassa kehityksessä, myös helpottaa maajoukkuetoimintaan osallistumista, kun pitkät lentomatkat ja yliopistojoukkueen pulaan jättäminen eivät enää vie yöunia.

– Nyt on erilainen fiilis, kun tietää, että pystyy vaikuttamaan paljon enemmän, kun on lähempänä. EM-alkulohkoarvontojen jälkeen tuli olo, että nyt on oikeasti mahdollisuus päästä kisoihin ja haluaa vaikuttaa joukkueeseen vieläkin enemmän, 39 A-maaottelun Kuikka kertoo.

EM-unelma elää

Naisten jalkapallomaajoukkueen MM-karsinta päättyi pettymykseen. EM-lohkoarvonnassa Suomella kävi monen mielestä tuuri, kun arvalla samaan lohkoon nousivat Skotlanti, Portugali, Albania ja Kypros. Kuikan mukaan maajoukkueen peli on kehittynyt, vaikka se ei ulkopuolisille aina siltä näyttäisikään.

– Kestää oman aikansa tottua valmentajaan ja valmentajan oppia tuntemaan pelaajat. Muutenkin on tärkeää yhteistyö, eikä se, mitä me olemme yksilöinä. Musta tuntuu, että palaset alkavat nyt loksahtelemaan paikoilleen. Meidän on pakko luottaa itsemme ja omiin taitoihimme sataprosenttisesti, että voimme oikeasti voittaa kaikki pelit.

Kuikka on jo muuttanut Ruotsiin Emma Koiviston kämppäkaveriksi ja suunnannut ajatuksensa Göteborgiin. Palataan silti vielä hetkeksi Yhdysvaltoihin, jossa jalkapallon rinnalla Kuikka opiskeli kriminologiaa eli rikollisuutta yhteiskunnallisena ilmiönä. Alan valinta oli aikoinaan sattuman kauppaa.

Ennen opiskelu-urakan alkua yliopistojoukkueen päävalmentaja Mike Krikorian lähetti Kuikalle Suomeen koulun papereita ja kehotti tätä tekemään päätöksen pääaineestaan ennen opintojen alkua.

Säntillisenä Kuikka listasi muutamia mielenkiinnon kohteitaan aakkosjärjestyksessä ylös ja lähetti listan Yhdysvaltoihin. Lopullinen tieto pääaineesta tuli vasta paikan päällä, eikä Kuikan ole tarvinnut katua aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä olleen kriminologian valintaa, jonka päävalmentaja todellisuudessa teki.

– Periaatteessa valmentaja tunsi mut jo hyvin ilman, että olimme koskaan nähneet kasvokkain, Kuikka nauraa ja kertoo haaveilevansa alan jatko-opinnoista, ehkä sitten jalkapallouran jälkeen.

Natalia Kuikkaa haastatteli Kim Kallström.

Lue myös:

Ruotsi taipuu Damallsvenskanin uudelta suomalaisjalkapalloilijalta "kanske bra", mutta kentällä on toinen vaihde silmässä: "Pitäisi vain luottaa, että osaamme ja pystymme"

Helmarien EM-kisapaikka on realismia, mutta parannettavaa riittää: "Edellisissä karsinnoissa ei onnistuttu pelitavan osalta parhaalla mahdollisella tavalla"

Helmarit saa maukkaan revanssin Portugalista – päävalmentajalla edessä tunteikas koitos: "Erittäin hyvä, että vältimme Espanjan"

Helmareilla edessä kriittinen vuosi – päävalmentaja Anna Signeul haluaa lisää nopeita juoksuja ja henkistä vahvuutta

Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat