Kommentti: Sammelvuo lähdössä kaikkien aikojen valmentajapestiin – suomalaisvalmentajien historiassa ei mitään vastaavaa

Venäjän lentopallomaajoukkue kuuluu maailman toiseksi suurimman palloilulajin ehdottomaan eliittiin. Tuomas Sammelvuolle mahdollisuus on ainutlaatuinen, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo, Lauri Kerminen.
AOP/imago Sport

Tuomas Sammelvuon työ Venäjän lentopalloliigan Kuzbass Kemerovossa jää Suomessa usein pimentoon, mutta itänaapurin lentopallomaajoukkueen päävalmentajan pesti on mahtava todistus suomalaisvalmentajan näytöistä huipputasolla.

Palkkaus Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi on historiallinen tapaus suomalaisen palloilun historiassa. Mitään suoraa vertailukohtaa on vaikea löytää: Henrik Dettmann pääsi luotsaamaan Saksaa, kun maa oli kaukana maailman huipusta, Alpo Suhonen lienee jääkiekossa lähimpänä NHL-pestillään.

Jalkapallossa näyttävimmän kansainvälisen uran on tehnyt Martti Kuusela, joka luotsasi budapestiläisen Honvedin 1990-luvulla Unkarin mestariksi ja valmensi myös Kreikassa. Maajoukkuetasolla suomalaisvalmentajien pestit maailmalla ovat olleet harvinaisia ja vaatimattomia.

Venäjän lentopallomaajoukkue on hallitseva Euroopan mestari ja maailman rankingissa viidentenä, vaikka MM-kisat menivätkin lajijättiläisen näkökulmasta penkin alle. Maa oli turnauksen kuudes.

Lentopallossa merkittävämpi valmentajapesti olisi ehkä vain Brasilian päävalmentajuus. Neuvostoliiton ja Venäjän saavutuksia: neljä olympiakultaa, kuusi maailmanmestaruutta ja 14 Euroopan mestaruutta.

Venäjä lähtee aina tavoittelemaan kultaa, oli kilpailu mikä tahansa.

Edessä ovat olympiakarsinnat, joista suurmaa odottaa pääsevänsä jatkoon ja elokuussa EM-turnaus. Kolmen vuoden päässä häämöttää MM-turnaus, jota Venäjä isännöi.

Tilanne on ainutlaatuinen. Vuodesta 1996 lähtien maajoukkueella on ollut vain kaksi ulkomaista päävalmentajaa. Heidän pestinsä ovat kestäneet tasan vuoden.

Venäjän ymmärtäjä

Sammelvuon valinta kertoo kovista tuloksista ja myös kovasta arvostuksesta.

Viime kaudella Sammelvuo johdatti joukkueen Venäjän liigassa neljänneksi ja cupin finaaliin. Tällä hetkellä Kuzbass on sarjassa toisena.

Päävalmentajana hän on antanut mahdollisuuden esimerkiksi Viktor Poletajeville, joka oli nuorten maajoukkueissa tähti, mutta on lyönyt miesten tasolla läpi vasta Kuzbassissa.

Sammelvuo on tehnyt komean kansainvälisen uran, jonka aikana hän on kyennyt menestymään erilaisissa eurooppalaisissa kulttuureissa. Innokas lajiniilo on kyennyt myös omaksumaan ympäristönsä kielen.

Se on yksi avaintekijöistä Venäjän päävalmentajapestissä: Sammelvuo puhuu venäjää eikä vain puhu, vaan myös ymmärtää venäläistä pelaajia ja lajikulttuuria.

Entisen maajoukkuetoverin, Konstantin Shumovin mukaan Sammelvuo on mieltynyt itänaapurin sarjaan. Hän kaipasi Venäjälle pelattuaan pari kautta Dynamo-Jantarissa. Ura päättyi monen mutkan jälkeen Novosibirskissä.

Kova työ ja aito intohimo niin lajiin kuin sitä ympäröivään kulttuuriin on avannut Pudasjärveltä maailmalle ponnistaneelle Sammelvuolle upean mahdollisuuden. Nyt ei tarvitse kuin voittaa.

Lue myös:

Tuomas Sammelvuo valittiin huippupestiin Venäjän päävalmentajaksi – seuraavaksi alkavat neuvottelut Suomessa

Sammelvuon korvaajaksi yksi kotimainen nimi nousi muiden yläpuolelle – "Kunnon nippu euroja vaaditaan pöydälle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat