Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä

Edis Tatli pääsee iskemään New Yorkin urheilupyhättöön: ottelee rajuista tyrmäyksistä tunnettua amerikkalaislupausta vastaan – "Voitto tarkoittaisi aika selvästi MM-ottelua"

Nyrkkeilijä Edis Tatli kohtaa huhtikuussa New Yorkin Madison Square Gardenissa yhdysvaltalaisen Teofimo Lopezin.

nyrkkeily
Edis Tatli kehässä.
Edis Tatli otteli edellisen kerran 11. elokuuta Savonlinnassa Espanjan Frank Urquiagaa vastaan.Jarno Kuusinen / All Over Press

”If I can make it there, I'll make it anywhere” eli jos onnistun siellä, onnistun missä vain. Näin lauloi ammattinyrkkeilyä intohimoisesti seurannut Frank Sinatra kappaleessaan ”New York, New York”.

Edis Tatli pääsee näyttämään osaamisensa ammattinyrkkeilyn kaikkein pyhimmässä eli New Yorkin Madison Square Gardenin pääareenalla huhtikuussa. Asian vahvisti Yle Urheilulle Tatlin manageri Pekka Mäki. Onnistuminen New Yorkissa auttaisi avaamaan Tatlille ovet ja ikkunat suurempiin otteluihin, ja sitä tietä myös nykyistä isompiin ottelupalkkioihin.

Tatli on kolmas suomalainen, joka pääsee ottelemaan Madison Square Gardenissa. Eva Wahlström otteli viime joulukuussa irlantilaista Katie Tayloria vastaan. Sitä edellinen suomalainen urheilupyhätössä oli Gunnar Bärlund 80 vuotta sitten.

– Olen aina unelmoinut, että ottelen jonain päivänä jenkeissä ja nyt ottelen siellä, Tatli hehkutti.

Kaksinkertainen kevyen sarjan Euroopan mestari Tatli kohtaa New Yorkissa 20. huhtikuuta nuoren yhdysvaltalaisen nousevan tähden Teofimo Lopezin. Ottelu on 12-eräinen.

Nyrkkeilijä Teofimo Lopez
Kaitlin Kuc

21-vuotias hondurilaistaustainen Lopez ehti otella amatöörinä 170 ottelua, joista hän voitti 150. Hän edusti vielä vuonna 2016 Rion olympialaisissa Hondurasia, mutta hävisi siellä ensimmäisellä kierroksella.

Ammattilaiskehissä Lopezin jälki on ollut hurjaa. Lopez on otellut ammattilaisena 12 ottelua ja voittanut ne kaikki. Voitoista kymmenen on tullut tyrmäyksellä. Suorapuheinen Lopez on myös kehässä värikäs hahmo. Hän on kerännyt huomiota rajuilla tyrmäyksillä ja ottelun jälkeisellä kehäshow’lla (siirryt toiseen palveluun), kun hän tyrmäsi helmikuun alussa Diego Magdalenon.

Ottelu Tatlille tärkeä näyteikkuna

31-vuotiaan Tatlin on jätettävä itsestään positiivinen kuva ison rahan promoottoreille, kävi itse ottelussa miten tahansa.

Tatli puolusti voitokkaasti viime elokuussa Savonlinnassa kevyen sarjan EM-titteliään Espanjan Frank Urquiagaa vastaan. Muutama viikko titteliottelun jälkeen Tatli ilmoitti luopuvansa Euroopan mestarin vyöstä ja keskittyvänsä jatkossa tavoittelemaan paikkaa MM-ottelussa.

Tatlin tavoin Lopez on ilmoittanut haluavansa päästä mahdollisimman pian ottelemaan maailmanmestarin vyöstä, joten tappio ottelussa saattaisi hidastaa molempien matkaa kohti arvo-ottelua.

Vaikka ottelussa ei ole panoksena mestaruusvyö tai MM-ottelupaikka, ammattinyrkkeilyssä vain voitot vievät eteenpäin ja tappiot hidastavat matkaa titteliotteluihin. Ammattinyrkkeilyliitot antavat ison painoarvon sille, että liiton rankinglistalla alempana oleva nyrkkeilijä voittaa itseään ylempänä rankingissä olevan vastustajan.

Eri liitoilla on hieman erilaiset kriteerit laittaessaan Tatlia ja Lopezia paremmuusjärjestykseen.

IBF-liiton listalla Tatli on kolmantena ja Lopez yhdeksäntenä. WBO-liiton listalla Tatli on niin ikään kolmantena ja Lopez kymmenentenä. Tappio saattaa alentaa Tatlin rankingsijoitusta näiden liittojen listalla.

WBA-liitto ei huomioi Tatlia 15:n parhaan joukkoon, mutta Lopez on sillä listalla kahdeksantena. WBC-liiton listalla Tatli on arvojärjestyksessä kymmenes ja Lopez viides. Voitto Lopezista todennäköisesti kohentaisi Tatlin asemaa näiden kahden liiton listalla.

Luotettavana pidetty Boxrec-sivusto rankkaa Tatlin tällä hetkellä kevyessä sarjassa maailmanlistalla sijalle 13 ja Lopezin sijalle 34.

– Tämä on tärkeä askel uralla, jos ja kun voitto tulee. Pari viikkoa olen nyt treenannut tosissani ja kuusi viikkoa on vielä aikaa, Tatli sanoi.

Myös manageri Pekka Mäki pitää ottelua erittäin tärkeänä Tatlin uralle.

– Voitto tarkoittaisi aika selvästi maailmanmestaruusottelua. Lopez on hyvä ja vaarallinen nyrkkeilijä, mutta kokemuksessa hän ei ole lähelläkään Tatlin tasoa.

Paljon taaloja ja näkyvyyttä

Ottelu Lopezia vastaan tuo Tatlille paitsi kuusinumeroisen määrään taaloja myös kansainvälistä näkyvyyttä.

Tämän takaa illan pääottelu, jossa yksi maailman parhaista ammattinyrkkeilijöistä, yhdysvaltalainen Terence Crawford kohtaa britti Amir Khanin. Ottelussa ratkaistaan WBO-liiton maailmanmestaruus. Kaikki 34 ammattilaisotteluaan voittanut Crawford on yksi harvoista nyrkkeilijöistä, joka on pitänyt hallussaan kaikkien neljän pääliiton mestarin vyötä painoluokassaan.

Amir Khan puolestaan nousi nyrkkeilyväen tietoon 17-vuotiaana, kun hän ylsi Ateenan olympiakisoissa 2004 hopealle. Ammattilaisurallaan Britanniassa erittäin suosittu Khan on voittanut 37 ottelustaan 33 ja on myös kaksinkertainen maailmanmestari.

Lue myös:

Tatli luopui EM-tittelistään ja tähtää nyt MM-kehään – "MM-ottelu on nyt todella lähellä"

Tatli puolusti EM-vyötään voitokkaasti – espanjalaishaastajalle ensimmäinen tappio ammattilaisena

Wahlström sai tikkejä otsaan ja silmäkulmaan, mutta pää oli tappion jälkeen pystyssä: "Täytyy lähteä kokeilemaan, jos haluaa voittaa"

Eva Wahlströmille ammattilaisuran ensimmäinen tappio - Taylor oli suomalaista selvästi vahvempi

Huippuottelu toteutuu! Eva Wahlström pääsee iskemään toivevastustajaa vastaan legendaarisessa Madison Square Gardenissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat