Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kiireinen Sammelvuo sai Venäjältä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä – kertoo nyt huippupestin taustat: "Jos tällainen juttu tulee uralla eteen, siihen täytyy tarttua"

Venäjän uudeksi päävalmentajaksi valitulla Tuomas Sammelvuolla riittää kiireitä, mutta mieli on virkeä. Hän kokee, että mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen kehittää ihmistä.

Maajoukkuelentopallo
Tuomas Sammelvuo.
Tuomas Sammelvuo valmensi Suomea vuodesta 2013, mutta nyt odottavat uudet haasteet Venäjällä.Jarno Kuusinen / AOP

Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi perjantaina valittu Tuomas Sammelvuo on ollut viime päivät pyörityksessä, mutta mieli on silti iloinen. Pesti maailmanrankingin viidenneksi parhaan joukkueen peräsimessä on mahdollisuus, jota ei voinut ohittaa.

– Lopulta kaikki kävi todella nopeasti, ja kun valinta tapahtui, aikamoinen pyöritys alkoi. Meillä on vielä tärkeitä pelejä, ja lauantaina oli Siperian derby Novosibirskissä, jonka voitimme 3–2. Kiirettä on, mutta mieli on iloinen ja tämä on hienoa myös suomalaisen lentopallon puolesta. Asiat ratkeavat varmasti hyvässä yhteisymmärryksessä kaikin puolin, Sammelvuo kertoo Yle Urheilulle Novosibirskistä.

Ensimmäisen kerran Sammelvuo neuvotteli mahdollisesta sopimuksesta tammikuussa, mutta vauhtia asia sai rattaisiin kahden viime viikon aikana. Lopullinen valinta tehtiin Pietarin Zenitin valmentajan Aleksandr Klimkinin ja Sammelvuon välillä.

– Pari viime viikkoa ovat olleet sellaisia, että prosessi on edennyt ja listaa on tiivistetty. Liitossa on tuttuja ihmisiä jo peliuran ajalta.

Sammelvuo liittyi Suomen maajoukkueeseen 17-vuotiaana vuonna 1993, joten tavalla tai toisella 296 maaottelua pelannut lajilegenda on ollut mukana suomalaisessa lentopallossa yhtäjaksoisesti 26 vuotta. Luopuminen tuntuu haikealta.

– Jos tällainen juttu tulee valmentajauralla ja urheilussa muutenkin, se juna ei välttämättä kovin monesti tule ja siihen pitää tarttua. Hienoa Suomen kannalta on kuitenkin se, että kesä on valmisteltu ja ohjelmat ovat valmiina. Siinä mielessä itselläkin on levollinen mieli, sillä se on tärkeä juttu, että hommat jatkuvat Suomessa hyvin.

Tuomas Sammelvuo päätti maajoukkueuransa jo kerran 2009, mutta hän palasi vielä takaisin ja pelasi vuoteen 2012 saakka. Kuva vuodelta 2009.
Tuomas Sammelvuo lopetti 296 ottelua kestäneen maajoukkueuransa jo kerran vuonna 2009, mutta hän palasi vielä pelaamaan pari vuotta myöhemmin ja lopetti lopulta 2012. AOP

Kieli hallussa

Miksi Sammelvuo sitten valittiin? “Köpi” pelasi maineikkaalla urallaan Ranskassa, Italiassa, Japanissa, Puolassa sekä Venäjällä, jossa hänet nähtiin kolmeen eri otteeseen. Hän voitti Mestareiden liigan 2005 sekä Ranskan Pro A-liigan mestaruuden kahdesti. Vuoden lentopalloilijan tittelin hän sai Suomessa kolmesti.

Kemerovoa hän on valmentanut vuodesta 2016, joten maa ja sen kieli ovat tuttuja monin tavoin.

– Olen aina tykännyt kielistä, ja aikanaan olen luvannut itselleni, että mihin tahansa menenkin, pyrin opettelemaan kielen. Urheilun ulkopuolella olen tosi ylpeä, että sen asian suhteen on tullut tehtyä töitä. Venäjän kieli on tässä tosi tärkeä, sillä pelaajiin saa suoran kontaktin ja heitä pystyy valmentamaan paljon syvällisemmin.

– Lisäksi seurajoukkueessa on pelattu hyvin, ja se mitä on sanottu, on että olen omistautunut ja intohimoinen työtäni kohtaan. Siinä niitä syitä varmasti on.

Venäläinen valmennuskulttuuri on vuosikymmenten varrella tunnettu autoritaarisista ja vahvoista johtajistaan. Sammelvuo on pyrkinyt tuomaan tiimityöskentelyä mukaan.

– Lyhyt valmennusura on opettanut sen, että auttamalla muita pärjää itsekin. Tiimityö on mahtava asia, kun ympärillä on hienoja ihmisiä, kuten Suomessa on ollut ja kuten varmasti tulee täälläkin olemaan. Ihmiset täällä ja liiton ihmisetkin ovat sanonut, että olen pystynyt tuomaan sellaista tiimiajattelua tänne.

Tuomas Sammelvuo, Kemerovo.
Sammelvuon valmentama Kemerovo taistelee Venäjän liigan runkosarjan kakkospaikasta ja CEV-cupin finaalipaikasta.Jussi Saarinen / AOP

Ei lomailua

Sammelvuon valmentama venäläisseura Kuzbass Kemerovo on tällä hetkellä maan pääsarjassa toisena, ja ryhmä taistelee tiistaina myös CEV-cupin toisessa välierässä Turkissa Galatasarayn kanssa finaalipaikasta. Kun kausi päättyy, maajoukkuekesän valmistelut jatkuvat täydellä höyryllä.

Turkin reissun jälkeen on myös todennäköisesti aika allekirjoittaa Venäjän liiton kanssa sopimus, jota ei vielä toistaiseksi siis ole. Suomen lentopalloliiton arvioidaan hyötyvän Yle Urheilun tietojen mukaan Sammelvuon sopimuksen purkamisesta noin 200 000 euron verran.

Lomaa Sammelvuolla ei ole juuri näköpiirissä.

– Tapaan ensi viikolla Venäjän liiton väkeä ja suunnittelemme ensi kesää. Tietynlaiset suunnitelmat on olemassa myöskin pelaajien osalta, ja katsotaan miten viedään kesä läpi. Meillä on edessä VNL-pelit (Kultaisen liigan pari vuotta sitten korvannut Volleyball Nations League), tärkeä olympiakarsintaturnaus Pietarissa, EM-kisat ja mahdollisesti syksyllä vielä Japanissa maailmancup. Iso kesä on tulossa.

– Kemerovon kanssa suunnitellaan myös kesää, ja tehtävää on paljon. Kaikenlaista tapahtuu, ja itselleni tässä tulee nyt iso muutos. Lapsiakin olisi kiva nähdä joskus..

Kun tekemistä on paljon, asioita täytyy priorisoida. Pääfokus on Tokion olympialaisiin selviytymisessä sekä EM-kisoissa.

– Ne ovat kaksi kirkasta tavoitetta, ja niitä varten käydään keskusteluja sekä tarkkaillaan pelaajia ihan normaaliin tapaan. Maa on iso ja pelaajia on paljon, ja itselleni tämä on tietysti erilainen tilanne.

– Pitkän Suomen rupeaman jälkeen on totta kai utelias ja odottavainen fiilis. Kun menee sopivasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle, se vie ihmistä eteenpäin. Lisäksi tässä täytyy kasata ryhmä ja tiimi ympärille, ja se tulee olemaan varmasti pääosin venäläinen.

Tuomas Sammelvuo ja Akseli Lankinen.
Tuomas Sammelvuota pidetään vaativana, mutta ihmisläheisenä ja intohimoisena valmentajana. Tässä oppia saa Akseli Lankinen.Jaakko Stenroos / AOP

Ei paineita

Venäjän kivikova maajoukkue on hallitseva Euroopan mestari ja viime vuoden MM-kisoissa se sijoittui kuudenneksi. Rion olympialaisissa sijoitus oli neljäs. Vuonna 2022 se isännöi MM-kisoja.

2010-luvulla Venäjää ovat valmentaneet vain venäläiset valmentajat, mutta kaksi aiempaa ulkomaalaista valmentajaa olivat pesteissään vain vuoden. Sammelvuo ei silti koe sen suurempia paineita uudesta tehtävästään.

– En mieti tuollaisia asioita, vaan ajattelen positiivisesti ja uskon hyvään. Luotan siihen, että kun laittaa itsensä tiskiin ja viedään hommaa eteenpäin, sieltä tulee sitten mitä tulee. Se on kuitenkin selvää, että tässä maassa tarvitaan tuloksia, ja niinhän se on seurojenkin puolella, sellaista huippu-urheilua kuumimmillaan.

Suomen joukkueen tulevaisuuden Sammelvuo näkee hyvänä. Paljon on tapahtunut, jotta tähän pisteeseen ja arvokisaputkeen on päästy.

– Olemme pelanneet kahdet MM-kisat ja kannattaa muistaa, että sen rankingsijoituksen eteen, että Suomi on kolmen voiton päässä olympiaturnauksesta on tehty 15–20 vuotta töitä. Paljon on kehitettävää, jotta Suomi pysyy kansainvälisessä kilpailussa mukana, mutta meillä on satsattu paljon huippulentopalloon, ja pitkän tien tuloksena se kantaa nyt hedelmää.

– Suomi on hyvässä tilanteessa. Lämpimät kiitokset kaikille, jotka minuun ovat aikanaan uskoneet ja kaikille niille, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä. Ilman loistavia pelaajia ei ole valmentajia.

Suomen maajoukkuepelaajat näkisivät esimerkiksi Japanissa valmentavan Tommi Tiilikaisen hyvänä vaihtoehtona Sammelvuon ansiokkaan työn jatkajaksi. Maajoukkuevalmentajan pestissä tärkein asia on sitoutuminen.

– Kaikkein tärkeintä on se, että omistautuu työlleen ja on sydämen asia viedä koko suomalaista lentopalloa eteenpäin. Se on äärettömän tärkeää, että kantaa huolta siitä kokonaisuudesta, eikä vain tule töihin, Sammelvuo painottaa.

– Keskityn omiin hommiini täällä, enkä usko, että on minun tehtäväni sen kummemmin puuttua jatkajaan, mutta ilman muuta autan ja kerron, jos mielipidettä kysytään. Lentopalloliiton asia se kuitenkin ensisijaisesti on.

Lue myös:

Suomen maajoukkuepelaajat onnellisia ja ylpeitä Sammelvuon valinnan puolesta: "Tämä on sellainen pesti, ettei sitä anneta turhaan"

Kotimainen vai ulkomaalainen korvaaja Sammelvuolle? Maajoukkueen runkopelaajien ykkösvalinta olisi Japanissa valmentava Tommi Tiilikainen

Sammelvuo ollut Suomen lentopallomaajoukkueen toiminnassa mukana 26 vuotta – "Onhan tämä ihan käsittämätön homma"

Sammelvuon korvaajaksi yksi kotimainen nimi nousi muiden yläpuolelle – "Kunnon nippu euroja vaaditaan pöydälle"

Kommentti: Sammelvuo lähdössä kaikkien aikojen valmentajapestiin – suomalaisvalmentajien historiassa ei mitään vastaavaa

Tuomas Sammelvuo valittiin huippupestiin Venäjän päävalmentajaksi – seuraavaksi alkavat neuvottelut Suomessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat