1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Hiihdon MM 2019

Päävalmentaja Haavisto muistutti Suomen huonosta tuurista MM-kisoissa – kommentoi omaa asemaansa: "Keväällä on keskustelun paikka"

Matti Haavisto pettyi Suomen mitalisaldoon hiihdon MM-kisoissa Seefeldissä.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Matti Haaviston ensimmäiset arvokisat Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana olivat pettymys. Suomen saldoksi jäi yksi MM-pronssi, jonka Iivo Niskanen toi 15 kilometrin perinteisen kilpailusta.

Kisat loppuivat melkoiseen kuohuntaan, jotka osittain liittyvät Haavistoon. Sunnuntaina Suomen huolto avautui Yle Urheilulle urheilijoiden käytöksestä ja saamastaan kritiikistä. Lauantaina Kerttu Niskanen ihmetteli Haaviston julkisia lausuntoja.

Haaviston mukaan Suomen maajoukkueessa ei ole kriisiä.

– Isossa kuvassa homma on hallussa. Ymmärrän, että yksittäisiä epäonnistumisia tulee urheilijoille ja huollolle. Ne ovat joukkueen sisäisiä asioita, joita ei kannata julkisuudessa käsitellä, Haavisto sanoi.

Päävalmentaja myönsi, että joukkueen sisällä on voinut olla tietyissä tilanteissa väärinymmärryksiä. Kommunikaato kuitenkin toimii hänen mielestään pääosin hyvin.

Haavisto ei kertonut, mihin hän viittaa mahdollisilla väärinymmärryksillä, mutta yksi sellainen saattoi olla Kerttu Niskasen tapaus. Haavisto sanoi julkisuuteen, ettei Niskanen halunnut hiihtää 30 kilometrin kisaa, mutta Niskanen korjasi myöhemmin, että olisi halunnut hiihtää.

– Nekin ovat joukkueen sisäisiä asioita. Me pyrimme valitsemaan neljä parasta urheilijaa joka päivälle. Ymmärrän kyllä urheilijan pettymyksen tässä asiassa, Haavisto kommentoi sunnuntaina.

"Mitalisaldoon olen pettynyt"

Haavisto myönsi sunnuntain haastattelussa, että odotti parempiaa Seefeldin MM-kisoista. Haavisto muistutti, että Suomella oli huonoa tuuria kisojen aikana.

– Iivon pronssimitali ja liian monta neljättä sijaa jäi käteen. Pallo ei aina pomppinut meille. Mitalisaldo näyttäisi ihan toiselta, jos ne neljännet sijat olisi hiidettu sekunnin tai kaksi kovempaa, Haavisto sanoi.

Neljänsiä sijoja tuli Iivo Niskaselle yhdistelmähiihdossa, Krista Pärmäkoskelle 10 kilometrillä ja miehille viestissä. Mitalimahdollisuuksiin vaikuttivat myös Niskasen ja Ristomatti Hakolan kaatumiset kisojen aikana.

– Mitalit lasketaan ja mitalisaldoon olen pettynyt.

MM-kisat olivat pettymys ja päättyivät julkiseen välienselvittelyyn joukkueen sisäisistä asioista. Haavistolta kysyttiin sunnuntaina, pitääkö hänen miettiä omaa asemaansa.

– Keväällä on keskustelun paikka. Kausi jatkuu ensi viikonloppuna Holmenkollenilla, perään tulee Drammen ja sen jälkeen Kanadan lopputour. Huhtikuussa sitten keskustellaan. Jokaisen pitää parantaa, että mitalisaldo on seuraavissa kisoissa parempi.

Lue myös:

Suomen hiihtomaajoukkueessa kuohuu, asiantuntijat vaativat nopeasti rohkeita muutoksia: “Mitään ei ole tapahtunut pitkään aikaan suomalaisessa hiihdossa”

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Huoltoryhmä purkautui urheilijoiden käytöksestä – Sami Jauhojärven mielestä Suomen hiihtomaajoukkueessa on johtajuusongelma

Kommentti: Matti Haavisto oli pääosassa, kun Suomen joukkueessa oli ilmiriita Lahden MM-kisoissa – Kerttu Niskasen ulostulo kertoo huolestuttavasta ongelmasta

Pettynyt Kerttu Niskanen oikoo Suomen päävalmentajan lausuntoa – olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä: "Olen vähän puulla päähän lyöty"