Seuraa suorana: suomalaistiimi pelaa major-turnauksen finaalissa – sensaatiomainen turnaus huipentuu maailman ykköstiimiä vastaan

Counter-Strike: Global Offensiven suurturnauksen loppuottelu pelataan sunnuntaina Puolan Katowicessa. Suora lähetys alkaa kello 19.45. Lähetystä voi katsoa kuvaa klikkaamalla.

e-urheilu
Katowice Major CS:GO: The New Champions Stage
Katowice Major CS:GO: The New Champions Stage

Käy illan major-finaalissa Astralista vastaan mitä tahansa, on ENCE jo tehnyt todellista CS-historiaa. Minor-karsintojen kautta majoreille päässyt ja jo monasti lähellä putoamista käynyt suomalaistiimi on yllättänyt turnauksen aikana kaikki.

Vasta vajaa vuosi sitten koottu suomalaiskokoonpano on pudotuspeleissä lähettänyt kotimatkalle jo kaksi maailman kärkikolmikon jengiä: ensin Team Liquidin puolivälierässä ja lauantaina Natus Vinceren välierässä.

Tuhkimotarinasta entistä satumaisemman tekee tyyli, jolla ENCE on kohtalonottelunsa hoitanut. Viime viikon jatkovaiheessa suomalaiset pelasivat peräti kolme ottelua selkä seinää vasten pudotusuhan alla. Huikeat voitot siivittivät joukkueen jatkoon – ja jo kahdeksan parhaan sakkiin selviytymistä pidettiin uskomattomana saavutuksena.

Maailman toiseksi parhaana joukkueena pidetyn Team Liquidin kaatamista pidettiin puolivälierässä mahdottomana. Mutta niin vain ENCE jyräsi amerikkalaisten yli huikeasti suoraan kahdessa kartassa.

Maailmankolmosta Na'Via vastaan käyty välierä tulee jäämään puolestaan CS:GO-historiankirjoihin yhtenä jännittävimmistä trillereistä. Maailman paras pelaaja Sasha "s1mple" Kostyljev pelasi lähes yliluonnollisesti ja kantoi ukrainalaistiimiään kolmeen karttaan venyneessä jännitysnäytelmässä.

ENCEn sisukas viisikko taikoi kuitenkin kuin lähes tyhjästä uskomattoman loppukirin ja nousi voittoon – niin kuin jo monesti major-turnauksen aikana oli käynyt.

Astralis on maailman ykkönen

Loppuottelussa ENCEn vastus kovenee entisestään. Tanskalaista Astralista pidetään maailman parhaana joukkueena, ja se on syyskuisen Lontoon major-turnauksen hallitseva mestari.

Astralis on hävinnyt koko turnauksen aikana vasta yhden kartan, ja lauantain välierässä se pudotti brasilialaisen MIBRin suoraan 2-0-tuloksella. ENCEn uskomattomasta vireestä huolimatta tanskalaisia pidetään valtavana ennakkosuosikkina illan finaalissa.

– Todella kova vastus. Astraliksen ydinnelikko on tehnyt jo usean vuoden harjoittelua ja panostanut oikeisiin asioihin, helpot virheet on saatu minimoitua ja joukkue pelaa hyvää tiimipeliä, oikein fundamentaalista CS:ää, analysoi Yle E-urheilun asiantuntija Juha "aNGeldusT" Kurppa ennen illan finaalia.

– Astralis koostuu myös sellaisista pelaajista jotka voivat yksin ratkaista pelejä. Ja jos nyt sattuisi olemaan huonompi päivä jollain yksilöllä, niin kuka tahansa voi nousta paikkaamaan.

ENCElle goljatin kohtaminen ei kuitenkaan ole uusi tilanne. ENCE on pelannut koko "New Champions Stage" -finaalivaiheen altavastaajan roolissa – ja voittanut. Kurpan mukaan myös Astralis on osoittanut turnauksessa "kuolevaisuuden merkkejä".

– Renegades onnistui yhden kartan heiltä voittamaan ja neljännesfinaali NiPiä vastaan meni tiukalle dust2:ssa. Astraliksella oli myös aiemmin maine ”choke”-joukkueena, jonka kasetti suli aina tiukan paikan tullen, Kurppa muistuttaa.

– ENCEn pitää saada Astralis jatkuvasti epämukavuusalueelle ja onnistua yksilöllisesti. Silloin voiton mahdollisuudet kyllä ovat olemassa.

ENCE voi myös pelata paineitta ja keskittyä nautiskelemaan tunnelmasta Spodek-areenan monituhatpäisen yleisön edessä.

– Mitään menetettävää ei tosiaan ole, joukkue on ylittänyt kaikki odotukset jo. Dominointi heti alusta vain siis käyntiin. Ei siimaa – pelkkää mattoa alta, lataa Kurppa.

Seuraa major-turnauksen loppuottelua suorana Yle Areenassa sunnuntaina kello 19.45 alkaen. Kooste finaalista nähdään TV2:ssa kello 22.50.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat