1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. doping

Kari-Pekka Kyrö: Seefeldin dopingratsiat olivat mahtipontista teatteria, jossa kiinni saatiin pikkutekijät – ”Siellä viivalla ne isot lohet uiskentelevat"

Kari-Pekka Kyrö ihmettelee, miksi verellä tankkaamista vastaan ei ole edelleenkään uskottavaa dopingtestausta.

Kuva: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö kuvasi Radio Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalia mahtipontiseksi teatteriksi. Poliisin laajat dopingratsiat Itävallassa ja Saksassa johtivat kisojen aikana viiden hiihtäjän kiinniottoon.

Kyrön mukaan näyttävän ratsian pääsanomasta on vaiettu. Hän huomautti, että monien muiden 2000-luvun suurien urheilukäryjen tapaan vyyhti paljastui viranomaistoiminnan eikä dopingtestauksen kautta.

– Edelleenkään vuonna 2019 kivikautisinta dopingmenetelmää eli verellä tankkaamista vastaan ei ole mitään uskottavaa testausta. Tämä on Wadalle aikamoinen haaksirikko, kun tämä tuli näkyviin ihan muuta kautta, Kyrö sanoi.

– Neljä miestä otettiin sinä päivänä lähtöviivalta pois. Montako niitä jäi sinne? Siellä viivalla ne isot lohet uiskentelevat.

Maailman antidopingtoimiston Wadan tehtävänä on johtaa dopingin vastaista työtä. Kyrön mukaan tällä hetkellä urheiluväki ei voi luottaa siihen, että antidopingtyöllä saadaan kiellettyjen aineiden käyttäjät kiinni.

Myös huippuhiihtäjien astmalääkkeiden käyttö herätti keskustelua Urheiluhullujen studiossa. Monilla lajin huipuilla on astmadiagnoosiin liittyvä erityislupa käyttää kiellettyjä aineita sisältäviä lääkkeitä.

– Onhan se ihan uskomatonta, että millä tahansa tavalla hankitaan diagnooseja, jolla saadaan erivapauksia näiden lääkkeiden käyttöön, Kyrö totesi.

Kuuntele tästä Urheiluhullujen jakso, jossa Kari-Pekka Kyrö, Ilta-Sanomien Pekka Holopainen ja Yle Urheilun Jussi Paasi keskustelevat Seefeldin dopingtapauksista.

Lue myös:

Tällaista dopingkauppaa on pyöritetty Seefeldin MM-kisoissa, taustalla useista huijauksista syytetty lääkäri – "Kuin huonon elokuvan käsikirjoitus"

Jo toinen itävaltalainen pyöräilijä tunnusti veridopingin – ei voinut enää elää salaisuutensa kanssa

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaaliin liittyy myös muita lajeja – huippupyöräilijä tunnusti veridopingin

Poliisi sai potkut kohuvideon vuotamisesta – itävaltalaishiihtäjä istui sohvalla neula käsivarressaan

Pysäyttävä hetki ala-asteen luokkahuoneessa Seefeldissä: veridopingin tyynesti paljastanutta virolaishiihtäjää ympäröivät kyynelsilmäiset miehet ja epätodellinen hiljaisuus

Itävallan hiihtolajien norjalaispäällikkö avautui dopingskandaalista ja päätti irtisanoutua: ”Kun ihmisiä pelleilee tällaisilla asioilla”

Seefeldissä kiinni jäänyt virolaishiihtäjä kertoo kaiken Yle Urheilulle: veridopingin käyttö alkoi jo kesällä 2016