Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - Roma

Veera Laiho pelaa Australiassa jääkiekkoa kopio-Jokereita vastaan ja hoitaa suomalaisia vanhuksia – ”Minulla ei ole varmaan ikinä ollut näin montaa jäävuoroa ja peliä tarjolla Suomessa”

Veera Laiho jätti unelmatyöpaikkansa Suomessa reilu vuosi sitten ja hyppäsi tuntemattomaan. Nyt Laiho työskentelee Brisbanessa ja lentää Australian naisten liigan AWIHL:n pelien perässä ympäri maata.

jääkiekko
Veera Laiho, Brisbane Goannas, Australian naisten liiga
Jääkiekkoilija Veera Laiho on pelannut 14 vuotta ringetteä. Hänestä kuitenkin tuntui, ettei viimeisinä vuosina enää kehittynyt lajissa, joten Laiho päätti vaihtaa jääkiekkoon. Emmy Whitelaw

Kun 25-vuotias Veera Laiho muutti Australiaan viime vuoden tammikuussa, alkoi hän saman tien selvittää, missä neljä vuotta aiemmin alkanutta jääkiekkoilua voisi jatkaa. Laiho päätyi kaikille avoimiin jääkiekkoharjoituksiin, joihin hän sai lainavarusteet paikalliselta harrastajalta.

Yllätys ennen jäälle menoa oli suuri, kun TPS:stä maailmalle lähtenyt Laiho sai australialaiselta harrastajalta käteensä Tapparan pelihanskat.

– Niistä meinasi tulla itku, että nämäkö minun nyt pitäisi laittaa käteen, Laiho nauraa Yle Urheilun puhelinhaastattelussa.

Tampere–Turku-kilpailu kuitenkin tasoittui jokin aika sitten, kun Laiho bongasi yhdeltä maalivahdilta TPS:n patjat.

Laihon mukaan Australiaan päätyy paljon varusteita Suomesta, sillä maan jääkiekkopiireissä liikkuu paljon suomalaistaustaisia ihmisiä. Toisaalta Australian jääkiekkovarustebisnes on vielä alkutekijöissään, joten useat harrastajat ostavat pelivarusteita ulkomailta ja netistä.

Eivätkä viitteet Suomeen lopu tähän. Viime viikolla Laiho pelasi nimittäin ottelun paikallista ”Jokerien” joukkuetta (siirryt toiseen palveluun) vastaan. Adelaide Jokers on logoaan ja nimeään myöten kopioinut ulkoasunsa helsinkiläisseuralta.

Lentämällä kausi läpi

Ensimmäinen kosketus jäähän Australiassa poiki Laiholle paikan koeajalle Brisbane Goannasin naiskiekkojoukkueeseen. Tuon tilaisuuden Laiho hyödynsi tyylillä: hän nappasi paitsi pelipaikan, myös varakapteenin A-kirjaimen rintaansa.

– Varakapteenius tuli yllätyksenä, mutta se on ihan mukava juttu. Osa pelaajistamme on vielä aika nuoria. Yritän ottaa heistä vastuuta, innostaa ja motivoida heitä.

Viime kaudesta rajusti uusiutuneella Brisbanen joukkueella oli paljon opeteltavaa kauden alussa, mutta nyt asiat ovat alkaneet sujua sukkelammin.

Veera Laiho, Brisbane Goannas, Australian naisten liiga
Brisbane Goannasin joukkueessa Laiho pelaa numerolla 11. Syynä tälle on niin ikään Turusta lähtöisin oleva Saku Koivu. Chloe Charles

Kausi Australian naisten liigassa, AWIHL:ssä, alkoi syyskuun lopulla. Liigassa pelaa viisi joukkuetta, joista neljä pääsi pelaamaan tänä viikonloppuna järjestettävään finaaliturnaukseen. Brisbane Goannas selvitti tiensä finaaliturnaukseen, jossa menestyminen on tosin vielä tänä vuonna työn takana.

AWIHL:n kauteen sisältyy kahdestatoista neljääntoista ottelua. Pelejä pelataan miniturnauksina, ja otteluviikonloppuja on kaksi kuukaudessa. Rytmitystä selittävät välimatkat, jotka kaikki lennetään. Ja kuten Suomessa, Australiassakin naiskiekkoilijat maksavat pelaamisesta.

Laiho arvioi, että hintalappu kaudelle on suunnilleen sama kuin Suomessakin.

Naisten liigan lisäksi Laiho käy pelaamassa paikallista ”kaljaliigaa” miesten kanssa. Tuossa sarjassa Laiho kohtasi myös kopio-Jokerit.

– Suomessa minulla ei ole varmaan ikinä ollut näin montaa jäävuoroa ja peliä edes tarjolla kuin täällä. Joka päivälle olisi melkeinpä kaksi jäävuoroa tarjolla.

Parempi palkkataso jättää aikaa kiekolle

Opiskeluajoista asti Laiho on haaveillut asuvansa ja kiekkoilevansa jossain vaiheessa ulkomailla. Hän ehti työskennellä unelmatyöpaikassaan TYKSin teho-osastolla vuoden ennen kuin päätti suunnata maapallon toiselle puolelle.

Nyt Laiho työskentelee suomalaisille tarkoitetussa vanhainkodissa Brisbanessa. Parhaillaan hän käy paperisotaa siitä, että saisi Australiaan sairaanhoitajarekisteröinnin. Nykyinen pesti vastaa Suomen perushoitajan toimenkuvaa.

Sairaanhoitajien palkka on Australiassa selvästi parempi kuin Suomessa. Tämän vuoksi useat australialaissairaanhoitajat tekevät Laihon mukaan vain 70-prosenttista viikkoa.

Veera Laiho
Gold Coastin hallilta Laiholla on vain kymmenen minuutin matka rannalle. Vaikka Laiho on asunut Australiassa jo vuoden, ei hän ole vieläkään tottunut siihen, että jäähallin ulkopuolella odottaa lämmin ilma. Veera Laiho

Palkan suuruus on ollut ratkaisevaa myös jääkiekon jatkamisessa. Suomessa Laiho joutui työskentelemään paljon, jotta pystyi maksamaan pelaamisensa. Aikaa harjoittelulle ei kuitenkaan jäänyt Suomessa yhtä paljoa kuin nyt.

Suurena etuna Laiho kokee sen, että jääkiekkoa pelataan Australiassa vuoden ympäri.

– Täällä on jääkiekkokausi melkein koko ajan päällä. Off-seasonia ei ole oikeastaan ollenkaan. Ainoastaan naisten liigassa on lyhyt tauko.

Edellytyksiä kasvulle

Suurimpia yllätyksiä Australian kaukaloissa Laiholle oli se, ettei suuressa osassa halleja ole ollenkaan pleksejä. Laitojen päälle on vain pingotettu kireälle verkko, jotta kiekot eivät lentele kaukalosta.

Jos ulkona on tosi kuuma, jää hallissa on vähän sellaista höhhöä, mutta se on parempi kuin ei mitään. Ei siitä viitsi valittaa.

Veera Laiho

Muutoin Laiholla ei ole olosuhteista juuri pahaa sanottavaa.

– Jos ulkona on tosi kuuma, jää hallissa on vähän sellaista höhhöä, mutta se on parempi kuin ei mitään. Ei siitä viitsi valittaa.

Laiho sanoo huomanneensa jo ensimmäisen vuotensa aikana pieniä edistysaskelia Australian jääkiekossa. Hän toivoo, että voisi itse auttaa paikallista naiskiekkoa kasvamaan.

Edellytykset kasvulle ovat hyvät. Naisten liigan otteluita näytetään usein suorana Youtubessa, ja televisiossa naisten ja miesten urheilua näytetään suunnilleen saman verran.

– Täällä on itse asiassa aika isoa jääkiekkokulttuuria. Brisbanessa esimerkiksi on joukkueita ja sarjoja vähän joka tasoon, aloittelijoista kunnon pelureihin.

Laiho arvioi naisten sarjan Melbournen ja Sydneyn joukkueiden olevan tasoltaan suunnilleen Naisten Mestiksen tasoa. Brisbane, Perth ja Adelaide puolestaan ovat hivenen heikompia, Suomi-sarja-tason joukkueita, jotka yrittävät lyödä kampoihin suuremmille seuroille.

Lue myös:

Naiskiekkoilijat lähtevät entistä innokkaammin Yhdysvaltain yliopistosarjaan kehittymään – maajoukkueeseen murtautuminen voi kuitenkin vaikeutua

Naiskiekon Gretzkyn pelaaminen Suomessa oli yhdelle viisivuotiaalle jättipotti: Matilda Nilsson seurasi esikuvaansa aamusta iltaan ja haluaa tulevaisuudessa olla yhtä suuri tähti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat